Tudta? Egy kistelepülésnyien halnak meg kórházi fertőzésben

Kiderült: ismeretlen fertőzési mechanizmus okozta három beteg halálát májusban a Gottsegen-kórházban.

MNO
2016. 10. 07. 12:35
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Szentes Tamás országos tisztifőorvos a sajtótájékoztatón hangsúlyozta, hogy egy vizes környezetben szaporodó baktérium, a szakirodalomban még fel nem tárt módon okozott véráramfertőzést. Az intézet dolgozói a fertőzések megelőzésére szolgáló minden akkor ismert protokollt betartottak – tette hozzá.

Kérdésre válaszolva elmondta: a történteknek nincs felelősük, de kötelességüknek tartják egy olyan eljárás kidolgozását, amely a világon mindenhol megakadályozhatóvá teszi a hasonló fertőzéseket.

Ofner Péter, a kardiológiai intézet főigazgatója úgy fogalmazott, nagy traumaként érték őket a történtek, ugyanakkor nagy megkönnyebbülés, hogy egyik dolgozójuk sem hibázott.

A Demokratikus Koalíció közleményben reagált az Országos Tisztiorvosi Hivatal a 2015. évi kórházi fertőzésekről szóló jelentésére. Mint írták: az adatok lesújtóak, mivel még mindig több ember hal meg kórházi fertőzésekben, mint közúti balesetben. Ezek az emberek pusztán azért haltak meg, mert betették a lábukat egy magyar kórházba – tették hozzá.

Kommünikéjükben felidézik: tavaly is több száz ember halt meg amiatt, hogy a 6 éve forráskivonással sújtott magyar egészségügyben még az alapvető higiéniára sincs pénz. A DK kiemeli, hogy a jelentés foglalkozik a kézfertőtlenítő-használattal is, az adatok szerint pedig egy átlagos osztályon mindössze naponta egyszer tudnak csak kezet mosni, holott ez minden beavatkozás előtt kötelező lenne. A párt arra hívta fel a figyelmet, hogy a korábbi kormányok alatt a kórházak azt a célt szolgálták, hogy az emberek gyógyulni járjanak oda, az Orbán-kormány kórházaiban azonban évente egy kistelepülésnyi, egyébként egészséges magyar ember hal meg fertőzésben.

A DK az Orbán-kormányt tette felelőssé a kórházi fertőzések okozta évi több száz halálesetért. Emlékeztetnek arra, hogy a párt már 6 éve követeli a Fidesztől, hogy ne a magyarok egészségén spóroljon, mégsem emeli meg az egészségügy költségvetési forrásait, évente 70 milliárd forintos kórházi adósságot okozva. A DK szerint az Orbán-kormány bukása utáni Magyarországnak az egészségügy rendbetétele lesz az egyik legfontosabb és legégetőbb feladata.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.