A külképviseleteken is rengeteg volt az érvénytelen szavazat

A közel tízezer szavazat 13,28 százaléka „mehet a kukába”.

MTI
2016. 10. 06. 14:35
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Külképviseleteken azok a magyarországi lakcímmel rendelkező választópolgárok szavazhattak, akik a népszavazás napján külföldön tartózkodtak.

A külképviseleti névjegyzékbe 11 231-en kérték felvételüket, a 105 külképviseleten 9360-an jelentek meg szavazni. Az urnákat a szavazás végén lezárták, és Magyarországra szállították, az NVI csütörtök reggel kezdte meg az urnák bontását, és délutánra megszámlálták a 108 urnában lévő szavazatokat.

A külképviseleti voksolás eredményéről a Választás.hu oldalon közzétett előzetes tájékoztató adatok szerint az urnákban 9207 szavazólapot találtak, vagyis 153 szavazólap „hiányzott”. A leadott szavazólapok közül 1223 volt érvénytelen (13,28 százalék) és 7984 volt érvényes (86,72 százalék). Az érvényes szavazólapok közül 239 „igen” szavazat volt (2,99 százalék) és 7745 „nem” szavazat (97,01 százalék).

Borulás

Irgalmatlanul magas volt az érvénytelen voksok száma a kvótanépszavazáson, a Nemzeti Választási Bizottság vasárnap este 21.10-kor közölt adatai szerint 218 142. Ami viszont ennél is meghökkentőbb: volt ennél magasabb érvénytelenvoks-szám a népszavazások 1989 óta íródó történetében – olvassa el az MNO cikkét!

A külképviseletekről (amelyek együtt jogilag egyetlen szavazókört alkotnak) beérkező szavazatokat kézzel is megszámlálták az NVI munkatársai, az eredményről a Nemzeti Választási Bizottság (NVB) állítja ki a jegyzőkönyvet. Az NVB állapítja meg a levélszavazás eredményét is, majd a jogorvoslati határidők letelte után az országos népszavazás végeredményét.

A kormány által kezdeményezett vasárnapi népszavazás kérdése úgy szólt: „Akarja-e, hogy az Európai Unió az Országgyűlés hozzájárulása nélkül is előírhassa nem magyar állampolgárok Magyarországra történő kötelező betelepítését?„

Kovács Gergely, a Magyar Kétfarkú Kutya Párt elnöke a Népszabadságnak adott korábbi interjújában megígérte, indulnak a következő választásokon. Ugyanis, mint mondta, az MKKP már nem viccpárt.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.