Orvosok, akik csak papíron oltanak

Okirat-hamisítást követ el az, aki aláírásával igazolja, de valójában nem adja be a vakcinát.

Kuslits Szonja
2016. 11. 03. 9:31
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A háziorvosi szakmán belül nyílt titok, hogy vannak az országban olyan orvosok, akik ugyan jó pénzért aláírják az oltási könyvet – így hivatalosan úgy tűnik, hogy a gyermek megkapta a kötelező vakcinákat –, ám valójában nem adják be az előírt oltásokat a babáknak. Bizonyítani viszont ezt eddig senki sem tudta. Póta György, a Házi Gyermekorvosok Országos Egyesületének elnöke ezzel kapcsolatban arról beszélt a Magyar Nemzetnek: elgondolkodtató, hogy vannak olyan szülők, akik több száz kilométert is utaznak a gyermekorvoshoz, ám csupán a gyermek másfél éves koráig – amíg az oltásokat kötelező beadni – tartoznak ezeknek a kollégáknak a körzetébe, majd visszajelentkeznek a lakóhelyükhöz közelebbi orvoshoz. Póta szerint azzal, hogy csak papíron kapják meg a gyerekek az oltásokat, az a legnagyobb probléma, hogy így olyan betegségek ellen is védtelenek lesznek, amelyek hazánkban ugyan nem vagy ritkán fordulnak elő, de külföldön megfertőződhetnek velük.

A kötelező oltások között szerepel a járványos gyermekbénulás, a szamárköhögés, a diftéria (torokgyík), a kanyaró, mumpsz és a tbc elleni vakcina is. Póta György elmondta, ezek ma is létező betegségek, ezért fontos, hogy a gyerekek megkapják a védőoltásokat. – A legtöbben a kanyaró elleni oltást szeretik elbliccelni, pedig ebbe a betegségbe egy fiatal, egészséges felnőtt is belehalhat – mondta az orvos. Romániában éppen szeptemberben jelentették be, hogy kanyarójárvány tört ki. Azt, hogy egy gyermek kapott-e oltást, ellenőrizni lehet egy vérvétellel, ám ilyen vizsgálatot a gyakorlatban az egyesület elnöke úgy gondolja, nem végeznek, az oltásellenes szülők valószínűleg nem is engednék.

Magyarországon a becslések szerint a lakosság 1,5-2 százaléka nem kapta meg a kötelező oltásokat, vagy legalább egy részüket.

Ezzel egészen addig nincs probléma, amíg a többség védett, így ugyanis nincs kitől elkapni egy-egy súlyos betegséget. A probléma akkor jelentkezik, ha csökken az oltottak száma, vagy a gyermek külföldre utazik, ahol előfordulhatnak azok a betegségek, amelyek ellen itthon kötelezően oltanak.

Lapunk információi szerint az egyik ilyen, oltásellenes háziorvos Budapesten a XVII. kerületben tevékenykedik, ám amikor telefonon kerestük – tudna-e segíteni egy ilyen „problémában” –, elzárkózott. Ennek oka egyébként Póta György szerint az lehet, hogy ha valaki bizonyíthatóan nem adja be a kötelező oltásokat, az súlyos következményekkel számolhat, hiszen valójában okiratot hamisít. Egyedül a szülők segíthetnének a leleplezésben, ám mivel azok, akik megkeresik az erre fogékony orvosokat, elvből ellenzik a vakcinákat, nem érdekük, hogy kiderüljön a csalás.

A 2013 áprilisában elhunyt „fény­evő” szülők gyermeke, a halálra éheztetett agárdi kisfiú esetében is egy, a településtől legalább 70 kilométerre lévő fővárosi orvos volt a gyermekorvos, róla több fórumon is úgy nyilatkoztak a szülők, hogy homeopátiás módszerrel gyógyít. M. Gabriellát a Székesfehérvári Törvényszék idén májusban foglalkozás körében elkövetett gondatlan veszélyeztetés miatt egy év felfüggesztett szabadságvesztésre ítélte. A doktornő ettől függetlenül továbbra is rendel, tegnap is elérhető volt a szülők számára, ugyanis nem tiltották el a szakmájától, és másodfokú ítélet sem született még. A gyermekorvos a tárgyaláson az utolsó szó jogán sajnálatát fejezte ki a kisfiú halála miatt. Ő tíz hónapos korában látta utoljára a gyermeket. Ezt követően 18 hónapos koráig kizárólag a természetgyógyászként tevékenykedő M. Bertalan „kezelte” a kisfiút. Az ítélet ellen fellebbeztek a vádlottak, a másodfokú tárgyalás jövő februárra várható.

Az oltásellenes szülők egyik gyűjtőpontja a Nebáncsvirág Egyesület honlapja, ami – úgy tűnik – meglehetősen népszerű, mivel az oldalon található látogatási statisztika azt mutatja, csak a tegnapi napon 851-en keresték fel, a héten pedig eddig 5144-en kerestek itt információkat.

Ebből is látszik, sokan nincsenek tisztában azzal, a vakcinák nem csak az egészség szempontjából fontosak. Ha a társadalom bizonyos százaléka védtelenné válik, az mindenkit veszélyeztet. Erről korábban az Állami Népegészségügyi és Tisztiorvosi Szolgálat tájékoztatta lapunkat. Kitértek arra is: ha a szülő megtagadja, hogy gyermekének beadják a kötelező védőoltást, akkor azzal törvénysértést követ el. A jogszabályok arra is lehetőséget nyújtanak, hogy a gyermek veszélyeztetése miatt a szülő ellen eljárás induljon, pénzbírságot szabjanak ki, végső eszközként akár átmeneti gondozásba is vehető lenne a gyermek.

Hazánkban az ajánlott oltások közül a szakértők a bárányhimlő elleni vakcina beadását szorgalmazzák a leginkább, hiszen Magyarországon tavaly rekordszámú, 40 853 megbetegedést regisztrált az Országos Epidemiológiai Központ.

Lapunknak Ócsai Lajos, ÁNTSZ jár­ványügyi főosztályának korábbi vezetője ezzel kapcsolatban megjegyezte: bár a fertőzés ellen már évek óta létezik ajánlott védőoltás, még mindig kevesen kérik, ezért minden évben nagyon magas az esetek száma. Az alacsony átoltottság oka lehet, hogy a két vakcina ára 18–20 ezer forint körül mozog.

A bárányhimlő elleni vakcina egyelőre csak néhány városban (Eger, Hódmezővásárhely) térítésmentes az országban. Viszont jó hír, hogy jövőre mindenki számára ingyenesen kérhető a gennyes agyhártyagyulladás ellen ajánlott Meningococcus C védőoltás. Néhány hete ezzel kapcsolatban a Házi Gyermekorvosok Országos Egyesülete arra hívta fel a figyelmet: mérföldkő, hogy térítésmentes lesz ez a vakcina, de emellett szorgalmazzák, hogy a Meningococcus B elleni oltás is az államilag támogatott védőoltások közé kerüljön. Az epidemiológiai adatok ugyanis azt mutatják, hogy az elmúlt években Magyarországon is többségbe kerültek a Meningococcus B okozta megbetegedések és halálesetek.

Az Országos Epidemiológiai Központ adatai szerint a 2015 során diagnosztizált 36 hazai gennyes agyhártya-gyulladásos megbetegedés 75 százalékát a baktérium B, 16,7 százalékát pedig a C szerocsoportja okozta. Tavaly eközben a korábbi éveknél is nagyobb arányban betegedtek meg csecsemők és 5 év alatti kisgyermekek: a betegek közül 14 csecsemő, további tíz kisgyermek pedig 1–5 év közötti volt. Tavaly minden negyedik érintett belehalt a fertőzésbe, az elhunyt gyerekek háromnegyede 5 évnél fiatalabb volt.

A szülőknek érdemes alaposan tájékozódniuk arról, milyen betegségek ellen van ajánlott vakcina, s gyermek­or­vosukkal konzultálni a témáról. Ugyanis bár sokan úgy vélik, az ő gyermekük nem fertőződhet meg ezekkel a betegségekkel, a számok mást mutatnak.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.