Közpénzmilliárdok telkekre

Az Optima Zrt. 17 milliárdért vett három ingatlant a Váci úton.

Bodacz Péter
2016. 09. 06. 12:12
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Óriási ingatlanberuházást ütött nyélbe a Pallas Athéné-alapítványok vagyonát kezelő Optima Befektetési Zrt.: 55,2 millió euróért, azaz 17,1 milliárd forintért megvásárolta a Váci út 160–168. szám alatt található, három telekből álló területet. Fekete Zoltán, az Optima Zrt. vezérigazgatója elmondta: a 7,5 hektáros területen több mint 200 ezer négyzetméteren iroda, kereskedelmi terület és lakások építhetők. A beruházással Magyarországon és a közép- és kelet-európai régióban is egyedülálló üzleti centrumot építenének fel, amely szerintük több olyan pénzügyi profilú cég számára is vonzó lehet, amelyek a brexit hatására új európai központot keresnek.

– Semmi realitása nincs annak, hogy Magyarországra jönnének a brexit miatt Londont elhagyni szándékozó pénzügyi vállalatok – mondta megkeresésünkre Róna Péter közgazdász. Mint fogalmazott, Magyarországon gyakorlatilag semmi nincs, amire szüksége lenne egy, a világ pénzügyi központjában ténykedő társaságnak.

Hiányzik a pénzügyi kultúra, a nagy számú közepes és alacsony beosztásra alkalmas, nyelveket beszélő munkaerő, emellett hazánknak az unión belül finoman szólva nincs jó híre a nehezen átlátható adózás és szabályozás miatt.

A bankokra kivetett különadó és számos más, ötletszerűen hozott intézkedés szintén aláásta a nemzetközi pénzügyi világ bizalmát, aminek folytán Magyarország nem számít tőkebarát országnak – fogalmazott Róna Péter, hozzátéve: a Cityben székelő pénzügyi szervezetekért folytatott küzdelemből nemcsak Budapest marad ki, hanem az egész közép-európai régió is. A közgazdász arra számít, hogy a nyertes célpont valószínűleg Frankfurt, Párizs, Amszterdam, Luxemburg, vagy Írország közül fog kikerülni, de Lengyelország is szívesen adna helyet a központnak.

Ingatlanpiaci szempontból azonban jó elképzelés lehet a Váci úti befektetés az Otthontérkép.hu vezető elemzője szerint. Ditróy Gergely lapunk megkeresésére kifejtette: a beruházás a hazai viszonyok között életképes, hiszen az ingatlan- és azon belül is az irodapiac csak most tér magához, ami azt is jelenti, hogy az elmúlt években elmaradt építkezések miatt nagy az igény a jó helyen lévő, kiemelkedő minőségi követelményeket kielégíteni képes komplexumokra. A szakértő szavai szerint a Váci út irodaberuházások szempontjából kiemelkedően jónak számít, emellett nem jelenthet majd gondot az épülő lakások, valamint kiskereskedelmi ingatlanok értékesítése sem. Az ágazatra emellett kedvező hatással lehet, ha a fejlesztőnek jó kapcsolati tőkéje van, és könnyen tud akár „nagyobb hazai állami bérlőket is” megnyerni magának.

A kérdés csak az, nem túl kockázatos dolog-e egy ekkora ingatlanportfóliót kezelni. A 2014-es induláskor az alapítványok a 260 milliárd forintnyi közpénz mellé 6,8 milliárd forintnyi ingatlanvagyont is kaptak. Ezt 2015 végére tovább bővítették, és 17,9 milliárd forint értékben további ingatlanokat vásároltak. Ezek között van irodaház, budai villa, de balatoni nyaraló is. Idén júniusban azt jelentették be, hogy négy új ingatlant vettek, hármat Budapesten, egyet Debrecenben, az ingatlanokért együttesen 25,2 milliárd forintot fizettek, és ezt követte a tegnapi vásárlás híre.

Az ingatlanvásárlás része annak a folyamatnak, amely során az Optima az alapítványok vagyonának egyre nagyobb részét helyezi át állampapírokból ingatlanokba, az Európai Központi Bank észrevételeivel összhangban. Az állampapír-állomány az eredeti több mint kétszázmilliárdról 155,27 milliárd forintra csökkent, míg az ingatlanoké 6,8 milliárdról 70,78 milliárdra nőtt – mondta Fekete Zoltán, aki közölte azt is, hogy a korábban megvásárolt, Széll Kálmán téri Buda Palota és a mostani fejlesztésekhez összesen százhúsz–százharmincmillió euró hitelt vehetnek fel. Mint mondta, minden beruházási lépcsőt a közbeszerzési hatósággal egyezte fognak végrehajtani. Ez nem is meglepő annak a fényében, hogy 66 ügyben nyolcvannégymillió forint bírságot szabott ki rájuk a Közbeszerzési Döntőbizottság a közbeszerzések elmaradása miatt.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.