Szijjártó nagyon egyetértett a bajor miniszterrel

A külső határok védelmének a fontossága is szóba került.

MTI
2016. 10. 06. 14:23
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Megjegyezte azt is, hogy a schengeni övezet megszűnése az európai gazdasági versenyképesség teljes elvesztéséhez vezetne. A bevándorlási válság ugyanis azt a kérdést is előhozza, hogy meddig tarthatók nyitva a belső határok, ha a külsőket nem lehet megvédeni – tette hozzá.

Szijjártó Péter megismételte, Magyarország álláspontja, hogy a bevándorlási válság megoldása a külső határok megvédésénél kezdődik. Miután megépült a kerítés Magyarország déli határán, létrejött a megfelelő jogszabály, és a visegrádi országok segítséget adtak, Magyarország biztosíthatja Bajorországot arról, hogy területén keresztül nem érkeznek oda illegális bevándorlók, Magyarország megvédi az Európai Unió és a schengeni övezet külső határát a jövőben is – hangsúlyozta.

Beate Merk, a bajor miniszterelnöki hivatal európai ügyekért és regionális kapcsolatokért felelős miniszter kiemelte, hogy a migrációs kérdésben sok pontban azonos módon látják a helyzetet. Ő is azt hangsúlyozta, hogy Európa külső határait védeni kell, ismerni kell, hogy kik jönnek, és mit akarnak – mondta. Ahol humanitárius segítségre van szükség, ott meg kell adni – jelentette ki, de azt is hangsúlyozta, hogy a gazdasági okokból Németországba érkezők nem maradhatnak, őket vissza kell vezetni hazájukba, ez igazságossági kérdés is.

A bajor miniszter úgy látja: ha a balkáni útvonalat nem zárták volna le, akkor Németországban most is olyan helyzet lenne, mint tavaly. Meg kell mondani azt is, hogy az országok integrációs és befogadó képessége korlátos – jelentette ki Beate Merk.

Hozzátette: emberségesen szeretnének fellépni, szerinte a kiváltó okok ellen kell fellépni Szíria térségében, továbbá cselekedni kell az afrikai kontinensen is, gondoskodva arról, hogy az ott élő emberek ne induljanak meg Európa felé.

A következő években jelentős mértékben növekedni fog az Afrikából elvándorlók száma, amennyiben a kontinens gazdasági kilátásai nem változnak – figyelmeztetett csütörtökön Németország nemzetközi gazdasági együttműködésért és fejlesztésért felelős minisztere. Angela Merkel kancellár ugyanitt arról beszélt, hogy hogyan lehetne elejét venni annak, hogy tömegek induljanak meg Európa felé a jobb élet reményében.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.