Jövőbe látott, vagy hazudott az Origó?

Nem fütyülték ki Vona Gábort a Jobbik ünnepi rendezvényén – pedig az Origó ezt már a beszéd előtt percekkel megírta.

MNO
2016. 10. 24. 20:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Sok újságíró örülne annak, ha jó előre tudná, miként végződik egy politikai rendezvény, netán a választások napján is délután zárhatnák a boltot, nem kellene éjszakába nyúlóan az eredményeket elemezgetni.

Valami hasonló képesség birtokában lehet az utóbbi időben áthangszerelt, illetve új karmesterek által irányított Origó hírportál. Olyan eseményről adtak ugyanis beszámolót a nemzeti ünnepen, ami a megjelenéskor még meg sem történt. Ez aztán a hírverseny – vághatnánk rá pironkodva, nagyobb baj, hogy a láthatóan jó előre kifundált és megfogalmazott hírnek valóságalapja sem volt.

A szebb napokat látott szerkesztőség illetékese – mint az ATV nyomán a Comment.blog.hu beszámol róla – „17.05-kor kiélesített egy cikket a Jobbik rendezvényéről és Vona Gábor felszólalásáról, miközben a pártelnök 17.15-kor lépett csak fel a színpadra.”

Körülbelül délután öttől este hétig valóban mindössze annyi hír szerepelt a cikkben, hogy „a Jobbik rendezvényén antifasiszták tüntettek Vona Gábor ellen. A tüntetők állítólag kifütyülték a pártelnököt, és különböző rigmusokat skandáltak Vona beszéde alatt. Az Origó úgy tudja, hogy lökdösődés is volt az 1956-os megemlékezésen.” Hozzátették azt is, hogy „cikkünket hamarosan frissítjük”, ám ezt egészen estig nem tették meg.

A Jobbik maga is cáfolta a hírt. Később az Origó is pontosított, de már csak a párt közleményét követően. Azt írták, hogy megjelent a Corvin közben az ünnepség elején – így fogalmaztak – egy 20-30 fős roma csoport, akiket a rendőrség a téren a Jobbik közleménye szerint „elszeparált”. A csoport magától elment. A rendőrség az MTI kérdésére azt válaszolta, hogy hatósági intézkedés nem történt.

Vajon az Origó előre sejtett valamit? Véletlen, hogy a kormányhű 888.hu is átvette a hamis hírt? Vagy ők is a jövőbe látnak? Legalábbis ilyesmivel kísérleteznek? Kezdetnek elég lenne a pillanatot uralni, de érdemes azért figyelni közben a sánta kutyára.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.