Népszavazás: mindent bevet a Fidesz

Több mint négymillió szavazót akar Orbán Viktor. A kampánykeret titokban 800 millióval bővült.

Markotay Csaba
2016. 09. 08. 17:42
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Közterületi kampányolásba és országjárásba kezd a Fidesz, hogy arra buzdítsa a választókat, szavazzanak nemmel az október 2-ai kvótareferendumon. Erről Halász János, a Fidesz-frakció szóvivője számolt be Balatonfüreden, a Fidesz–KDNP évadnyitó frakcióülésének helyszínén. Mint mondta, a következő egy hétben a nagyobbik kormánypárt önkéntesei mintegy 700 helyszínen közterületi standokat állítanak fel.

Az országjárás pedig már csütörtök este elkezdődött egy veszprémi fórummal, a népszavazásig összesen több mint 200 fórumot rendeznek, 80 előadó részvételével. Emellett a kvóta elleni, tavaly év végén gyűjtött fideszes petíció több mint 2 millió aláíróját is megkeresik – tette hozzá.

Kiderült a tájékoztatón az is, hogy a Fidesz–KDNP a kampány idején a kormány által készített reklámokat, plakátokat jeleníti meg, amihez szavai szerint „a kormány hozzájárul”.

Azt egyébként Halász János nem említette, hogy a kormány a kampányra, benne a plakátokra és egyéb anyagokra közpénzből már legalább 3 milliárd forintot költött el. Hogy pontosan mennyi folyt el és mire, nem tudni, mert azt a kormány csak a tájékoztató akció végén közli. Az erre a célra elkülönített 3,1 milliárd forint azonban – amelyre a keretszerződést Rogán Antal miniszter szomszédjának, Csetényi Csabának az érdekeltségeivel kötötték – már augusztusban elfogyott. A hírek szerint azóta egy újabb, 800 milliós szerződés is létrejött az említett cégekkel, így összesen már 3,9 milliárdot költöttek el a kampányra közpénzből.

Halász János tegnap arról is beszélt, hogy Orbán Viktor miniszterelnök frakcióülést megnyitó beszédében a családpolitikáról és a migrációs válságról volt szó, de ennél sokkal több részlet nem derült ki.

A Népszabadság szerint a zárt ajtók mögötti tanácskozáson a forró témákról, például a Mengyi Roland elleni büntetőeljárásról, a Bayer Zsolt kitüntetése által keltett botrányról, illetve a közigazgatási „pártbíróság” tervezetéről nem beszélt a kormányfő. Azt viszont világossá tette, hogy érvényes népszavazást akar, így tehát az a cél, hogy több mint 4,1 millióan menjenek el érvényesen szavazni.

A csütörtöki sajtótájékoztatón Bakondi György, a miniszterelnök belbiztonsági főtanácsadója a migrációs helyzetről számolt be. Mint elhangzott, a balkáni útvonalon már a török–bolgár határon is próbálkoznak migránsok, onnan Szerbiába mennek tovább. A szerb–magyar szakaszon szavai szerint állandó a migrációs nyomás, illetve van tapogatózás a szerb–román–magyar hármas határ irányában, Kübekháza környékén is.

„Ha az EU-Törökország-megállapodás hatályát veszíti, és elindul a migránsok áradata, akkor komoly mozgás lehet ősszel” – hívta fel a figyelmet Bakondi.

Eközben Kósa Lajos, a Fidesz frakcióvezetője az állami rádiónak nyilatkozva arról beszélt, hogy kisebb törvénymódosításokra készülnek a kormánypártok a migrációs helyzettel kapcsolatban. Részleteket nem árult el, ahogy azt sem tudni, hogy egy érvényes népszavazás után milyen jogalkotási lépések várhatók. Erre ugyanis több fideszes politikus is utalást tett már, Kósa Lajos pedig most úgy fogalmazott, ha az októberi népszavazáson győznek a nem szavazatok, arra a magyar törvényalkotásnak is reagálnia kell majd.

Rossz szálloda előtt tartott sajtótájékoztatót Balatonfüreden az MSZP. Bárány Balázs, a párt elnökségi tagja a Fidesz kihelyezett frakcióülésének helyszínére szervezett tájékoztatót. Csakhogy nem az eseménynek helyt adó Hotel Füred előtt, hanem a közelben egy másik szálló, a Flamingó Hotel előtt beszélt, és közben néhányszor utalt is arra, hogy mögötte zajlik a kormánypárt frakcióülése.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.