Illegálisan üzemelt Zsidaiék konyhája a Várban?

Használatbavételi engedély híján még nem is működhetett volna a központi konyha.

MNO
2016. 12. 05. 9:34
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A lap arról írt, a használatba vételi engedély hiánya ellenére történő működés egy szeptemberi helyszíni szemlén derült ki, miután az önkormányzathoz olyan jelzések érkeztek, hogy a „helyiségben valamiféle konyhai tevékenységet végeznek, ami szaghatásokkal jár”. Miután az engedély nélkül a konyha nem végezhetett volna „üzem- és üzletszerű tevékenységet\", a Fővárosi Kormányhivatal I. Kerületi Hivatala megtagadta a használatbavételi engedély kiadását, és felhívta a cég figyelmét arra, hogy e nélkül nem is használhatja az ingatlant.

Az engedély megtagadása ellen Zsidaiék fellebbeztek, és azt meg is semmisítette a másodfokú hatóságként eljáró fővárosi kormányhivatal novemberben. Igaz, csak azért, mert az elsőfokú hatóság az eljárásába „nem vont be minden érintettet, így különösen azokat a szomszédokat, akiket a zaj- és szagszennyezések zavartak”. Az önkormányzat a döntést úgy értelmezte: a másodfokú hatóság is megerősítette, hogy a konyha „jelenleg engedély nélkül és szabálytalanul működik”.

A történet ezzel még korántsem ért véget, ugyanis október elején az önkormányzat már kifejezetten felszólította Zsidaiék cégét, hogy „minden tevékenységet haladéktalanul szüntessen be”. A jegyző a Hvg.hu-nak azt is állította: egyértelművé tették, hogy ha továbbra is illegálisan üzemel a cég, akkor felmondhatják a bérleti szerződésüket.

Ezt követően, október 5-én történt egy ellenőrzés, amely számos szabálytalanságot talált. Mint arról a Hvg.hu korábban beszámolt, az ellenőrzés jegyzőkönyve alapján jelöletlen termékeket, szabálytalanul tárolt húsokat találtak, de a körülményekkel is gondok voltak, így ezek miatt a hatóság összesen 1 250 000 forint bírságot szabott ki. A szabálytalanságokat a Zsidai-csoport tagadta, fellebbezett, így a bírság nem jogerős.

Mindenesetre az önkormányzat szerint az októberi vizsgálattal bebizonyosodott az illegális működés gyanúja, így felmondták Zsidaiék bérleti szerződését, ami miatt álláspontjuk szerint a bérleti jogviszony is megszűnt november 30-ával.

Nemcsak a konyha miatt aggódhat Zsidai

Helyszíni bírósági tárgyalást tartottak a világhírű angol szakács, Jamie Oliver magyarországi étterme miatt a budai Várban – számolt be róla a Magyar Nemzet pénteken. A lakók szerint az étterem olyan zajos, hogy nyáron képtelenség kinyitni az ablakokat, pedig a beruházás megkezdése előtt az abban segédkező Zsiday Roy azt ígérte: senkinek nem fogják zavarni a nyugalmát. Az ügyről további részleteket itt lehet olvasni.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.