Horváth Aladárék is repültek a Tavaszmező utcából

Ligetvédők két cigány szervezet központjánál: hangosbemondóval is tiltakoztak az életveszélyessé vált józsefvárosi épületnél.

Horváth Csaba László
2016. 10. 24. 13:10
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Egy hatósági tanú és a rendőrség felügyelete mellett a VIII. kerületi önkormányzat ma megkezdte a Horváth Aladár vezette Roma Parlament és a Phralipe Független Cigány Szervezet kilakoltatását a józsefvárosi Tavaszmező utcából. A meglehetősen rozoga ingatlanból a hivatalos tájékoztatás miatt azért kell távozniuk a szervezeteknek, mert életveszélyessé vált.

Kora délután több rendőrautó és hat-nyolc egyenruhás jelent meg a helyszínen, felügyeletük mellett pedig néhány munkás teherautóra rakodta az irodák berendezését. Az akciónak hamar híre ment, s elsőként a Ligetvédők ismert arcai jelentek meg hangosbemondóval felszerelkezve az épületnél.

Babos Béla, a Phralipe Független Cigány Szervezet elnöke lapunk kérdésére azt állította: semmilyen tájékoztatást nem kapott az önkormányzattól kiürítésről, igaz, hozzátette, hogy már korábban megállapodtak, hogy új irodába költöznek. Babos jelezte, közös megegyezéssel már szerződést bontottak az önkormányzattal, közüzemi-, illetve bérletidíj-tartozásuk pedig nem volt. A Roma Parlament viszont néhány százezer forintos adósságot halmozott fel, a kerület képviselője szerint utóbbi szervezet nem is fogadta el a felajánlott csereingatlant, vele pereskedik az önkormányzat.

A Józsefvárosi Gazdálkodási Központ vagyongazdálkodási igazgatója közölte, az ingatlan első emeletét azért kellett kiüríteni, mert életveszélyessé vált az épület. Nemrég ugyanis beszakadt a födém. Farkas Örs tájékoztatása szerint a múlt hét csütörtökön született meg a kiürítésről szóló határozat, amelyet öt napon belül végre kellett hajtani.

Az első emelet egyik lakóját – egy idős nénit – már elszállították. A Phralipe Független Cigány Szervezet egy VII. kerületi ingatlanba költözik át. Egyedül a Roma Parlamenttel állnak vitában. Farkas Örs szerint mindez azonban nem befolyásolja azt, hogy az épület a statikai vizsgálat értelmében életveszélyes. Hozzátette, hogy az ingatlan ingóságait egy önkormányzati raktárba szállítják át.

A vagyongazdálkodási igazgató kérdésünkre elmondta azt is, nem titok, hogy az önkormányzat át kívánja adni az ingatlant az államnak, ugyanis egy roma kulturális központot fognak létrehozni az épületben.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.