A tanárokat nem érinti a minimálbér-emelés

Az egyik szemem sír, a másik nevet – értékelte lapunknak a helyzetet Mendrey László, a PDSZ elnöke.

Hutter Marianna
2016. 11. 14. 17:30
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A tanárok megbecsülését fontosnak tartja a kormány, ezt jelentős béremeléssel is kifejezte – hallhattuk számtalanszor az Emberi Erőforrások Minisztériumának kommunikációját az elmúlt években. Ugyanakkor bár a minisztérium az oktatási rendszer reformját követelő tiltakozások kapcsán előszeretettel hangoztatja, hogy 2017-ig bezárólag összesen ötvenszázalékos béremelést ad a pedagógusoknak, ennek értékét jelentősen csökkentheti a jövőre tervezett 15 százalékos minimálbér-emelés.

Elveszíthetik a béren felüli juttatásukat azok a jelenleg még önkormányzati dolgozók, akik az iskolák működtetésének államosítása miatt a jövőben az átalaku­lás alatt álló Klebelsberg Intézményfenntartó Központ (Klik) munkavállalói lesznek – tudta meg a Magyar Nemzet.

Ugyanis a tanárok ebből teljes mértékben kimaradnak egy korábbi kormányzati döntés miatt, ami akár súlyos tízezrekkel kevesebb fizetést is jelenthet. Ennek oka, hogy míg régebben a minimálbért vették alapul a pedagógusi bérek kiszámításához, 2015 januárjától lecserélték az úgynevezett „vetítési alap”-ra, amelynek összege a 2017-es költségvetés alapján is ugyanannyi lesz, mint idén volt: 101ˆ 500 forint. Ez az összeg a 2014-es minimálbér összegével egyezik meg, tehát jóval kisebb, mint a jelenlegi 111 ezer forintos vagy a jövő évre ígért emeléssel együtt 127 ezer forintra növelt minimálbér. Például: jelenleg az életpályamodell alapján egy gyakornoknak minősülő, felsőfokú alapvégzettségű pedagógus fizetése bruttó 177 ezer forint. Ugyanakkor ha a tanárok bére követné a minimálbér növekedését, ez jövőre – számításaink szerint – már közel 222 ezer forint lenne. Míg egy hasonló végzettségű, de már 3-5 éve a pályán lévő, pedagógus I. kategóriá­ba sorolt szakember több mint 212 500 forintot keres most, ez a minimálbérhez kötött számítással közel 266 ezer forint lehetne 2017-ben. Mindez az összeg ugyanolyan felsőfokú végzettségű, több mint 42 éve a pályán lévő, pedagógus II.-be sorolt nevelő esetében 363 ezer forint körül van; míg a tanárok számára kedvezőbb számítással már a 454 ezer forintot is meghaladná a fizetés. Ez azt jelenti, hogy a végzettségtől, a pályán eltöltött évek számától és a pedagógus-életpályamodell szerinti haladástól függően akár bruttó 45–90 ezer forinttal visznek haza kevesebbet.

Ráadásul a kormány a béremeléssel egy időben megnövelte a tanárok terheit is 2013-tól. Például 22–26 óra között határozták meg a pedagógusok által egy héten kötelezően tanítandó óraszámot. Így előállhat az az igazságtalan helyzet, hogy ugyanannyi fizetést kap az, aki heti 22 órát tanít, mint az, aki heti 26-ot. Emiatt számtalan szakmai szervezet tiltakozott, de a kormányzat eddig nem volt hajlandó heti 22 órában rögzíteni a tanítási órák számát.

Az egyik szemem sír, a másik nevet – értékelte lapunknak a helyzetet Mendrey László, a Pedagógusok Demokratikus Szakszervezetének (PDSZ) elnöke. A szakszervezeti vezető bár fontosnak nevezte a minimálbér emelését, hangsúlyozta: azzal, hogy eltörölték a pedagógusbérek minimálbérhez kötöttségét, évente több tízezer forinttól fosztják meg a pedagógusokat. Emiatt kezdi elveszíteni értékét a pedagógusbér-emelés, „nem olyan grandiózus, mint amilyennek a kormányzat beállítja”. Így Mendrey szerint fennáll az a veszély, hogy előbb-utóbb ismét jelentős béremelést kell végrehajtani a pedagógus-életpályán. Erre már csak azért is sor kerülhet, mert egyre égetőbb a pedagógus­hiány, például kevés a tanító, a nyelvtanár, az informatikát vagy természettudományos tárgyakat tanító tanár az iskolákban. „Az elinflálódó bérek mellett pedig egyáltalán nem biztos, hogy azok a fiatalok, akik egyébként tényleg nagyobb számban jelentkeztek a tanárképző egyetemekre, valóban az oktatásban fognak elhelyezkedni” – tette hozzá. A PDSZ vezetője arról is beszélt, ha végre sor kerül rá, kezdeményezni fogják: a pedagógusbérek ismét igazodjanak a minimálbérhez.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.