„Felejthetetlen mulatság” készül az Aulich utcában

Az ellenzék kiakadt Kertész és Rogán miatt. Orbán 2017-ben csendet szeretne és nem botrányokat.

MNO
2016. 11. 12. 19:02
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Az Index pénteken terjedelmes portrécikket közölt Kertész Balázs jogászról, Rogán egyik legfőbb bizalmasáról, akivel a kabinetminiszter vállvetve indult el a politikai pályán a kilencvenes évek végén. A cikk kitért arra, hogy többen a miniszter pénzügyi intézőjeként emlegetik Kertészt. A Rogán polgármestersége idején képviselővé választott Kertész igyekezett tudatosan a háttérbe húzódni, a portál szerint hozzá köthető ugyanakkor az V. kerületi ingatlaneladási rendszer jogi tökéletesítése. Ennek később maga Kertész is a haszonélvezője lett. Cégének, a Monavis Consulting Kft.-nek az V. kerületi irodája korábban az önkormányzat tulajdonában állt, ahová az Index szerint Rogán Antalnak állandó bejárása lehet. A portál videofelvételt is készített arról, hogy Rogán, Habony Árpád kormányközeli tanácsadó, valamint Kertész Balázs néhány perc különbséggel bemennek az Aulich utcai épületbe. Ezt a Rogán vezette minisztérium először tagadta, majd a cikk megjelenése után a HVG.hu kérdésére azt közölte, „semmi problémát nem lát abban, hogy egy régi ismerőshöz miniszter úr időnként felugrik egy kávéra”.

Miután az Index megpróbálta leleplezni Rogán Antal rejtőzködő bizalmasát és azt, hogy Kertész tevékenysége nyomán milyen kormányközeli üzletek kapcsolódhatnak a propagandaminiszterhez, több ellenzéki párt is felháborodva reagált.

Az Aulich utca 3. előtt tartott sajtótájékoztatóján Kakuk György közölte: a letelepedési kötvény korrupciót, pénzügyi visszaéléseket és az egész Európai Unióra vonatkozó nemzetbiztonsági kockázatot jelent. A DK-s politikus úgy vélekedett: világos, hogy az egész letelepedésikötvény-biznisz Rogán Antalhoz, a Miniszterelnöki Kabinetirodát vezető miniszterhez kötődik, és áthatja a korrupció. A DK többmilliárdos pénzügyi visszaélést sejt, ezért a letelepedési kötvényeket meg kell szüntetni, a felelősöket pedig felelősségre kell vonni, annál inkább is, mert Rogán Antal vagyonosodása nem igazolható – mondta Kakuk György.

Szintén az Aulich utca 3. előtt az LMP társelnöke tarthatatlannak nevezte több kormánypárti politikus helyzetét. Hadházy Ákos azt mondta: „az egy szem lúzer Zuschlag Jánoson kívül” a rendszerváltás óta nem volt olyan politikus, aki büntetőügyileg is megbukott volna, és tettének büntetőjogi következményeit is viselnie kellett volna. Szerinte a kormánypárti politikusok közül többen „a közeljövőben bajba fognak kerülni”. Közéjük sorolta Rogán Antalt, Farkas Flóriánt, Mengyi Rolandot és Simonka Györgyöt. Hadházy Ákos megemlített egy Parlamentben keringő hírt, amely szerint „a miniszterelnök azt üzente az övéinek, hogy 2017-ben csendet szeretne, nem akar botrányokat”.

„Évek óta tudjuk, hogy Rogán Antal, Kertész Balázs és Puskás András korábbi alpolgármester meghatározó szereplői a kerület életének, sőt ez a triumvirátus döntött tulajdonképpen mindenről az elmúlt tizenegy-tizenkét évben” – jelentette ki Csonka Krisztián, az LMP belvárosi képviselője. Hozzátette: noha ez a három ember a kerületben nem visel már formális tisztséget, Rogán Antal már nem polgármester, Puskás András „ki lett menekítve az Eximbankhoz”, és Kertész Balázs is igyekszik a nyilvánosság elől visszavonulni, mégis „úgy tűnik, hogy a fontos döntések még mindig az ő köreikben születnek”. „Kertész Balázs az utóbbi tíz évben is rajta tartja a kerület vagyoni ügyein a kezét a vagyonkezelő igazgatóságának elnökeként, kerüli a nyilvánosságot, de a döntések hátterében mindig fel lehet lelni” – állította a kerületi politikus. Az LMP-s képviselő a következő testületi ülésen kezdeményezni fogja, hogy hallgassa meg a képviselő-testület Kertész Balázst, „lépjen ki a napfényre, tehessenek föl neki kérdéseket a képviselők”.

Juhász Péter, az Együtt belvárosi képviselője szintén tartott sajtótájékoztatót az Aulich utcában, amelyen Rogán Antal és Kertész Balázs tevékenysége ellen tiltakozott. A politikus november 20-ra, ahogy fogalmaz, felejthetetlen mulatságot szervez az Aulich utca 3. elé. A Csak a lopásra emlékezem, az első milliárdra elnevezésű rendezvényen Rogán-emléktáblát is avatnak majd.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.