A Jobbik kitart, bukhat a többség

Kósa Lajos szerint az offshore-biznisz jelentéktelen dolog az alaptörvény módosításához képest, nincs egyezség az ellenzékkel.

Markotay Csaba
2016. 11. 07. 12:22
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Nem támogatta a Fidesz a házbizottság hétfői ülésén a Jobbik arra vonatkozó javaslatát, hogy a letelepedési kötvények megszüntetése ügyében még holnap, a házszabálytól eltéréssel szavazzanak, azelőtt, hogy az alaptörvény-módosításról szavazna a parlament. Ezt Kósa Lajos, a Fidesz frakcióvezetője jelentette be a bizottság ülése után. A kérdés azért lényeges, mert a Jobbik korábban a letelepedési kötvények megszüntetéséhez kötötte a támogatását az alaptörvény módosításánál.

Kósa Lajos tájékoztatóján úgy fogalmazott, a Fidesz megítélése szerint az alaptörvény módosításához képest a letelepedési kötvények ügye jelentéktelen, így utóbbi esetében semmi nem indokolja a rendkívüli körülményeket, és arról majd a normál menetrendben tárgyal és szavazhat a parlament. „Mi az alaptörvény módosítását holnap meg fogjuk szavazni” – jelentette ki. A politikus reményét fejezte ki, hogy a Jobbik is támogatni fogja.

Az ellenzéki párt kitart amellett, hogy csak abban az esetben szavazzák meg az alaptörvény módosítását, ha addig a letelepedési kötvényeket kivezetik – hangsúlyozta Kósa Lajos tájékoztatója után Volner János, a nemzeti párt frakcióvezetője. Meglátása szerint Orbán Viktor válaszút elé érkezett: el kell döntenie, hogy a magyar emberek biztonságát tartja szem előtt, vagy meg szeretné védeni a „piszkos, offshore-cégeken keresztül lebonyolított kötvénybizniszt”. A politikus egyúttal új fejleménynek nevezte, hogy „a pénzszerzésben egyre gátlástalanabb Orbán Viktorék” gondoskodtak arról, hogy az Iszlám Állam fellegvárának számító Irakban is lehessen letelepedési kötvényt jegyezni, ez pedig tovább növeli a terrorveszélyt.

Volner János ismertette a Jobbikhoz közelinek tartott Iránytű Intézet legfrissebb felmérésének néhány adatát is, eszerint a Fidesz szavazóinak csupán 9 százaléka tartja előnyösnek a letelepedési kötvényeket, és elsöprő többségük, 86 százalékuk tart attól, hogy a papírokhoz terroristák vagy a terrorizmust támogató magánszemélyek is hozzájuthatnak. A kutatás szerint a Fidesz szavazóinak több mint fele ráadásul támogatja a Jobbikot abban, hogy feltételhez kötötte az alaptörvény megszavazását.

A Jobbik mellett az LMP is kitart korábbi álláspontja mellett, a frakció tagjai nem fognak gombot nyomni a holnapi szavazáson. Hadházy Ákos, a párt társelnöke szerint ugyanis nem látnak semmi olyat a beterjesztett alkotmánymódosításban, ami a jelenlegi jogrendszerhez képest bármi újat hozna, ők pedig – mint fogalmazott – nem fognak asszisztálni egy kommunikációs lépéshez.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.