A számláikat már tudják fizetni a palóckeresek

Megkapták egyhavi bérüket a dolgozók, ami sokuk számára szinte életmentő volt.

Horváth Attila
2016. 10. 25. 9:36
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Fellélegezni még nem tudnak, de sokuknak az utolsó pillanatban jelentett megoldást, hogy a múlt héten megkapták augusztusi fizetésüket a Palóc Nagykereskedelmi Kft.-től. Ismeretes, a lánc szeptember óta nem utalta át a béreket mintegy 1300 alkalmazottjának. A salgótarjáni székhelyű Palóc Nagyker két éve veszteséges, hónapok óta nem fizetett a beszállítóinak. Szeptemberben indult ellene csődeljárás, aminek felszámolás lehet a vége. Ez utóbbira vár egyébként az azóta mintegy 600 felmondott és 700 még alkalmazásban álló dolgozó is, mert a kárrendezési alapból megkaphatják a pénzüket. A CBA szeptemberben bontotta fel a franchise-szerződését a Palóccal, de a hálózat azóta is használja a magyar üzletlánc feliratait, ami miatt minden valószínűség szerint per következik majd.

– Múlt héten mégis utalt a Nógrád megyében és környékén mintegy 80 üzlettel működő cég, ami minden valószínűség szerint annak köszönhető, hogy már 40-50 százalékos akciókkal próbálják eladni a bennragadt termékeket – mondta lapunknak a Kereskedelmi Alkalmazottak Szakszervezetének megyei titkára. Szeptember végén 20 százalékos akciót indított a lánc, de úgy tudjuk, nem vált be a terv, így sem volt sok vevőjük. Demeter László hozzátette, csak azok kapták meg a fizetésüket, akik még a cég alkalmazottai, így akik felmondtak, még mindig nem jutottak a pénzükhöz. Korábban egyébként kétszer 15-20 ezer forintot utalt át pácban maradt dolgozóinak a Palóc Nagyker, de azt sem mindenkinek. Ahogy beszámoltunk róla, a dolgozók a múlt héten visszamenőleg megkapták az elmaradt társadalom- és egészségbiztosítási pénzbeli ellátásaikat.

Egy alkalmazottól megtudtuk, a boltosok még nem nyugodtak meg, de legalább az elmaradt közüzemi díjak és számlák nagy részét rendezni tudják. Biztos benne, sokan először egy jót ebédeltek a pénzből, mert volt, aki már régóta nem evett főtt ételt. Akadt olyan kollégája, akit az elmúlt néhány hétben a többi boltos látott vendégül, mert neki már nem volt pénze élelemre.

Nem csak az elmaradt fizetésekkel használhatja ki egy üzlet a dolgozóit. A Magyar Idők számolt be róla, hogy bár jogszabályba ütközik, az áruházláncok mégsem akarják elengedni dolgozóikat decemberben szabadságra. A Kereskedelmi Dolgozók Független Szakszervezetének elnöke, Bubenkó Csaba a lapnak úgy nyilatkozott, több vállalatnál is utasítás, hogy a karácsony előtti időszakban és a két ünnep között nem mehetnek szabadságra az áruházi dolgozók, helyette októberben és novemberben kötelezően ki kell venni a még meglévő napokat. Pedig a jogszabály előírja, hogy évente hétnapnyi szabadsággal szabadon rendelkezhet a munkavállaló.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.