Alamizsna a kistelepüléseknek

Ami az államnak bővülő támogatás, az a falvak lakóinak a mindennapi élet.

2016. 11. 08. 8:27
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Több mint négyszáz kistelepülés kapott az elmúlt hetekben és hónapokban hétmilliárd forintos állami támogatást – jelentette be tegnap Pogácsás Tibor, a Belügyminisztérium önkormányzati államtitkára. Szerinte a szétosztott összegből az önkormányzatok a felada­taik ellátását szolgáló fejlesztéseket indíthatnak. – Ez a pályázati forma évről évre megújuló, bővülő támogatást nyújt a kistelepülések számára, csökkenti hátrányaikat – emelte ki az államtitkár.

Ugyanakkor a BM által közzétett adatok más képet mutatnak: érvényes pályázatot 1895 önkormányzat adott be, és a teljes pályázati igény több mint 35 milliárd forint volt. Az önkormányzatok helyzete még elkeserítőbb, ha az arányokat nézzük: a rászoruló önkormányzatok legalább ötször annyian vannak, miközben a jelentkezők háromnegyedét a BM döntéshozói „kiszórták”.

A települések kötelező feladatainak biztosítását 2013-tól úgynevezett feladat­finanszírozással írta elő a parlamentben a második Orbán-kormány kétharmados többsége által elfogadott új önkormányzati törvény. A Belügyminisztériumban akkor Tállai András volt az önkormányzati államtitkár, aki a Magyar Nemzetnek adott interjújában azt mondta: a szegényebb önkormányzatok többlettámogatásra számíthatnak a közigazgatás újjászervezése után is. – Az előző kor­mányok nagy többsége több feladatot adott át, forrásokat viszont nem biztosított ezek ellátásához – hangsúlyozta Tállai. Csakhogy a Kormány.hu oldalon fellelhető adatbázis szerint a Belügyminisztérium idén október 11-én csaknem 2,3 milliárd forintot is szétosztott 337 önkormányzat között rendkívüli önkormányzati támogatás címén, működésre, a kötelező feladatok ellátására. (Sz. Zs.)

A 7 milliárd forintos keretből az első, 5 milliárdos ütemben 311, a második, 2 milliárdos ütemben 130 település kapott támogatást, három kategóriában. A legtöbben belterületi utak, járdák és hidak felújítására adtak be pályázatot, és szám szerint 275-en kaptak is támogatást. Ebben a kategóriában a legkevesebbet a Vas megyei Narda „nyerte”, alig több mint 1 millió forintot.

A maximális támogatást, 30 millió forintot, illetve ahhoz közeli pályázati pénzt a kötelező önkormányzati feladatot ellátó intézmények (óvodák, bölcsődék) fejlesztésére, felújítására osztották szét a legnagyobb számban, közel negyven településen. A 30 milliósok „táborába” tartozik Hajdúhadház, Hajdúsámson, Budakalász, Gyál, Sülysáp, Balatonkeresztúr, Tiszabercel, Baktalórántháza, Pápa és Sárvár is.

A lapunk által megkérdezett önkormányzati szövetségek, érdekképviseletek szerint a települések zöme a mindennapi élet, a kötelező feladatok el­látásának biztosításával küszködik évek óta. – A települések 85-90 százalékának semmilyen adóbevétele nincs, ez csaknem 300 önkormányzat a 3177-ből – érzékeltette a helyzetet Schmidt Jenő, a Települési Önkormányzatok Országos Szövetségének elnöke. Szerinte a legnagyobb gondban továbbra is az az 1700 falu van, ahol a lélekszám nem éri el a kétezret sem. Elmondta, már korábban is javasolták, hogy ezekre a támogatásokra évente legalább 50 mil­liárd forintos keretet különítsenek el, de a már elfogadott 2017-es központi költség­vetés továbbra is csupán 7 milliárdot tartalmaz.

Kérdésünkre Szabó Gellért, a Magyar Faluszövetség elnöke kiemelte: a kis­települések nem számíthatnak uniós forrásokra. Az érdekképviselő a Bács-Kiskun megyei Szentkirály polgármestereként nemrég 15 millió forintot vehetett át a település egyik, alig több mint egy kilométeres főutcájának felújítására, aszfaltozására. – Húsz évet vártunk erre, de az állami támogatás a költségek felét sem fedezte. Ahhoz mi tettünk hozzá 19 milliót, és még a padkázást is mi álltuk – tette hozzá Szabó Gellért.

Gémesi György, a Magyar Önkormányzatok Szövetségének elnöke kérdésünkre elmondta: a véleménye nem változott az úgynevezett csokipénzekről. – A pályázatok elbírálása, az igényekhez képest csekély összegek oda­ítélése politikai alapú, leginkább azon múlik, mit javasol az adott választó­kerület fideszes országgyűlési képvise­lője – vélekedett Gémesi György, aki szerint az önkormányzatok zöme egyre inkább a léthatáron mozog.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.