Fellebbezés a Paks II. környezeti engedélye ellen

Az Energiaklub és a Greenpeace elégedetlen a környezeti hatástanulmánnyal.

MTI
2016. 09. 30. 9:38
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Tájékoztatásukban felidézik, hogy a tervezett új paksi atomerőmű környezeti engedélyezési eljárása 2014 decembere óta folyik, az ügyben eljáró hivatalos hatóság a Baranya Megyei Kormányhivatal, amely határozatában kiadta a környezetvédelmi engedélyt.

Az Energiaklub és a Greenpeace már korábban ügyfélként bejelentkezett az eljárásba, és egyenként eljuttatták a hatásvizsgálattal kapcsolatos észrevételeiket a hatóságnak. Ezeket a hatóságnak a vonatkozó jogszabály értelmében kötelező figyelembe vennie – hangsúlyozták.

Kifogásaik szerint a környezeti hatástanulmány számos kulcskérdést nem tisztáz, többször megalapozatlan, illetve elavult és hibás nézetekre hivatkozva teszi állításait. Így például nem foglalkozik behatóan a keletkező radioaktív hulladékok kezelésével és a Duna hőterhelésével, így éppen a legfontosabb környezeti hatások maradnak tisztázatlanok.

A közlemény idézi Koritár Zsuzsannát, az Energiaklub szakértőjét, aki szerint a környezeti hatástanulmány nem járja körül megfelelően a várható komoly, a magyar társadalom egészét érintő környezeti hatásokat, ezért fellebbezik meg a hatóság döntését.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.