Tele a hócipőjük a magyaroknak a rossz utakkal

Magyarországon a legalacsonyabb az infrastruktúrával való általános elégedettség.

MTI
2016. 10. 24. 14:43
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A Magyarországon élők a közúthálózattal, a helyi utakkal a legkritikusabbak, azokat csak 16 százalék minősíti jónak, az MTI-hez hétfőn eljuttatott összefoglaló szerint ezzel a magyarok az utolsók a mezőnyben. A vasúthálózatot a válaszadók 22 százaléka ítéli megfelelőnek. A nemzetközi átlag ugyanakkor 43, illetve 44 százalék.

Az autópályák, a főutak állapotáról már jobb a hazai vélemény, bár az átlagtól ez is elmarad. A főútvonalakkal a magyarok 44 százaléka elégedett, míg a légi közlekedés lehetőségeivel 49 százalék.

Az új építésű ingatlanokkal kapcsolatban a középmezőnyben van Magyarország, a válaszadók 39 százaléka szerint kielégítő az arányuk.

Az árvízvédelemmel a globális átlagnál nagyobb, 42 százalékos az elégedettség. Az energiaellátás színvonalát viszont inkább alacsonynak minősítették a hazai válaszadók, 32 százalékuk tartja jónak. A vízszolgáltatás, a csatornázás megítélése a nemzetközi átlagot meghaladó, 63 százalékos. A széles sávú internet elérésének lehetőségeivel 56 százalék elégedett, ami a nemzetközi szinttel megegyező érték.

A nemzetközi átlagnak megfelelően a magyarok mintegy fele, 53 százaléka szerint akad tennivaló a közlétesítmény-hálózattal kapcsolatos szükségletek jobb kielégítésében. Ahogy világszerte összességében, Magyarországon is 70 százaléknyian válaszolták, hogy a gazdaság fejlődéséhez létfontosságúak a beruházások ezen a területen.

A hazai válaszadók többsége, 55 százaléka szerint nagyobb súlyt kellene fektetni a nemzeti infrastrukturális projektekre. Ugyanakkor csak 18 százalék támogatná, hogy a kormány adjon kölcsönt a fejlettebb infrastrukturális hálózat kiépítésére, míg a külföldi tőke bevonásában látná a megoldást 57 százalék, ami több a 45 százalékos nemzetközi átlagnál.

Ha kicsit lassítja is a folyamatokat, 70 százaléknyian szeretnék, ha a tervekkel kapcsolatban meghallgatnák a helyi véleményeket – derült ki a felmérésből.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.