Offshore-ozott egy kormányközeli milliárdos

Itt vannak a Bahama-iratok, Neelie Kroes volt uniós biztos mellett Horváth László neve is felbukkant.

FB
2016. 09. 21. 19:22
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Neelie Kroes korábbi holland miniszter és uniós biztos is szerepel a Bahama-iratokban, amelyeket az Oknyomozó Újságírók Nemzetközi Konzorciuma (ICIJ) dolgozott fel. Ugyanez a csapat ismertette a Panama-iratokat tavasszal – összefoglaló cikkünk itt –, a feldolgozási folyamatról még áprilisban hosszabban írtunk, megszólaltatva a magyar szálakat boncolgató Pethő Andrást is. A Direkt36 újságírója ezúttal is részt vett a munkában.

A kiszivárogtatott Bahama-iratok összesen 175 ezer olyan offshore céget érintenek, amelyeket 1990 és 2016 között jegyeztek be a Bahamákon. A dokumentumokban sok név felbukkan, az egyik legismertebb minden bizonnyal a magyaroknak is ismerős Neelie Kroes. Az uniós biztos sokszor acsarkodott a magyar kormánnyal (főleg a médiatörvény elfogadása idején), most kiderült, hogy 2000 és 2009 között a Mint Holdings Ltd. nevű cég egyik igazgatója volt.

Ezen tisztségéről EU-s munkája során be kellett volna számolnia, de nem tette meg. Az ICIJ-vel ügyvédje útján közölte: 2002-ben kiszállt a cégből, de egy adminisztrációs hiba miatt továbbra is igazgatóként szerepelt a nyilvántartásban, erről pedig nem tudott, így jóhiszeműen járt el, amikor nem jelezte az érdekeltséget. Hozzátette, hogy vállalja a felelősséget a hibáért, és tájékoztatja az ügyről Jean-Claude Junckert, az Európai Bizottság mostani elnökét.

A holland politikus mellett vannak más politikai vezetők is a Bahama-iratokban, így például Kolumbia korábbi energiaügyi minisztere, Caballero Argáez is tisztviselője volt két bahamai cégnek – minisztersége idején. Rajta kívül szerepel még Bill Morneau kanadai pénzügyminiszter és Amber Rudd brit belügyminiszter is.

A közpénzből működő MTI a Süddeutsche Zeitung nyomán csak Neelie Kroes offshore-ügyeit dolgozta fel első hírében, az alábbiakat nem.

Számunkra fontosabb, hogy a dokumentumokban húsz magyar kötődésű cég is szerepel, de egy kormányközeli magyar üzletember neve is felbukkant. Horváth László a Chewton Limited nevű bahamai cég igazgatója volt 2000 és 2006 között, ebben az időszakban a cég a legnagyobb magyar állami vállalattal, a MÁV-val is üzleti viszonyban állt – írja Pethő András a Direkt36 cikkében.

Horváth a rendszerváltás előtt még határőrként dolgozott, majd olyan cégcsoportot épített ki, amely érintett vasúti szállításban, mezőgazdaságban, kereskedelemben és vendéglátásban is. Saját bevallása szerint is régre visszanyúló kormányzati kapcsolatai vannak – Varga Mihály nemzetgazdasági és Fazekas Sándor földművelésügyi miniszterrel régóta ismerik egymást. „Stratégiai dolgokban két-három havonta össze tudunk futni, egy-két dolgot elmondok, azután bólogatnak nagyokat, de nem lehet őket befolyásolni” – ezt nemrég a Figyelőnek nyilatkozta Horváth.

A Chewton Limited Horváth több cégében is tulajdonos volt, így a Horváth érdekeltségeit összefogó, L. A. C. Holding nevű társaságban is részvényes volt 2004–2005-ben. Ez az a cég, amelyről a Magyar Nemzet a múlt héten megírta: 190 millió forintért tervezi meg a 2017. évi asztanai szak-világkiállításon a magyar megjelenést a Nemzetgazdasági Minisztériumnak. Amelyet Horváth barátja, Varga Mihály vezet.

A L. A. C. Holding Zrt. vásárolta meg nemrég Spéder Zoltán nagyvállalkozó részvényeinek jelentős részét a Budapesti Ingatlan Hasznosítási és Fejlesztési Nyrt.-ben. A részvénytársaságban mellesleg komoly hatalmi játszma zajlik Schmidt Mária kormánybiztos és Terror Háza-főigazgató, illetve Nobilis Kristóf vállalkozó között. A múlt héten a HVG.hu írta meg, kisrészvényesek jogsértőnek tartják, hogy Schmidt Mária családi cége furcsa körülmények közt, Spéder Zoltán asszisztálásával vette át az irányítást a részvénytársaságban, ezért bíróság elé viszik az ügyet.

Horváth 1998 és 2006 között, majd 2012 óta tiszteletbeli kazah konzul, a közép-ázsiai ország konzulátusát Karcagon nyitották meg. 2006-ban Göncz Kinga akkori külügyminiszter arról tájékoztatta a kazah nagykövetséget, hogy megrendült a bizalma konzulban, és lemondatta a posztról az üzletembert. A Magyar–Kazah Baráti Társaság és a Fazekas Sándor vezette Kunszövetség akkor hagyományőrző lovasokkal vonult a Külügyminisztériumhoz, azt követelve Göncz Kingától, helyezze vissza Horváthot a posztra. Később, 2012-ben a karcagi birkafőző fesztiválon Varga Mihály jelenlétében kapta vissza Horváth László a tiszteletbeli konzuli rangot. Karcag mintegy az összekötő kapocs szerepét is betölti Horváth László, valamint Fazekas Sándor és Varga Mihály között, hiszen mindkét politikus a város szülötte, a nemzetgazdasági miniszter sokáig a karcagi központú egyéni választókerület országgyűlési képviselője is volt.

Visszatérve a Chewtonhoz: a bahamai vállalat 2002 októbere és 2004 decembere között közösen tulajdonolta a MÁV-val a MÁV-REC nevű, a hulladékkezelés és a környezetvédelem mellett haditechnikával is foglalkozó céget. Az offshore cég volt a többségi, 51 százalékos tulajdonos, magyarországi tevékenysége során Horváth képviselt. A Direkt36 kereste Horváthot, de ő nem akart nyilatkozni, míg a MÁV közölte: „kisebbségi tulajdonosként a társaság operatív működését sem jogi, sem gazdasági értelemben nem tudja befolyásolni”.

A milliárdos üzletember neve felmerült az online-pénztárgép-üzletben is. A cégbirodalmához kötött LA Pénztárgép Kft. 2013 nyarán jött létre, és rögtön 1,6 milliárd forintos bevételre tett szert 2014-ben, ami 160 millió forintos profitot hozott. Tavaly viszont már csak 380 millió forint volt a nettó árbevétel, és 11 milliós veszteséget ért el. A társaság által forgalmazott online pénztárgép egyébként nem mindennapi sürgősséggel kapott típusengedélyt, erre a cégbejegyzéséhez képest két hónappal később sor került.

Horváth Lászlóról 2014-ben is hallhattak a budapestiek – legalábbis arról mindenképp, mekkora születésnapi bulit tartott a budai Várban. A kormányközeli milliárdos akkor ünnepelte ötvenedik születésnapját több száz vendéggel a Nemzeti Galériában, a Várkert elől, a Dunáról pedig tűzijátékot is lőttek fel a tiszteletére – írta meg akkor az Ittlakunk.hu. A portál szerint egy, a saját cége honlapjának adott korábbi interjúban úgy fogalmazott, a siker legfontosabb kritériuma: „Állj mindig készenlétben, és ismerd föl a szerencsédet!”

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.