Összevonják a Népszavát és a Vasárnapi Híreket

Gál J. Zoltán volt szocialista államtitkár vezetése mellett egyesülnek az újságok.

Horváth Csaba László
2016. 10. 20. 13:25
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Kulcsfontosságú szerepet kapott Gál J. Zoltán volt szocialista politikus, miután a Népszava napilapot és a Geomédia-csoport médiaportfólióját – köztük a Szabad Föld és a Vasárnapi Hírek hetilapokat – megvásárolta egy liechtensteini székhelyű társaság – tudta meg lapunk. A második Gyurcsány-kormány államtitkárának az lesz a feladata, hogy vezetése mellett létrehozzák a Népszava és a Vasárnapi Hírek közös, integrált szerkesztőségét.

Gál J. Zoltán a Magyar Nemzet megkeresésére ugyan nem ismerte el, de nem is cáfolta meg, hogy ő lesz a főszerkesztője a két újság egyesüléséből létrejövő új lapnak. Azt viszont elmondta, hogy teljesen megújul a Népszava, modern megjelenést kap, ugyanakkor a szellemiségét megtartják, s az új szemlélet alapján a fiatalok felé is nyitni kívánnak. A Vasárnapi Hírekkel közös szerkesztőség szimbolikus helyszínre költözik, méghozzá a Magyar Szocialista Párt (MSZP) korábbi Jókai utcai székházába. Gál J. szerint jelenleg is tartanak a munkálatok az épületben.

Az egykori MSZP-s politikus közölte azt is, hogy a beszüntetett Népszabadság újságíróira is számít az új lapnál, informális beszélgetések már zajlottak a felfüggesztett lap kiadója által túszul ejtett kollégákkal. Mint mondta, az sem titok, hogy a megújuló Népszava a lap nélkül maradt Népszabadság-olvasókat is ki szeretné majd szolgálni.

###HIRDETES2###

Gál J. nem beszélt Németh Péter jelenlegi Népszava-főszerkesztő sorsáról, csak annyit mondott, rá is számít az új szerkesztőségben. A személyi változások egyelőre szintén nem ismertek, tehát azt sem lehet tudni, hogy akár a Népszavától, akár a Vasárnapi Híreknél várhatók-e elbocsátások. A volt politikus elmondta, év végére, jövő év elejére szeretnék megújítani a lapot.

Az ügyben megkerestük Németh Pétert is, aki egyelőre hivatalosan nem tud róla, hogy esetleg Gál J. Zoltán lesz az új vezető az egyesülő lapoknál, ám azt elmondta, hogy informálisan ő is hallott arról, hogy Gál J. érkezhet a laphoz. Bár nemrég beszámoltunk a Népszava eladásáról, hivatalosan ma jelentették be, hogy a liechtensteini székhelyű XXI Century Invest AG – eddigi tulajdonosaiktól – megvásárolta a Népszava napilapot, valamint a Geomédia-csoport médiaportfólióját: a Szabad Föld és a Vasárnapi Hírek hetilapot, valamint a kiadó magazinjait.

Gál J. Zoltán

A volt szocialista politikus és újságíró a 2002-es választásokon – amelyek után Medgyessy Péter lett a miniszterelnök – az MSZP országos listájáról jutott az Országgyűlésbe, és egyben a kormányfő kommunikációs főnöke lett. 2004. augusztus 2-án Medgyessy menesztette Gál J. Zoltánt, de napokon belül megbukott maga a miniszterelnök is. Gál J., aki a sajtótudósítások szerint már korábban is jó kapcsolatban volt a szintén menesztett sportminiszterrel, Gyurcsány Ferenccel, a Miniszterelnöki Hivatal (MeH) politikai államtitkárként tért vissza a kormányba, miután 2004. október 4-én Gyurcsány vette át a kormánybotot. A miniszterelnök szűk környezetében dolgozott, amikor a 2006-os választásokon Gyurcsányt újraválasztották, és Gál J. is újabb országgyűlési mandátumot szerzett. A második Gyurcsány-kormányban államtitkári pozíciót kapott a MeH-ben. A politikus 2008-ban családi okok miatt távozott a posztjáról, majd 2010-ben a Vasárnapi Hírek főszerkesztőjének nevezték ki.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.