Rács mögött a gyermekotthon korábbi vezetője

Előzetes letartóztatásba került az igazgató, akit szexuális zaklatással vádolnak az intézmény volt lakói.

Kuslits Szonja
2016. 10. 25. 6:35
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Úgy tűnik, végre lépett a hatóság is a bicskei Kossuth Zsuzsa Gyermekotthonban történt szexuális zaklatások ügyében, ugyanis tegnap a Székesfehérvári Járásbíróság nyomozási bírája elrendelte az igazgató előzetes letartóztatását. A férfi ellen – aki fellebbezett – folytatólagosan elkövetett szexuális visszaélés és kiskorú veszélyeztetésének gyanúja miatt indult büntetőeljárás. Azért döntöttek az előzetes mellett, mert feltételezhető, hogy a gyanúsított a tanúk befolyásolásával megnehezítené, meghiúsítaná a bizonyítást, veszélyeztetné az eredményességet, és a bűnismétlés, valamint a szökés veszélye is fennáll. Kettőtől tizenkét évig terjedő szabadságvesztést lehet kiszabni ebben az ügyben.

A Magyar Nemzetnek Bárnai Árpád, a gyermekotthon korábbi nevelője – aki már öt éve is feljelentést tett a rendőrségen az igazgató ellen – arról beszélt: amikor először vetődött fel a szexuális zaklatás gyanúja az igazgató ellen, szerinte nem megfelelően zajlott a rend­őrségi vizsgálat. A molesztálásról vallomást tett gyerekek ugyanis napi kapcsolatban voltak a felfüggesztett, de az intézetben lakó igazgatóval. Aztán sorra vonták vissza a vallomásukat, míg végül megszüntették a nyomozást. Az igazgató előzetes letartóztatására úgy reagált: megkönnyebbüléssel hallotta a hírt. Abban bízik, hogy most másként alakul a nyomozás, amely a jelek szerint ezúttal alapos. Reméli, a gyerekek is megfelelő lelki támogatást kapnak a vizsgálat során és azt követően.

Lapunknak nyilatkozott Bárány Gergely Zsolt is, az otthon korábbi lakója a múlt héten többekkel együtt közleményben állt ki az igazgató mellett. Mint mondta: tiszteli „János bácsit”, 1992 óta ismeri, és jó intézményvezetőnek tartja őt. Kiderült, az igazgató a keresztapja, és „mindig, mindenben segített”. A sze­xuá­lis zaklatásokról sosem hallott, megdöbbent azon, hogy ilyen gyanú merült fel: „Biztos, hogy ez nem történt meg” – mondta. Ha ugyanis így lett volna, az hamarabb kiderül. Szerinte a szexuális zaklatást 2-3 srác találta ki. Arról pedig, hogy öt éve már folyt rend­őrségi nyomozás hasonló cselekmény miatt, nem tudott. Az RTL Klubnak nyilatkozó Juliánt ő kezdettől fogva „furának” találta.

A zaklatással gyanúsított igazgatót már múlt pénteken őrizetbe vette a Komárom-Esztergom Megyei Rendőr-főkapitányság, erről szombaton honlapján tájékoztatott a rendőrség. Mint írták, a gyanúsított 2007 és 2011 között rendszeresen szexuális abúzusnak tette ki a gyámsága alatt álló, a gyermekotthonban elhelyezett kiskorúakat. Továbbá a 2008-as és 2016-os években szintén – hatalmi viszonyával visszaélve – szexuá­lisan zaklatta a felügyelete alatt álló, 14. életévüket be nem töltött fiatalokat.

Az ügyben még szeptember 23-án tett feljelentést az intézményt működtető Szociális és Gyermekvédelmi Főigazgatóság. Mégis, a férfinak sokáig az otthont sem kellett elhagynia, hetekig használhatta szolgálati lakását, és csupán október 8-án kellett kiköltöznie.

Lapunkkal a gyermekvédelmi főigazgatóság azt közölte: az intézményt jelenleg Nagy Kálmán, a Bokréta Lakás­otthoni és Gyermekotthoni Központ igazgatója vezeti, őt azonban nem sikerült utolérnünk.

Kerestük az Emberi Erőforrások Minisztériumát is, ahol az után érdeklődtünk, hogy az ügyben indítottak-e vizsgálatot, és mire jutottak a feljelentés óta eltelt több hét alatt, ám az október 17-én feltett kérdéseinkre jelenlegi lapzártánkig nem érkezett válasz.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.