MSZP: Nem lehetett volna „átengedni” a bírójelölteket

Kitartanak amellett, hogy törvénysértő az Alkotmánybíróság új tagjairól szóló parlamenti szavazás.

Katona Mariann
2016. 11. 22. 11:04
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Kitart az MSZP amellett, hogy törvénysértő az Alkotmánybíróság új tagjairól szóló parlamenti szavazás. Tóth Bertalan frakcióvezető ma is azt ismételte meg – a Marosi Ildikó, Horváth Attila, Schanda Balázs és Szabó Marcel sorsát érintő titkos szavazás alatt –, hogy az AB-ről szóló törvény szerint egy legalább kilenc főből álló bizottságnak kellett volna jelölnie őket, viszont az ő lemondásával ez a bizottság már csak nyolcfős volt. Mindezek alapján úgy véli, hogy a bírák megválasztása esetén megkérdőjeleződik mind az Alkotmánybíróság, mind pedig a testület későbbi döntéseinek legitimitása.

Tóth Bertalan beszélt arról is, hogy megvizsgálták a jogi lehetőségeiket, ám ennek az eljárásnak nincs jogorvoslata, hiszen az AB nem járhat el a saját ügyeiben.

A politikus egyúttal ismét bírálta az LMP-t, amiért közreműködik abban, hogy „a fideszes elit újabb szeget verjen a jogállamiság koporsójába”.

A szocialisták frakcióvezetője azt is elmondta, hogy az Országgyűlés igazságügyi bizottságához fordul, mert szerinte Kövér László házelnök megsértette a Ház méltóságát, amikor nem hagyta, hogy ezt a problémát a tegnapi plenáris ülésen is felvesse.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.