Meghiúsult a korszerű csecsemőszűrés

Bár már ki is képezték a védőnőket, mégsem valósult meg a program.

Kuslits Szonja
2016. 10. 11. 7:51
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Továbbra sem valósult meg Magyarországon a tavaly beharangozott, 2016 első felére ígért új típusú szűrés a csecsemőknél, amelynek célja az lett volna, hogy minél több esetben és minél előbb kiszűrjék a babák fejlődési rendellenességeit, és így még időben megkezdődhessen a gyerekek korai fejlesztése – tudta meg a Magyar Nemzet. Az új módszernek továbbra sincs jogszabályi háttere – jelentette ki lapunknak Csordás Ágnes, a Magyar Védőnők Egyesületének elnöke. Mint mondta, az alapellátási törvény végrehajtási rendeletei máig nem készültek el, és ennek lett volna része a védőnői ellátásról szóló jogszabály-módosítás is. Pedig évente legalább ötezer gyermeknek van szüksége korai fejlesztésre, és fontos lenne, hogy a lehető leghamarabb segítséget kapjanak a családok.

Az új típusú szűrés keretében a védőnők gyakrabban vizsgálták volna a gyerekeket: a kötelező védőnői vizsgálatok számát négyről hatra emelték volna egyéves korig; ha pedig probléma merülne fel, akkor további két vizsgálatot kellett volna elvégezni. Ezenkívül speciális kérdőívek segítettek volna a fejlődésbeli problémák felismerésében, amelyeket a gyermek egy hónapos és hatéves kora között 12 alkalommal kellett volna kitöltenie a szülőnek.

Az új típusú szűrés elvégzésére ki is képezték a védőnőket. Lapunk kérdésére az Állami Egészségügyi Ellátó Központ (ÁEEK) tavaly nyáron ugyanis azt közölte, 3800 területi védőnőből csaknem háromezer már elvégezte az erre irányuló képzést, és kézhez kapta a kapcsolódó módszertani útmutatókat. Akkor arra nem tértek ki, mennyit költöttek erre a célra.

A szakma évek óta hangoztatja, hogy hatékonyabbá kell tenni a korai fejlesztést. Úgy tűnik azonban, a kormány behúzta a kéziféket. Legalábbis részben. Tegnap ugyanis Balog Zoltán, az emberi erőforrások minisztere azt jelentette be, hogy a kormány 5,7 milliárd forintot biztosít a kora gyermekkori intervenció fejlesztésére egy uniós program keretében.

Csordás Ágnes úgy tudja, az említett összeget a szakmaközi együttműködés monitorozására és az új lehetőségek megtalálására fordítják. Tegnap arról szóltak a hírek: a program célja az is, hogy hamarabb kiszűrjék a fejlődési kockázatokat, és minél korábbi életkorban megtalálják a megfelelő fejlesztő szakembert.

Gondot jelent azonban, hogy korai fejlesztésre csak a nagyobb városokban van lehetőség, a falvakból szinte elérhetetlen a szolgáltatás. Remélhetőleg ezen is változtat majd az említett program. Novák Katalin család-, ifjúság- és nemzetközi ügyekért felelős államtitkár tegnap arról beszélt: azokban a régiókban, ahol az ellátás hiányos, a programnak hála, helybe viszik majd a szolgáltatásokat, hogy a családoknak ne kelljen sokat utazniuk.

A szakorvosi vizsgálatra azonban gyakran így is 3-4 hónapot kell várni, ami egy rendellenességgel küzdő csecsemő esetében kritikus lehet.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.