Szegény Balogék a hátrányos helyzetű gyerekek tanodáival sem bírnak

Késnek a kifizetések, akadozik a munka, aminek a kicsik isszák meg a levét.

MNO
2016. 09. 12. 10:23
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Nem éppen hízelgő bizonyítványt állít ki a Balog Zoltán által vezetett Emberi Erőforrások Minisztériumának munkájáról a tanodák helyzete. A tanodák támogatására kiírt Emberierőforrás-fejlesztési operatív program (EFOP) pályázat eredményeit áprilisban kellett volna kihirdetnie a tárcának, azonban a tanodákat összefogó ernyőszervezet, a Tanodaplatform szerint ez még mindig nem történt meg – írja az Abcug.hu.

A költségvetési mértékkel nevetséges ötmilliárd forint – az egyik Matolcsy-alapítvány éppen 17 milliárddal játszik az ingatlanpiacon – ki nem fizetése hatalmas károkat okozhat. A szó szoros értelmében a gyermekek szájától veszik el az ételt, a cikk a Pátka bárányai tanodának példáját hozza, ahol a korábbi 30-40 gyerek helyett csak 15 hátrányos helyzetű kicsivel tudnak foglalkozni.

„Forráshiány miatt a közös étkezések is elmaradnak, pedig azok nemcsak szociális szolgáltatásként, hanem közösségépítő szerepük miatt is fontosak voltak a tanoda életében” – mondta Baráth Szabolcs, a pátkai tanoda egyik projektfelelőse.

Az, hogy fejlesztésekre, az intézmények albérletére, kirándulásokra és hasonló úri huncutságokra nincsen pénz, gyakorlatilag másodlagosnak tetszik, a legnagyobb probléma a cikkben megszólalók szerint, hogy szaktanárokra nincsen forrás.

Még ha nem lenne a féléves csúszás, akkor is baj lenne: „Az Emmi ugyanis rendre a kétéves projektfutamidő lejárta után írja csak ki az újabb pályázatot, ami miatt a támogatott projektek lejárta után újabb támogatást csak egy tanév kihagyással kaphatnak a tanodák” – írják.

„A gyerekek mentorálása bizalmi dolog, nem teheted meg, hogy két év után azt mondod a srácoknak, hogy ennyi volt” – mondta Szűcs Norbert, a magyarországi tanodákat képviselő ernyőszervezet, a Tanodaplatform egyik vezetője.

A szakember ezenfelül kifejtette, hogy jelenleg úgy fest: nem lesznek a finanszírozással kapcsolatos rendszerszintű változások sem. „Ez csak azért szomorú, mert közben minisztériumi tisztviselők a nyilvánosság előtt minden lehetséges alkalommal hangsúlyozzák, mennyire fontos nekik a tanodák működésének biztosítása” – tette hozzá.

A portál megkérdezte a tárcát, hogy miért nem sikerült még elvégeznie a munkáját és eredményt hirdetnie. Az Emmi sajtóosztálya szerint a sok pályázó miatt húzódott el a kiértékelés, de mint írta, „az idei évben kiírt, 5,3 milliárd forintos kerettel meghirdetett pályázatok döntési listája hamarosan elérhetővé válik”.

A fenti pénzből 200 intézménynek kéne működnie, amelyek zöme hátrányos helyzetű fiatalokkal foglalkozik.

Beköltözik az óvodába a gyermekvédelem

Szociális munkások kerülhetnek hamarosan az óvodákba és az iskolákba, hogy kiszűrjék a veszélyeztetett gyermekeket, fejlesszék a súlyos szociális és kulturális hátrányokkal küzdőket, és megpróbáljanak kapcsolatot kialakítani az érintettek családjával – tudta meg a Magyar Nemzet. A szakemberek szerint ez mérföldkő lehet a gyermekvédelmi jelzőrendszer megerősítésében, szerintük azonban hosszú távon nem pályázati úton kellene finanszírozni a szolgáltatást, hanem kötelező feladattá kell tenni a szociális segítők alkalmazását.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.