Tiltakozik az ellenzék az új bíráskodás miatt

A DK szerint a kabinet saját bíróságot hoz létre, hogy ne derüljenek ki a korrupciós ügyei.

MTI
2016. 08. 25. 12:55
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A DK az MTI-hez eljuttatott közleményében az előterjesztést úgy értékelte, „a Fidesz megelégelte, hogy a kormánypártra csak a rendőrségen és az ügyészségen nem vonatkoznak a törvények, a bíróságon néha még igen”. A kabinet ezért saját bíróság létrehozását tervezi, ami garantálná, hogy soha többé ne derüljenek ki az olyan korrupciós ügyek, mint például az MNB-alapítványok Matolcsy-rokonokat milliárdossá tevő költései – írta Molnár Csaba ügyvezető alelnök.

Tordai Bence, a PM szóvivője az MTI-nek azt mondta, a kormány által tervezett közigazgatási bíróságnak az lesz a feladata, hogy „eltussolja a fideszes lopásokat, választási csalásokat”. Eddig sok tisztességes bíró dolgozott és hozott a Fidesz számára kellemetlen ítéleteket, de ez a jövőben nem fordulhat elő, mert a törvényalkotás és a végrehajtás után az igazságszolgáltatást is sikerül a kormánypárt hatalma alá hajtani – tette hozzá.

A Liberálisok közleményükben a magyar jogállam felszámolásaként hivatkoztak a tervezett intézkedésre, és közölték: elfogadhatatlannak tartják, hogy „a kormány egy új bíróság felállításával szeretné megúszni a számonkérést azokban a botrányos ügyekben, amelyek joggal háborítják fel a magyar közvéleményt”.

Ismert, a stratégiai kabinet elfogadta az Igazságügyi Minisztérium előterjesztését a közigazgatási perrendtartás bevezetéséről – közölte szerdán a kormányszóvivő az MTI-vel. Kovács Zoltán elmondta, kezdeményezték egyúttal, hogy a kérdésben Trócsányi László igazságügyi miniszter vezetésével a következő napokban, hetekben kezdődjön egyeztetés a parlamenti pártokkal.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.