Népszabadság: offshore cégek hazai háttérrel?

Az Opimus Group meghatározó részvényesei közt két külföldi tulajdonban álló offshore cég is van.

Horváth Csaba László
2016. 10. 27. 3:45
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Úgy látszik, a Fidesz frakcióvezetője tudja, kik a tulajdonosai annak az offshore hátterű társaságnak, amely megvette a Népszabadságot is kiadó Mediaworks Hungary Zrt.-t. Kósa Lajos a napilap eladásával kapcsolatban tegnap helyes törekvésnek nevezte, hogy a magyar pia­con jelen lévő média minél nagyobb része legyen hazai tulajdonban. Mint mondta, hogy „a legfontosabb kérdésekben megnyilatkozó mé­diának az elkötelezettsége a nemzet iránt meglegyen, azt leginkább ez a tulajdonosi struktúra biztosítja”. Ez azért érdekes, mert a Budapesti Értéktőzsde szerint a Mediaworks vállalatot megvásárló Opimus Group nyilvánosan működő részvénytársaság meghatározó részvényesei közt két külföldi tulajdonban álló (egy Seychelle-szigeteki és egy nigériai) offshore cég is van, amelyek tulajdonosai nem ismertek.

Igaz, az Opimust birtoklók közt van egy olyan társaság is, ami a Fideszhez köthető. A Status Capital Zrt. egyik vezetője Kerekes Csaba, akit 2006-ban a szekszárdi képviselő-testületbe választottak, majd ő lett a városi Fidesz-frakció vezetője. Korábban a HVG.hu írta meg, hogy a trafikmutyiról elhíresült Horváth István korábbi szekszárdi polgármester is tulajdonos volt a cégben. Tőle az akkori alpolgármester, Ács Rezső vette át a város vezetését 2014-ben. Ács és Kerekes közösen alapították 2002-ben a Status Capitalt tulajdonló fő céget, a Metmark Kft.-t.

Valószínűleg utóbbi cégre gondolhatott Kósa Lajos, amikor azt mondta, hogy a nemzeti tőke nagyarányú részvétele a médiaszektorban nagyon fontos kérdés minden országnak, és – ahogy fogalmazott – ez nem jelenti a média egyszínűségét.

A Népszabadság kiadóvállalatának eladása komoly hazai és nemzetközi felháborodást váltott ki. Volner János, a Jobbik frakcióvezetője azt mondta, biztos benne, hogy a Népszabadság kormányközeli lesz. Szerinte a kabinet tudatos offenzívát folytat a médiával szemben, a hozzá köthető sajtót viszont támogatja. Gyurcsány Ferenc, a DK elnöke szerint ami a Népszabadsággal történt, a legocsmányabb, leggyalázatosabb tett, amit egy kormány elkövethet a sajtószabadság, a demokrácia ellen.

Liszkay a Mediaworksnél tárgyalt

Liszkay Gábor, a Magyar Idők felelős kiadója és a Mediaworks új igazgatósági tagja szerda délben érkezett a Népszabadság kiadójának irodaházába, ahol több mint három órán át tárgyalt. Az RTL Klub híradója arról kérdezte, miről egyeztettek, Liszkay így válaszolt mosolyogva: „Ez csak és kizárólag ránk tartozik. Nem a Népszabadságnál, hanem a kiadóval tárgyaltunk.”

A Párbeszéd párt eközben a kormánypárti Magyar Idők szerkesztőségénél akciózott tegnap, mert a lap tulajdonosát, Liszkay Gábort nevezték ki a Mediaworks igazgatóságába. Szabó Tímea, az ellenzéki párt társelnöke közölte, nem fogják hagyni, hogy a kormány tönkretegye a sajtót, illetve a sajtó szabadságát Magyarországon. A politikus a párt aktivistáival a Magyar Idők szerkesztőségének bejárati ajtajára ragasztott transzparenseket. Többek közt az volt olvasható a feliratokon: „Mészáros Stróman Lőrincnek üzenjük, hogy a sajtószabadság nem eladó”. Később a biztonsági őrök felszólítására a pártvezető és az aktivisták elhagyták az épületet.

A sajtószabadsággal is foglalkozó amerikai civil szervezet, a Freedom House is reagált a történtekre. Közölték, a napilap eladása azt mutatja, hogy Magyarországon növekszik a kormány befolyása a média fölött. A zöldpárti európai parlamenti képviselők pedig a Fedél Nélkül újság Népszabadság-melléklettel megjelent rendkívüli lapszámának felmutatásával tiltakoztak. Philippe Lamberts, a zöldfrakció társelnöke a felszólalásában kijelentette, tiltakozásukat kell kifejezniük a Magyarországon történtekkel kapcsolatban. Szerinte a napilapot az „Orbán Viktor miniszterelnökhöz legközelebb állók cége vette meg”.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.