A kormány bezárja a letelepedésikötvény-bizniszt?

Már az alkotmánymódosítás előtt kivezethetik a korrupciós szinonimává vált kötvényeket.

Szabó Dániel
2016. 10. 25. 7:25
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A hvg.hu szerint már a kormánypártok szeptember eleji, balatonfüredi frakcióülésén belengette a letelepedési kötvény megszüntetését a miniszterelnök. Orbán Viktor akkor nem az ellenzék által emlegetett nemzetbiztonsági vagy a párton belüli aggályokban megfogalmazott politikai kockázattal indokolta a lépést, hanem a megváltozott gazdasági környezetre hivatkozott. A kormányfő szerint a program a bevezetésekor hasznos volt, de a 2013 óta változatlan kamatfeltételek miatt az államnak már nincs szüksége az egyre drágább konstrukcióra – írja a hvg.hu, amely úgy tudja, hogy két héten belül szinte biztosan kivezetik a letelepedési kötvényeket.

A kormány azzal, hogy a letelepedési kötvények jövőjéről még az alaptörvény-módosítás előtt dönt, kicselezheti a Jobbikot: Vona Gábor pártelnök ugyanis a múlt héten a rendszer megszüntetéséhez kötötte, hogy pártja megszavazza a migrációs alkotmánymódosítást. A lap szerint a lépéssel a Fidesz hatékonyan kommunikálhatja, hogy a kötvényektől maguktól is megszabadultak volna, a Jobbiknak nem volt szerepe a döntésben. És mivel a szélsőjobboldali pártnak ez volt az egyetlen feltétele, annak sincs akadálya, hogy november 8-án, tehát a tervezett időpontban a Jobbik is megszavazza az alaptörvény újabb módosítását.

A kormányzati érvelés így a hvg.hu értesülései szerint arra épül majd, hogy mivel a Standard&Poor’s nemzetközi hitelminősítő öt év után a bóvliból a befektetési ajánlású kategóriába emelte vissza a magyar államadósság-besorolást, már nincs szükség a letelepedési kötvények nyújtotta alternatív hitelforrásra.

Ugyanakkor a hvg.hu értesülésének egyelőre nem látszódnak jelei: Orbán Viktor miniszterelnök a parlament hétfői ülésén arról beszélt, hogy nem engednek a Jobbik zsarolásának. Azt azonban Lázár János miniszterelnökséget vezető miniszterrel együtt a kormányfő is elmondta, hogy felülvizsgálják a rendszert. Ezt eredetileg december elejére tervezték.

A hvg.hu szerint a megoldás technikai részleteiről kedden tárgyal a stratégiai kabinet, szerdán pedig a kormány, az egészet pedig bele is pakolják rögtön az államháztartási törvény NGM-ben készülő, jövő héten amúgy is benyújtani tervezett módosításába.

A Rogán Antal kabinetminiszter nevével fémjelzett kötvények a Fideszen és a KDNP-n belül is népszerűtlenek. Az offshore cégek mögé bújtatott forgalmazó cégek a közgondolkodásban is egybeforrtak a korrupcióval.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.