Spéder után Vonát üldözik, és Simicskát fotózzák

Andrea Belmonte vadászott a Jobbik pártelnökére. A neve már ismerős lehet számunkra.

Lakner Dávid
2016. 09. 22. 15:05
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Ha jól emlékszem, Spéder Zoltánról is olasz paparazzókkal készítettek anyagot a TV2-re – írta korábbi Facebook-posztjában Vona Gábor azzal kapcsolatban, hogy fia iskolája előtt megpróbálták őt lefényképezni. Miután korábban arról lehetett hallani, hogy a Spéder-képek Andrea Belmonte gépével készültek, rákérdeztünk Vonánál, hogy vajon őt is az az ismert fotós üldözte-e, aki korábban többek közt Luis Figo futballsztárral került összetűzésbe. A Jobbik elnöke előzőleg nem tudta, hogy már Spéder ügyében is Belmonte neve került elő, mindenesetre lapunknak megerősítette: a fotós a helyszínen bemutatkozott, igazolványát is megmutatta, tehát egyértelműen ugyanarról a személyről van szó. (A beszélgetés után, de még cikkünk megjelenése előtt pedig Vona a Facebook-oldalán is előállt az új információval.)

Emlékezetes: a Spéderről készült képeket a Habony Árpádhoz kötődő média is terítette. A TV2-n ugyanúgy bemutatták a képeket, ahogy az Ómolnár Miklós vezette Ripost.hu-n vagy a Habony-féle Modern Media Grouphoz tartozó 888-on. Vona korábban is a Habony-körre gyanakodott, és azt üzente, most nagyon bakot lőttek.

Az olasz fotósnak azonban ennyi nem volt elég, Vona gyermekének iskolája után egészen Veszprémig „menekült” társával. Lapunk úgy tudja, nem először volt a megyeszékhely az úti cél: múlt hét elején három napon keresztül várakoztak lapunk tulajdonosa, Simicska Lajos házánál fotósok. Akkor egy másik csapat volt ott, egy tetovált olasz férfi és magyar kísérője, akik egy zöld Kiával érkeztek. Úgy értesültünk az üzletembertől, hogy nemcsak őt zaklatták, hanem a családtagjait is fényképezték a fotósok. Mindez abból a szempontból is érdekes, hogy tavaly Simicskáról beszéltek úgy kormányzati politikusok: az a célja, hogy a kormányfő gyerekeit támadják.

Csütörtök délután már a Vonát fotózók érkeztek Veszprémbe, Simicska házához, és még cikkünk megjelenése előtt közvetlenül is ott tartózkodtak. Megkérdeztük a Jobbik pártelnökét, aki lapunknak leírást adott az autóról és a személyekről, így bizonyossá vált: ugyanazokat mozdították rá a politikusra, mint Simicska Lajosra. Úgy tűnik tehát, állandó fotósokkal dolgoztat a megbízó, ráadásul ezt is kiszervezve külföldieknek – ki tudja, miért érezték úgy, hogy ők tudják a legmegfelelőbben végrehajtani a feladatokat.

Kérdésünkre, miszerint a magyar titkosszolgálat érintett lehet-e, Vona Gábor elmondta: nem hinné, miután a külügyi bizottsági tagsága miatt C típusú átvilágításon is átesett, így még súlyosabb lenne, ha állambiztonsági szál lenne az ügyben. Lapunknak elismételte, azt a választ kapta reggel az olasz fotósoktól, hogy olasz ügynökségen keresztül kapták a megbízást, amelytől pedig magyarok rendelték meg a munkát. A megfigyelés pedig akár magán-titkosszolgálati eszközökkel is megoldható. A politikus azt nem hinné, hogy az olasz sajtó ennyi energiát fektetne a követésébe. Az iskola előtt kérdéseire azt a választ kapta még a lefülelt fotósoktól, hogy már előző héten is követték a háza elé, akkor a Parlamentből. Vona szerint viszont a sztori már itt is sántít, hiszen az említett napon, pénteken, nem is járt az Országgyűlésben.

Ha rendszeresen követnék, akkor büntetőjogilag zaklatásnak lehetne nevezni Vona Gábor lesifotózását – jelentette ki a Hír TV-nek Magyar György ügyvéd. Szerinte polgárjogilag is támadható a paparazzók tevékenysége, Vonát magánemberként pedig csak a hozzájárulásával lehet fotózni.

A pártelnök az Alkotmányvédelmi Hivatal felé fogja jelezni a történteket, elmondása szerint ez kötelessége is. Azzal kapcsolatban vannak kétségei, hogy a felelősöket elszámoltatják-e, de mint mondta, ő most még elszántabb, hogy feltárja az ilyen eseteket. Kérdésünkre, hogy feljelentést is tesz-e, elmondta: jogászokkal egyeztet még erről.

Vona szerint a Habony-körrel hozható összefüggésbe az efféle „médiagyilkosságok” végrehajtása, és úgy tűnik, „maffiatempó” kezdi uralni a közéletet. Reméli, lesznek partnerei abban, hogy pártpolitikai kötődésektől függetlenül végére lehessen járni az ilyen eseteknek. Kérdeztük, mi történhet akkor, ha Volner János megfigyelése vagy a meg nem nevezett újságíró feltételezett beszervezési kísérlete titkosszolgálati akció volt. Elmondta: az világraszóló botrány lenne, és nyilván a világsajtó érdeklődésére is számot tartana.

A pártelnök közölte továbbá: máskor is volt már olyan érzése, hogy követik, de közszereplőként ehhez már valamennyire hozzászokott, ez a mai eset viszont már új dimenziót jelent.

A zaklatókat ábrázoló képeink csütörtök 15 óra körül készültek.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.