Áder egyelőre nem válaszol Vonának

A Jobbik elnöke nem ért egyet Toroczkai László ásotthalmi rendeletével, de szankciót nem fontolgat.

Katona Mariann
2016. 12. 01. 5:50
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Egy hét elteltével sem kapott semmiféle választ Áder János köztársasági elnöktől személyes találkozót kezdeményező levelére – mondta a Magyar Nemzetnek tegnap Vona Gábor. A Jobbik elnöke múlt kedden fordult levélben az államfőhöz, hogy Áder János „vesse latba tekintélyét” az alaptörvény-módosítás kapcsán kialakult patthelyzetben. A vita ugyanis megrekedt: a Jobbik nem támogatta a kormány kvótaellenes alkotmánymódosítását, amiért a letelepedési kötvényt nem vezették ki a rendszerből, a Fidesz pedig nem akarja támogatni a Jobbik javaslatát, amely az alaptörvény-módosítás mellett a Rogán Antal nevéhez köthető kötvénybizniszt is megszüntetné. A Jobbik elnökének – mint mondta – konkrét javaslata is van az államfőnek a helyzet rendezésére vonatkozóan, de annak részleteit egyelőre nem akarta elárulni.

Lapunk is elküldte már múlt szerdán – Vona Gábor bejelentését követően – kérdéseit a Köztársasági Elnöki Hivatalnak arról, hogy az államfő leülne-e beszélgetni a Jobbik elnökével, ám sajtómegkeresésünkre mi sem kaptunk egyelőre választ.

Vona Gábor szerint demokráciában alapvető működési elvnek kell lennie, hogy a pártok egyeztetni tudjanak a köztársasági elnökkel. Pláne ebben a kérdésben, hiszen Áder János a népszavazás kapcsán is megszólalt, vagyis a Jobbik elnöke szerint felelőssége van a kérdésben. (A köztársasági elnökkel az állami televízió közölt exkluzív interjút az október 2-i kvótaellenes népszavazás kampányhajrájában, és bár a műsorvezető nagyon igyekezett a referendumról beszélni, Áder János a műsorban szinte végig csak a klímaváltozás és a vízválság veszélyeiről értekezett.) – Természetesen türelmesen várok köztársasági elnök úrra – mondta az ellenzéki politikus, hozzátéve, hogy már december van, és még mindig nem sikerült módosítani az alaptörvényt.

Tegnap egyébként a Jobbik képviselői ismét megpróbálták az Országgyűlés igazságügyi bizottságában napirendre vetetni javaslatukat, hiszen első körben ennek a testületnek kell tárgyalnia és döntenie arról, hogy a parlament plenáris ülésén is téma lehet-e. A kormánypárti többség azonban ahhoz sem járult hozzá, hogy egyáltalán beszéljenek az ügyről. Legalábbis most, a napokban ugyanis Rubovszky György, a bizottság KDNP-s elnöke lapunknak azt mondta, hogy várhatóan jövő hétfőn tárgyalnak majd a jobbikos javaslatról.

Közben Vona Gábor tegnap végre megszólalt a nagy vihart kavaró ásotthalmi rendelet ügyében is, egyértelművé téve, hogy nem ért vele egyet. Ismeretes, a Jobbik alelnöki posztját is betöltő Toroczkai László kezdeményezésére a településen megtiltották burka vagy csador viselését, de még a müezzin tevékenységét is. A pártelnök szerint a Jobbik nagy párt, és előfordulnak olyan kérdések, amelyekről másként vélekednek. Abban viszont egyetért Toroczkai Lászlóval, hogy Magyarországon meg kell előzni a Nyugat-Európában már tapasztalt kulturális összeütközéseket.

Ám a véleménykülönbség és a Jobbikon belül is felzúdulást keltő önkormányzati rendelet ellenére sem vetődött fel, hogy Toroczkai Lászlót bármilyen szankció érje.

A Magyar Nemzet kérdésére Vona Gábor azt mondta, nem tudott előre arról, hogy párttársa és egyben alelnöke milyen szigorításra készül, de szerinte nem is kell tudnia egy település rendeleteiről. – A Jobbik nem úgy működik, mint a Fidesz, nem mindent Vona Gábor dönt el – közölte.

A Jobbik vezetője azt is leszögezte, hogy az ásotthalmiakat meg kell érteni, hiszen a migrációs krízis nagyon komolyan érintette őket, a kormány pedig minden ígérete ellenére sem védi meg Magyarországot. – Ez egy kétségbeesett döntés volt – mondta, hozzátéve, Ásotthalom belügyéről van szó. Kiemelte, hogy a Jobbik programjában nem szerepelnek hasonló intézkedések; ha kormányra kerülnek, biztosítani fogják a szabad vallásgyakorláshoz való jogot.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.