Végre távozhatnak a Népszabadság újságírói

Pénteken már harminc dolgozó aláírta a felmondását. A Mediaworks bulvárlapjai a Habony-médiához kerülhetnek.

Szabó Dániel
2016. 11. 07. 8:05
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Miután egyértelmű lett, hogy a Népszabadságot kiadó Mediaworks a Mészáros Lőrinc felcsúti polgármesterhez közeli Opimus Press tulajdonába került, megkezdődtek a felmondási tárgyalások. A 444 információi szerint péntek délutánig 30 újságíróval állapodtak meg a felmondásról. Senkit sem marasztalnak, ha menni akar, kifizetik, mert így a kiadóvállalat vezetősége elkerülheti a csoportos létszámleépítést, ami hetekkel nyújtaná meg a Mediaworks átalakítását, továbbra is napirenden tartva a Népszabadság bezárása körüli botrányt.

A portál arról ír, hogy 1-2 hét alatt befejeződhet az elválás, addigra a 70-80 fős Népszabadság-állomány döntő része távozik. Az elmúlt hetekben erre nem volt lehetősége a szerződéses dolgozóknak, mert október 8-án hivatalosan csak felfüggesztették a kiadást és a munkaviszonyukat, tehát ha valaki menni akart, akkor meg kellett egyeznie a kiadóval. Erre egyrészről nem volt lehetősége a stábnak, mert a Mediaworks nem tárgyalt a kérdésről, másrészt a Népszabadság üzemi tanácsa egyben tartotta az embereket, hogy védjék a kiszolgáltatottabb helyzetben lévőket – a próbaidőseket, nyugdíj előtt állókat, kismamákat.

Ezzel pedig lassan elkezdődhet a Mediaworks újraszervezése. Állítólag Liszkay Gábor, a Magyar Idők vezetője, akit a múlt héten neveztek ki a kiadóvállalat élére, viheti a megyei lapokat. Közös szerkesztőségbe szervezve a 6000-7000 példányban kiadott kormánypárti napilapot és a Karc FM rádiót. Úgy fest, hogy a Világgazdaság napilap és a Nemzeti Sport is ennél a csoportnál marad, míg a bulvárosabb újságok Habony Árpád érdekeltségébe kerülhetnek. A Bravo, Hot!, Lakáskultúra, Autó-Motor magazinokhoz hasonló termékek így a 888–Ripost–Faktor-tengelyre kerülhetnek.

A 444 szerint az átalakítás és a Mediaworks megvétele miatt felmondott Mezősi Tamás, a Világgazdaság főszerkesztője. Helyét Deák Bálint vette át, aki szintén a Napi Gazdaságból átalakult Magyar Időkből érkezik. Egyelőre úgy látszik, hogy a Népszabadságot nem hangolják újra, egyszerűen megszüntetik.

Érdekes fricska a történetben, hogy a Népszabadság Bécsi úti szerkesztőségi épületében alakulhat meg az új, összevont Liszkay-portfólió. Vagyis előállhat az a helyzet is, hogy a kormány napilapját a Népszabadság újságíróinak gépein szerkesztik majd.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.