Amikor India mintaállam lett

Fontos kérdés a szabad sajtó, az esélyegyenlőség, a politikai sokszínűség. Indiában.

Buzna Viktor
2016. 10. 17. 16:50
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Az indiai demokrácia a sajtószabadság, az emberi jogok tisztelete, a jó kormányzás, a politikai pluralizmus és a kölcsönös megértés formájában kell hogy testet öltsön – mondta Ansari. A politikus szerint országának további lépéseket kell még tennie. A demokrácia sikere azonban a választópolgárok aktivitásán múlik – tette hozzá, s biztosította a hallgatóságot: India például a választási rendszer reformjával újabb lépéseket tesz majd a demokrácia építése irányába.

Az 1,3 milliárd lakosú dél-ázsiai állam a világ legnépesebb demokráciájaként ismert. Korábban elsősorban a nők helyzete és a hagyományosan megkülönböztető társadalmi berendezkedése miatt kritizálták Indiát, az utóbbi években azonban több nyugati állam, köztük az Egyesült Államok is elismerte demokratikus fejlődését. Ennek következménye, hogy a brit The Economist hetilap éves demokráciaindexe szerint India magasabb pontszámot kapott, mint Magyarország. A 2015-ös listán az ázsiai ország a 35. helyet érte el, hazánk csak az 54. lett. S bár az Újságírók Határok Nélkül nevű szervezet 2016-os összesítésében az ország nem kapott jó besorolást, India a sajtószabadság szempontjából mégis figyelemre méltó változáson megy át. A heterogén etnikai lakosság hírigényét több mint hetvenezer napilap és hatszázkilencven műholdas tévéadó elégíti ki.

A Népszabadság letarolása és az érvénytelen kvótanépszavazás tükrében érthető, hogy az eseményen szintén felszólaló, egykoron századvéges Lánczi András, a Budapesti Corvinus Egyetem rektora, valamint Szabó László, a Külgazdasági és Külügyminisztérium államtitkára inkább India gazdasági potenciálját hangsúlyozták ki beszédükben. Az elhangzottak után szerettük volna megkérdezni Mohammad Hamid Ansari véleményét a magyar demokráciáról, sajnos erre az eseményen nem volt mód. A hallgatóság ugyanis nem kérdezhetett.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.