Öt év börtön Szima Juditnak

A Tettrekész szakszervezet főtitkárát 22 milliós vagyonelkobzással is sújtották. Az ítélet jogerős.

2016. 11. 29. 12:42
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Öt év börtönbüntetésre ítélte ma délelőtt a Zalaegerszegi Törvényszék Szima Juditot, a legnagyobb rendőrségi szakszervezet, a Tettrekész főtitkárát folytatólagosan elkövetett sikkasztásért, költségvetési csalásért és hamis magánokirat fölhasználásáért – derül ki a Zaol.hu híradásából. Emellett négy évre eltiltották a közügyek gyakorlásától és 22 millió forintos vagyonelkobzással is sújtották. Kilenc vádlott-társa közül egy felfüggesztett börtönt kapott, egyet próbára bocsátottak, egy pénzbüntetést kapott, hatot pedig felmentettek.

A Zalaegerszegi Törvényszék elfogadta az ügyészség álláspontját, amely szerint Szima sikkasztást követett el azzal, hogy a Tettrekész pénzéből, az arra jogosult testület hozzájárulása nélkül 18 millió forintért felújította a szakszervezet székházát, amely egyúttal Szima otthona is. A második és harmadik vádpont szerint 2009 februárja és 2011 januárja között valótlan tartalmú útiköltség-elszámolásokkal nyolcmillió forintot tulajdonított el a szakszervezet – egyébként éppen általa kezelt – pénzéből, 2008-tól pedig két munkatársának utalt át másfél millió forintot fiktív útiköltségekre. A negyedik vádpont szerint egyes alkalmazottaikat bejelentés nélkül foglalkoztatták, a túlmunkákat zsebbe fizették, amivel megkárosították a költségvetést. Mint arról beszámoltunk, a Szekszárdi Járásbíróság tavaly első fokon három év letöltendő börtönbüntetésre és 22 millió forintos vagyonelkobzásra ítélte. Ezt toldotta most meg további két esztendő szabadságvesztéssel a Zalaegerszegi Törvényszék.

Szima Judit a Magyar Nemzetnek nyilatkozva politikai megrendelésre készültnek nevezte az ítéletet. A koncepciós ítéletért felelősnek tartja Orbán Viktor miniszterelnököt, Kövér László házelnököt, Polt Péter legfőbb ügyészt és Pintér Sándor belügyminisztert. Jelezte: a Kúriához fordul rendkívüli jogorvoslatért, és egy beadványa már 2014 óta az Alkotmánybíróság asztalán fekszik – ezt a mostani ítélet tükrében majd kiegészíti. Arra is utalt: nem érte váratlanul a döntés, mivel ismeri a magyar bíróságokat, ezért a tárgyalásra vitte magával a „holmiját”, ha esetleg egyből le is tartóztatják, ám erre egyelőre nem került sor. – Az is lehet, hogy csak januárban kell bevonulnom a börtönbe, de lehet, hogy már holnap jön értem a „fekete autó” – fogalmazott Szima Judit.

A szakszervezeti vezető korábban nyolc hónapot töltött előzetes letartóztatásban, így a jogerős ítélet alapján, jó magaviselet esetén 32-33 hónapot kell majd börtönben töltenie, hacsak a Kúria időközben nem hoz számára kedvező döntést.

A Tettrekész vezetője korábban lapunknak adott interjújában ártatlannak vallotta magát, és a szakszervezet belső életébe való durva állami beavatkozásnak nevezte az egész eljárást. Az interjút itt olvashatja el újra.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.