Tuzson: Megfontoljuk a letelepedési kötvények megszüntetését

Erről a kormánypárti Magyar Időknek mesélt az államtitkár.

MNO
2016. 10. 20. 4:53
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Tuzson Bence a lapnak nyilatkozva azt mondta, a kormány megfontolja a letelepedési kötvények megszüntetését, amit a Jobbik szabott feltételként az alaptörvény-módosítási javaslat megszavazásához. Elmondta azt is, hogy a kötvény megszüntetésének kérdése a jövő heti kormányülésen kerül napirendre, hozzátéve, a kötvények felülvizsgálatának tervét már az utóbbi hetekben jelezték.

Az államtitkár szerint elképzelhető, hogy az Országgyűlés a házszabálytól való eltéréssel dönt a letelepedési kötvények esetleges eltörléséről.

Érdekes, hogy szerdán még teljesen más álláspontot képviselt a Fidesz frakcióvezetője. Kósa Lajos értelmetlennek nevezte a két kérdés összemosását. Úgy fogalmazott: olyan ez, mintha az ellenzéki párt azt is kérné a támogatásáért cserébe, hogy a Fidesz vegyen tőlük havonta „három Wartburg-féltengelyt”. A kormánypárti politikus egyben élesen támadta a Jobbik elnökét. Azt mondta, Vona Gábor hazudozik, hiszen korábban még ő is szerette volna az alaptörvény módosítását, és hazaárulónak is nevezte őt arra hivatkozva, hogy a Jobbik is így illette azokat, akik támogatnák a betelepítést.

Szerda este Kósa már renitens jobbikosok szavazataival számolt az M1-en. Megjegyezte: a pártból korábban többen azt nyilatkozták, hogy támogatják az alkotmánymódosítást. „Nem mondják, hogy nem értenek egyet Vona Gáborral, de ez következik belőle” – mondta Kósa Lajos.

A Jobbik csütörtökön szövegszerű javaslattal érkezik a témában összehívott többpárti egyeztetésre. „A Fidesznek el kell döntenie, hogy mi a fontosabb: Rogán Antal piszkos pénze vagy az ország biztonsága” – mondta Mirkóczki Ádám szóvivő.

Az alaptörvény módosításához a „nagy kétharmad” kell, vagyis az összes – tehát nemcsak a jelen lévő, hanem mind a 199 – országgyűlési képviselő kétharmadának, 133 képviselőnek az igenlő szavazata. Jelenleg a Fidesz–KDNP-frakciónak csak 131 mandátuma van, tehát két ellenzéki képviselő támogató szavazata kell ahhoz, hogy módosítsák az alaptörvényt.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.