Sípolni ÁVH-s tempó?

A jobboldali politikusok szerint garázdák, a baloldaliak szerint egyszerűen elégedetlen emberek a füttyögők.

Szabó Dániel
2016. 10. 25. 11:26
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

  • „Kértem jogi szakvéleményt, és egyértelmű, hogy garázdaságra való felbujtást is jelenthet adott esetben, és jelenteni is fog szerintem, hisz arra készülnek, hogy ezt a méltóságteljes ünnepséget megzavarják. Minden eszközt be fognak vetni, semmi sem szent nekik” – Németh Szilárd országgyűlési képviselő, a Fidesz alelnöke október 22-i sajtótájékoztatóján.
  • „Szerintem akár a tapsolás, akár a fütyülés a tetszés- vagy a nemtetszés-nyilvánításnak a kifejezési formája. Ez véleménynyilvánítás, és nem éri el a büntetőjogi relevanciát. Következésképpen ez a magatartás sem garázdaságot, sem más bűncselekményt nem tud megvalósítani. Ha valakinek valami tetszik vagy nem tetszik, joga van ahhoz, hogy kinyilvánítsa” – Magyar György jogász október 22-én a Hír TV-nek.
  • Közterületen egy demokráciában az alkotmányos keretek között maradó szabad véleménynyilvánítás nem korlátozható, ezért a mostani hatalom birtokosainak is el kell viselniük a kritikát, és a mostani hatalom kedvelőinek azt, ha mások nem értenek ezzel egyetUngváry Krisztián történész, diktatúra-szakértő október 23-án.
  • Nem egészen világos, hogy mit csinál, aki ilyenkor fütyörészik vagy tiltakozik. Vajon azt fejezi ki, hogy ő az ÁVH-val ért egyet? Vagy pont a Kossuth téren a fütyüléssel azt fejezi ki – mert ott a hősöket ünnepeljük –, hogy neki inkább az emberekbe lövetőkkel van eszmei rokonsága, és azokkal ért inkább egyet, mint az áldozatokkal és a hősökkel?Kósa Lajos, a Fidesz frakcióvezetője október 24-én a Parlamentben.
  • Elkeserítő, gyalázatos, de számítottunk ráSoltész Miklós egyházi, nemzetiségi és civil társadalmi kapcsolatokért felelős államtitkár október 24-én a Parlamentben.
  • Ha valakit megvernek, az kimeríti a garázdaság fogalmát, de ha valaki tudatosan más embereknek az ünneplését megzavarja, az is kimeríti ezt a tényállástRévész Máriusz fideszes képviselő, kerékpározásért és aktív kikapcsolódásért felelős kormánybiztos a Magyar Nemzetnek.
  • Az Együtt szerint Orbán Viktort szembesíteni kell azzal, hogy vannak, akik részei a magyar nemzetnek, de nem hívei az orbáni illiberális politikának, a demokrácia és a sajtószabadság putyini tempóban való felszámolásának. Ezért fütyültük ki Orbán Viktort a beszéde közbenaz Együtt párt közleménye október 24-én.
  • A DK vasárnap nem vett részt a Kossuth téri sípolásban, mert fontosnak tartja a nemzeti ünnep méltóságát. Ugyanakkor Orbán Viktor és a Fidesz teremtett hagyományt az ünnep megzavarásából, a Fidesz kezdte el tönkretenni a nemzeti ünnepeket 2006-ban Gréczy Zsolt a Demokratikus Koalíció október 24-i sajtótájékoztatóján.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.