Megbukott az alaptörvény-módosítás

MNO
2016. 11. 08. 9:37
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Döntöttek a honatyák: nem módosul Magyarország alaptörvénye. A hetedik módosításról kedd délelőtt szavaztak a parlamentben, a 131 kormánypárti igen azonban kevés volt a kétharmados jogszabály megváltoztatásához.

Az öt cikkből álló változtatás értelmében bekerült volna az alaptörvénybe, hogy Magyarországra idegen népesség nem telepíthető be, idegen állampolgár – a szabad mozgás és tartózkodás jogával rendelkezők kivételével – Magyarország területén az Országgyűlés által megalkotott törvény szerinti eljárásban, a magyar hatóságok által egyedileg elbírált kérelme alapján élhet. Mindezt a – nem mellesleg érvénytelen – kvótareferendumra hivatkozva.

Korábban egyik ellenzéki képviselőcsoport sem támogatta feltétel nélkül a módosítást, így tudni lehetett, hogy az indítványt jó eséllyel nem fogadják el. A Jobbik ugyanis a letelepedési kötvény megszüntetését támasztotta elvárásként, míg az MSZP szükségtelennek tartja a változtatást, ezért már a javaslat tárgyalásában sem vett részt, az LMP pedig jelezte, nem nyomnak gombot a szavazáson.

A parlamenti eseményekről és az alaptörvény módosításával kapcsolatos nyilatkozatokról szóló élő hírfolyamunkat erre találja.

###HIRDETES2###

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.