Óriási pusztítást végzett a vihar

Országszerte mintegy négyszázötven helyre riasztották a tűzoltókat.

MNO
2016. 12. 02. 19:13
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Mukics Dániel elmondta: a tűzoltókat az esetek nagy többségében kidőlt fákhoz, letört faágakhoz riasztották, amelyek úttestre, épületekre dőltek. Emellett leszakadt elektromos vezetékek és kisebb épületkárok miatt is érkeztek riasztások.

Mint mondta, tucatnyi épület tetejét rongálta meg az erős szél, többek közt Kecskeméten egy templom tornyán negyven négyzetméteren megbomlott a lemezborítás, Miskolcon egy okmányiroda, a Pest megyei Úri településen pedig egy idősek otthona teteje sérült. Még huszonöt helyszínen dolgoznak a tűzoltók.

A katasztrófavédelem nem kapott bejelentést arról, hogy bárki is megsérült volna, és egyetlen ingatlan se vált lakhatatlanná – tette hozzá a helyettes szóvivő.

Nagykőrös és Kecskemét között helyreállították a felsővezetéket, amelyet a viharos szél rongált meg péntek délután. Újra járnak a vonatok a szegedi vonalon, így az utasoknak már nem kell pótlóbuszra szállniuk – közölte a Mávinform. A menetrend szerinti vonatközlekedés folyamatosan áll helyre, de pénteken az esti órákig még számolni kell azzal, hogy a megszokottnál hosszabb az utazási idő. A biztonság érdekében a Budapest–Székesfehérvár és a Budapest–Pusztaszabolcs vonalon továbbra is legfeljebb 80 kilométeres sebességgel közlekedhetnek a vonatok az erős szél miatt. (MTI)

Az orkánerejű szél megrongálta a Váci Fegyház és Börtön külső kapuját – tudta meg az MNO Orosz Zoltán, a Büntetés-végrehajtási Országos Parancsnoksága szóvivőjétől. Mint a bv-őrnagy szerkesztőségünkhöz eljuttatott közleményében kifejtette, a büntetés-végrehajtási intézet munkatársai a balesetveszélyt azonnal elhárították, a Váci Katasztrófavédelmi Kirendeltség munkatársai a megrongálódott elemeket eltávolították. A börtön megerősítette a kapu őrzését és az ilyen esetekre kialakított szakmai protokoll szerint a szükséges intézkedéseket megtette, illetve haladéktalanul megkezdték a kidöntött kapu műszaki helyreállítását.

Az eset kapcsán a fogva tartás biztonsága nem sérült, a börtön zavartalan működése biztosított.

A Bakony térségében már hajnalban gondokat okozott az orkán erejű szél, a kidőlt fák utakat zártak el. Veszprém környékét és Balaton-partot tíz óra után érte el a vihar. A tó északi partján erős hullámzás kezdődött, a víz több partszakaszon is kicsapott a mederből.

„Az elmúlt éjszaka összesen négy alkalommal riasztották a tűzoltókat Veszprém megyében a viharral összefüggésben álló káresemények elhárítása érdekében. Minden alkalommal a Bakony térségéből érkeztek a jelzések. Fák dőltek az útra, ezek forgalmi akadályt jelentettek, amelyeket a tűzoltóknak el kellett hárítani” – közölte Helt Ákos, a Veszprém Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság szóvivője. A Hír TV óbudai székházánál egy gépkocsira dőlt rá egy fa, ami az épületben is károkat okozott.

Pénteken reggel számoltunk be arról, hogy az egész ország területére figyelmeztetést adott ki az Országos Meteorológiai Szolgálat a viharos szél miatt. Öt megyében a figyelmeztetés második fokozata volt érvényben. A péntekre virradó éjszaka folyamán egyébként a János-hegyen tartósan óránkénti 120 kilométernél erősebb széllökéseket is regisztráltak az OMSZ mérőműszerei.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.