Fekete felhők tornyosulnak Zsidai Roy fölé

Helyszíni szemlét tartott a bíróság a Jamie’s Italian étteremnek is helyt adó házban.

Velkei Tamás
2016. 12. 02. 17:51
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Nyáron nem lehet kinyitni az ablakokat a zaj miatt, a tetőtérbe, közvetlenül a lakások fölé nagy teljesítményű gépeket építettek, amelyek folyamatosan rezegtek, zúgtak, mindez annyira zavaró volt, hogy egy idő után inkább elköltöztem – mondta egy lakó tegnap a budai Várban található Szentháromság utca 3. alatt rendezett helyszíni bírósági tárgyaláson.

De miért is volt szükség a szokatlan jogi procedúrára? A világhírű angol szakács, Jamie Oliver étteremláncának, a Jamie’s Itáliának magyarországi egysége e címen nyitott meg májusban. Építését, majd működését folyamatos botrányok kísérik. A lakók úgy emlékeznek, hogy a beruházás megkezdése előtt „látszat” lakógyűlést tartottak a leendő objektumról, amin Zsidai Roy belső látványterveket mutatva azt hangoztatta: minden lakó jól jár az étterem megnyitásával, senkinek nem zavarják majd a nyugalmát, mi több, visszaállítják az épület eredeti állapotát.

A korábban itt működött Fehér Holló kicsiny, családias vendéglő volt. Zsidai a helyére egy valóságos gyárat álmodott, ám ezt csak úgy tudta megvalósítani, hogy a korábbi körülményeket áttervezte. Az egyik lakó a gyűlésen rá is kérdezett: mekkora lesz az új étterem, és kérte, Zsidai mutasson a teraszról, a külső homlokzatáról is terveket. Arról is érdeklődött, milyen gépeket terveznek beépíteni. Kérte Zsidait, ne hozzanak nagy teljesítményű szerkezeteket, esetleg a pincében vagy a bérleményen belül építsenek gépházat. A diskurzusnak itt vége is szakadt, ám a társasház kisvártatva megkapta a válaszokat.

Az építkezés folyamatos, éjjelig tartó zajjal járt, akadt olyan tulajdonos, aki esetenként inkább szállodába költözött. A lakók levelet írtak az I. kerületi önkormányzatnak, mint tulajdonostársuknak, amelyben ismertették a kialakult állapotokat, és az építési hatóságtól kértek tájékoztatást arról, mi történik. Nem kaptak választ, ezért felkereste közülük egyikük az építési osztályt, ahol közölték, nyugodjanak meg, minden szabályosan zajlik az építkezésen, miközben ablakcsere címen szétverték a homlokzatot. „Jobban jár, ha most szépen hazamegy, többet ne is jöjjön” – mondták neki emlékei szerint az önkormányzatban.

A Jamie’s Italian étterem építése és működése is megkeserítette a házban lakók életét. Hiába ellenezték mindannyian a beruházást, mert az önkormányzat – kiegészülve az éttermet építő cég képviselőjével, aki közben lakást vett a házban összességében többséget alkotott – utólag elfogadta a terveket, ekkorra ugyanis már majdnem befejeződött a kivitelezés. Ezt a közgyűlési határozatot támadta meg a lakók képviseletében az egyik lakástulajdonos. Ügyvédje, Soós Péter rávilágított: bár a társasházi határozat jogszerű, a kisebbségben maradt tulajdonosok jelentős érdeksérelmet szenvedtek el a beruházás miatt.

A tárgyaláson megjelent felperes kifejtette: nemcsak a problémák özönével akadt baja a lakóközösségnek, hanem azzal is, ahogyan hozzáállt a beruházó, az üzemeltető cég, valamint az önkormányzat a kérdéshez. Megjegyezte: csorbult a biztonságérzetük, hiszen a történtek azt sugallták számukra, hogy az építtető és a bérlő bármit és bármikor megtehet lakhelyükön. Emellett szerinte csökkent a lakások értéke is.

A közelmúltban a Zsidaival folyamatosan harcoló másik lakóra, Perjés Zoltánra törték rá kommandósok az ajtót, mert Zsidai feljelentette, mondván, az ismert lemezlovas fegyvert tart lakásán. A napokban a hvg.hu számolt be arról, hogy a Nébih számos visszásságot tárt fel, egyebek mellett több kiló lejárt szavatosságú élelmiszert talált a Jamie’s Italian háttérkonyháján, amiért Zsidai cégére magas bírságot szabott ki.

A szemlén a Budai Központi Kerületi Bíróságot képviselő Szepesházi Péter bíró végigjárta a panaszosok lakását, a padlásteret, illetve szemlét tartott Zsidaiék éttermében. A lakásokban és az udvaron is lehetett hallani a szellőztető berendezések monoton búgását, a tetőtérbe épített több fém monstrum rezgését, a kellemetlen szagokat. A hang és szaghatásokat ugyanakkor a Trinity Gasztronómia Kft. megbízott képviselői, Tomcsányi Gábor és Zámbori László minduntalan igyekezett bagatellizálni, megmagyarázni. A bíró február végére tűzte ki a következő tárgyalási napot.

A helyszíni tárgyaláson egyébként az alperes, közös képviseletet ellátó cég nevében megjelent ügyvéd, Simon Zsuzsanna arra kérte a bíróságot, rendeljen el zárt tárgyalást. Simon azt mondta: amiről szó lesz, csak a felekre tartozik, a nyilvánosság később úgyis megismeri az elhangzottakat. A bíró elutasította kérését. 

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.