Rendhagyó szépségnap a hajléktalanszállón

Önkéntes szépészek több mint 50 fedél nélkül élőt vettek kezelésbe. Ott voltunk, követtük az eseményeket.

SzE
2016. 11. 09. 12:20
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Korábban csak nők, idén először viszont férfiak is szépültek a rákoscsabai Válaszút Háza Női Rehabilitációs Intézmény önkéntesek által szervezett programján. Ilyen szépségnapot három évvel ezelőtt szerveztek először a szállón élő hajléktalan hölgyeknek. „Programjaink abban nyújtottak segítséget, hogy lakóink a megjelenésükre is tanuljanak meg újra gondot fordítani. Mindenkiben ott van ugyanis a vágy, hogy szépnek lássák, de a társadalom perifériáján a mindennapi küzdelmek mellett ez háttérbe szorul, szinte lehetetlen. Ezeket a vágyakat és igényeket teljesen felülírják a negatív tapasztalatok és gondolatok” – mondta el Győri Anna, a rehabilitációs intézmény vezetője. Kiemelte, hogy ahhoz, hogy ezek az emberek is visszailleszkedjenek a társadalomba és a munka világába, elengedhetetlen, hogy a folyamatos lelki gondozás és életvezetési tanácsadás mellett a megjelenésükre is figyeljenek. Sikeres állásinterjú például elképzelhetetlen kellemes, ápolt megjelenés nélkül.

Az intézményben a szépségnapnak már komoly hagyománya és eredményei vannak, az előző évek rendezvényei után pedig nagyon sok pozitív visszajelzés érkezett a lakóktól arra vonatkozóan, hogy ezek az alkalmak hogyan segítették őket önbizalmuk helyreállításában és az új élet elkezdésében. Már vannak igazi sikertörténetek is: az egyik tavalyi lakó idén már albérletből látogatott el a rendezvényre, hogy idén is részt vehessen azon. Az eredmények tényleg látványosak: a szálló ellátottjairól elsőre nem is gondolnánk, hogy hajléktalanok.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.