Madárinfluenza miatt megsemmisítettek 9000 pulykát

A telepen múlt héten mutatták ki a vírust.

MTI
2016. 11. 07. 14:31
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Bognár Lajos ismertette, a szakemberek hétfőn fejezik be a tótkomlósi telep takarítását és fertőtlenítését. A hatóság munkatársai még hétfőn felkeresik a három kilométeres zónában található nagy létszámú állattartó telepeket, és a héten mintát vesznek a háztáji állományokból is. A laboratóriumi vizsgálatok várhatóan jövő hét elejére zárulnak le.

A betegség lappangási ideje egy-két nap, újabb megbetegedésről egyelőre nem kaptak bejelentést, így a főállatorvos szerint jó eséllyel sikerült megfékezni a járványt.

A kimutatott szerotípus (H5N8) miatt emberi megbetegedés eddig még sosem fordult elő – hangsúlyozta Bognár Lajos.

A Békés megyei állattartó telep százszázalékos állami kártalanításban részesül, ám hogy ez mekkora összeg lesz, Bognár Lajos nem tudta megmondani. A kárbecslést a járási hivatal főállatorvosa végzi, és ő hoz majd kártalanítási határozatot, amellyel szemben a vállalat fellebbezhet. Miután a közigazgatási eljárás lezajlik, és jogerőre emelkedik a határozat, harminc napon belül a kincstár kifizeti a megítélt összeget.

A helyettes államtitkár úgy tudja, a közepes méretűnek mondható tótkomlósi gazdaság magyarországi vágóhídra termelt; arról nincs információja, hogy az állományt a vágóhíd belföldi vagy külföldi piacra értékesítette volna. A főállatorvos információi szerint a telepen csak pulykát tartottak, a jogszabályok értelmében a farmot legalább harminc napig nem lehet ismét betelepíteni.

A telep tulajdonosa nem kívánt nyilatkozni. A Magyar Broilerszövetség elnöke a Magyar Időknek azt mondta, a teljes állomány értéke megközelítheti a húszmillió forintot. A lap cikke szerint ennél nagyobb kára származhat a teljes hazai baromfiágazatnak, a harmadik országbeli exportpiacok ideiglenes elvesztése hozzávetőlegesen hárommilliárd forintos veszteséget okozhat a vágó-feldolgozó üzemeknek.

A japán mezőgazdasági, erdészeti és halászati minisztérium november 5-én azonnali hatállyal felfüggesztette az élő baromfi és a baromfitermékek exportját egész Magyarországról. Japánon kívül az izraeli állategészségügyi szolgálat szintén megtiltotta élő baromfi, baromfitermékek és tojások beszállítását. A hongkongi illetékes hatóság is elrendelt korlátozást, de kizárólag a Békés megyéből származó szállítmányokra.

A helyettes államtitkár elmondta: tárgyalnak a kereskedelmi partnerekkel arról, hogy ne az egész országra, hanem csak a régióra vonatkozóan vezessék be a korlátozást. Ha nincs újabb megbetegedés, a nemzetközi jogszabályok értelmében három hónappal az utolsó fertőtlenítés után lehet feloldani a korlátozásokat – közölte.

Békés megyében legutóbb 2015 márciusában jelent meg a madárinfluenza H5N8-as szerotípusa. Akkor egy füzesgyarmati kacsatelepen kellett felszámolni a több mint 161 ezer kacsából álló állományt.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.