Zsidai több pontot is vitat a Nébih-határozatban

Milliós bírságot kapott a Jamie’s Italian csúcséttermet is kiszolgáló üzem.

Horváth Csaba László
2016. 11. 29. 5:42
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A jó kormányzati kapcsolatokkal bíró üzletember elmondta, egy éve folyamatos egyeztetés zajlott a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) munkatársaival, az I. kerületi önkormányzattal, az Állami Népegészségügyi és Tisztiorvosi Szolgálat (ÁNTSZ) alkalmazottaival, illetve az összes szakhatósággal a konyha tervezése és fejlesztése kapcsán.

Az üzem júniusban kapott működési engedélyt, a szóban forgó ellenőrzés pedig október ötödikén zajlott. Ekkor az ÁNTSZ és Budavár Önkormányzata mindent rendben talált, a Nébih viszont ötórás vizsgálatot tartott. Ezt furcsállta Zsidai, mivel úgy véli: a külföldi cégeket szokták ilyen hosszú időn keresztül „vegzálni”.

A Hvg.hu birtokába került jegyzőkönyv megállapításai közt talán a legsúlyosabb, hogy az ellenőrök 6,6 kilogramm lejárt szavatosságú növényi tejszínt találtak. Noha ezt elismerte az üzletember, szerinte közelebbről kell megvizsgálni, mi történt pontosan. Mint mondta, valóban a konyhában volt az élelmiszer, ám nem használták fel, véletlenül „ott maradt”. Hozzátette azt is, hogy az összesen három csomag tejszín közül volt olyan, amelynek csupán két napja járt le a szavatossága. Igaz, az adminisztrált adatok szerint olyan is volt köztük, amelynek szavatossága szeptember 11-én járt le.

– High-tech konyha, modern berendezések, laboratóriumi körülmények – a történetek ellenére így jellemezte a konyháját Zsidai, aki a Pannon Gasztronómiai Akadémia elnöke. Úgy látta, olyan problémát is a számlájára írtak, amiről a Nébih munkatársai tehetnek. A jegyzőkönyv szerint ugyanis a lehetséges egészségügyi következmények szempontjából aggályos volt, hogy a több órán keresztül helyszínen vizsgálódó hatóság szerint több hűtő hőmérséklete sem stimmelt. Erre Zsidai úgy reagált: a hűtőkamrákban emelkedik a hőmérséklet, ha ajtajukat akár tíz percig is nyitva tartják. Az ellenőrök pedig legalább ennyi időt töltöttek a hűtőhelyiségben. A Nébih határozatában azonnali hatállyal megtiltotta azt is, hogy a Zsidai Group konyhájából nyers húst, alapanyagokat szállítsanak ki, mert ez „eltér a bejelentett tevékenységi körüktől”. Az étterem-tulajdonos elismerte, hogy valóban nincs engedélyük nyers hús szállítására, ám állítása szerint nem volt szó nyers húsról. Mint mondta, a szóban forgó húsok előkészített, fűszerezett, porciózott termékek voltak. Szavaiból az derült ki, inkább abban nem értenek egyet a Nébih munkatársaival, hogy mi számít nyers húsnak. Mint mondta, erről még a hivatalon belül sincs egységes álláspont.

A szakhatóság hibalistája szerint a „ládamosó helyiségben” tárolták többek közt a „fogyasztói poharakat”. Ez szabálytalan, hiszen a szállítórekeszek, ládák szennyezettsége miatt ezeket külön kell tárolni, mosni. Zsidai szerint ez is mulasztás volt, amit sajnálatos módon az egyik alkalmazott követett el.

A hiányosságok miatt a Pest Megyei Kormányhivatal illetékes osztálya a vizsgálat napján elindította az eljárást, egyben hiánypótlásra szólította fel a konyhát, kilátásba helyezve az utóellenőrzést. A feltárt hiányosságok mértékével arányosan 1 250 000 forint összegben szabott ki bírságot, a működés felfüggesztésére „nem kellett sort keríteni”.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.