Fideszes nem a Jobbiknak

Kiegészítve már nem jó a kormánynak az alaptörvény-módosítás. Közben a kötvénybiznisz is felpörgött.

Katona Mariann
2016. 11. 14. 5:45
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Hiába volt a kormányzati kommunikáció központi eleme az elmúlt időszakban Orbán Viktor miniszterelnök alaptörvény-módosító javaslata, úgy tűnik, akkor már nem tartják fontosnak, ha azt, egymondatos kiegészítéssel, a Jobbik nyújtja be az Országgyűlésnek. A Magyar Nemzet már hétvégén beszámolt arról, hogy az ellenzéki párt szóról szóra ugyanazt a szöveget fogja beadni, amiben a miniszterelnök indítványa után megegyeztek a pártok – így a Fidesz–KDNP is –, csupán azzal egészítik ki, hogy alaptörvényi garanciát adnának a letelepedési kötvények megszüntetésének. Információink szerint ráadásul a Rogán Antal kabinetminiszter nevéhez köthető konstrukció vásárlása elképesztően felgyorsult azóta, hogy egyre több kormányzati megszólaló a kivezetéséről beszél.

Volner János, a Jobbik frakcióvezetője tegnap elmondta, már ma benyújtják a javaslatot, bíznak benne, hogy az Országgyűlés illetékes bizottsága minél előbb napirendre veszi. Véleménye szerint a kormánypártok ezzel válaszút elé érkeztek: el kell dönteniük, hogy a magyar emberek biztonsága fontosabb a számukra, vagy „Rogán Antalék piszkos, offshore cégeken keresztül realizált milliárdjai”. Szerinte ez utóbbiról le kellene mondaniuk, hiszen „szereztek már maguknak épp eleget”. Volner János leszögezte, hogy semmilyen nyomás, a „legaljasabb eszközökkel folytatott médiatámadás” sem téríti el őket céljaiktól, vagyis Magyarország megvédésétől. Ehhez ugyanis – ahogy már sokszor elmondták – arra van szükség, hogy se szegény, se gazdag migráns vagy terrorista ne jöhessen hazánkba. „A Fidesznek semmilyen oka nincs arra, hogy ezt ne fogadja el, semmilyen észszerű indok nem áll rendelkezésre ahhoz, hogy erre nemet mondjanak” – mondta Volner János.

A kormánypártok mégis nemet mondanak. Gulyás Gergely, a Fidesz alelnöke tegnap az állami televíziónak annyit mondott, jelenleg nincs ok rá, hogy a Jobbik javaslatát napirendre vegyék. Hozzátette, nemcsak az országnak, de önmagának is politikai kárt okozott az ellenzéki párt. A Fidesz frakciójának közleménye is ugyanezt erősíti meg, szerintük a Jobbik mostani akciója nem más, mint egyszerű politikai machináció. „Kínos és megkésett próbálkozás annak a ténynek az elkendőzésére, hogy cserbenhagyták Magyarországot” – közölték. Korábbi érvelésüket folytatják, miszerint a Jobbik szavára nem lehet alapozni, hiszen egyszer már hazudtak az alaptörvény módosításának támogatásáról. Felemlegették, hogy Vona Gábor hazaárulónak nevezte azokat, akik nem támogatják, ehhez képest az Országgyűlésben mégsem szavazták meg a miniszterelnök indítványát.

A frakcióval bíró ellenzéki pártok véleménye nem változott érdemben azóta, hogy az Orbán Viktor által benyújtott szöveget nem támogatták. Tóth Bertalan, az MSZP frakcióvezetője a Magyar Nemzet megkeresésére azt mondta, álláspontjuk változatlan, ezután sem vesznek részt az alaptörvény módosításában. Megismételte, az október 2-i érvénytelen népszavazásból nem következik az alkotmány átírása. Azzal egyetértenek, hogy a letelepedési kötvényeket meg kell szüntetni, ezzel kapcsolatban már nyújtottak is be önálló törvényjavaslatot. Ami ráadásul nemcsak a kötvénybiznisznek vetne véget, de a forgalmazócégeket is elszámoltatná. „Más helyzet volna, ha csak a letelepedési kötvényekről lenne most szó” – mondta a frakcióvezető.

Szél Bernadett, az LMP társelnöke is kitartott korábbi álláspontjuk mellett. Arról beszélt lapunknak, hogy az alaptörvény módosítása nem oldja meg a valós problémát, itt csak „a Fidesz és a Jobbik közötti cicaharcról” van szó. A letelepedési kötvények megszüntetésével egyébként – ahogyan azt már korábban is sokszor elmondták – ők is egyetértenek. Arról az ellenzéki politikus egyelőre nem tudott mit mondani, hogy az Országgyűlésben hogyan állnak majd a Jobbik javaslatához, szavazási magatartásukról ugyanis a frakció fog dönteni.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.