Külső vezető irányítja a bicskei gyermekotthont

Miután felmerült a szexuális zaklatás gyanúja, felfüggesztették állásából az intézmény igazgatóját.

MTI
2016. 10. 07. 15:20
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A közleményben emlékeztettek: a gyermekotthonokat működtető Szociális és Gyermekvédelmi Főigazgatóság a gyermekvédelmi gyám jelzése alapján szeptember 23-án szerzett tudomást a gyermekotthonban történt szexuális zaklatás gyanújáról, és azonnal felfüggesztette állásából az intézmény igazgatóját, belső vizsgálatot rendelt el, illetve feljelentést tett a rendőrségen.

Kiemelték, hogy a gyermekvédelmi rendszer szigorításának köszönhetően 2014 óta a gyermekvédelmi gyámok olyan független szakemberek, akik azonnal intézkedhetnek a gyermekek érdekeit figyelembe véve, emellett a kormányhivatalok évente rendszeresen kötelezően ellenőrzik a gyermekvédelmi ellátórendszer működését. A gyermekek ellen elkövetett szexuális bűncselekmények szigorú büntetését segíti, hogy a kormány kiemelten megszigorította az ilyen bűncselekmények büntetését a 2013-ban életbe lépett új büntető törvénykönyvben, amely szerint az ilyen bűncselekmény nem évül el – tették hozzá.

A minisztérium közleménye szerint ugyancsak a gyermekek érdekét szolgálja az a kormányzati törekvés, hogy a gyermekek ne tömeges, állami intézményekben legyenek elhelyezve, hanem minél nagyobb arányban nevelőszülőhöz, illetve családiasabb körülmények közé kerüljenek. Év végére a 12 év alatti gyermekek több mint 90 százalékát nevelőszülőknél helyezik el, és 2019-re befejeződik a magyar gyermekvédelem rendszerében az intézmények megújítása és kiváltása – tették hozzá.

Megjegyezték, hogy a gyermekvédelmi ellátórendszerben – nevelőotthonban, nevelőszülőknél – élő mintegy 23 ezer gyermek közül minden negyedikkel vették fel a kapcsolatot a gyermekjogi képviselők az utóbbi másfél évben az Országos Betegjogi, Ellátottjogi, Gyermekjogi és Dokumentációs Központon (OBDK) keresztül.

Hangsúlyozták, hogy a kiszolgáltatott gyermekek ellen elkövetett szexuális bűncselekményekkel szemben ezután is zéró toleranciát tanúsítanak. A feljelentést megtették, a rendőrséggel mindenben együttműködnek – írták.

Az RTL Klub szerda esti híradójában, majd a Házon kívül című műsorban sugárzott felvételen az intézet egyik volt lakója, egy 22 éves fiatal azt állította, a bicskei gyermekotthon igazgatója éveken keresztül molesztált több rábízott gyereket, neki négy éven keresztül volt intim viszonya vele. Egy másik fiú – aki szintén névvel és arccal vállalta a nyilatkozatot – a műsorban azt mondta, hogy 12 éves korától kezdve nyolc éven át volt szexuális kapcsolatban az igazgatóval, és nem csak ők ketten áldozatok. A rendőrség a kereskedelmi televíziónak megerősítette, hogy nyomoznak az ügyben.

Az RTL Klub péntek esti Híradójában elmondták, hogy a feljelentés és a vizsgálat ellenére az intézményvezető még mindig a gyermekotthonban lakik. Balog Zoltán, az emberi erőforrások minisztere a csatornának nyilatkozva azt mondta: felszólították, hogy legalább a vizsgálat idejére hagyja el az ingatlant, de hatósági lehetőségük nincs. Az ingatlan az MNV Zrt. tulajdonában áll, ezért hozzájuk fordult a miniszter.

Az RTL megkeresésére az MNV azt közölte: pénteken kapták meg a miniszter levelét, amelynek nyomán haladéktalanul intézkedni fognak.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.