Több ezer magyar nem tudja, hogy HIV-fertőzött

Rendkívül kevesen vesznek részt a szűréseken. A patikákban továbbra sem lehet kapni a tesztet.

Kuslits Szonja
2016. 12. 01. 5:01
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Magyarországon folyamatosan emelkedik a HIV-fertőzöttek száma, minden évben 250-300 új beteget regisztrálnak, és köztük nem csak tünetmentes vírushordozók vannak, egyre nagyobb ugyanis az AIDS-stádiumban lévő páciensek aránya – mondta lapunknak Szlávik János, az Egyesített Szent István és Szent László Kórház infektológusa. Az Országos Epidemiológiai Központ legfrissebb adataiból megtudtuk azt is: hazánkban 3237 regisztrált HIV-fertőzött beteg él, ám Szlávik János szerint rajtuk kívül legalább négyezren vannak azok, akik egyáltalán nem tudják, hogy megfertőződtek. Ezért volna fontos, hogy sokkal több HIV-szűrőállomás létesüljön, mint amennyi jelenleg elérhető az országban, hiszen nagyon alacsony azoknak a száma, akik részt vettek ilyen vizsgálaton.

Az infektológus úgy véli, jó volna, ha a patikában is lehetne kapni anonim gyorsteszteket, amelyek egyébként csupán pár száz forintba kerülnek, és a jelenleginél nagyobb szerepet kellene kapniuk a civil szervezeteknek is. Utóbbi egyébként annak fényében különösen érdekes, hogy – ahogy arról az Index tegnap beszámolt – bár a 2016-os költségvetésben civil szervezeteknek különítettek el 15 millió forintot HIV- és AIDS-prevencióra, az Emberi Erőforrások Minisztériumának miniszteri kabinetje október végén úgy döntött, az idei pénzt az állam fogja elkölteni. Mocsanaki László, a Civil AIDS Fórum ügyvezetője a portálnak elmondta: a kormány a pénzből a HIV-szűrések számát növelné, s tanácsadói tanfolyamokat szerveznének. A civil szervezetek egyébként a keret egy részéből eddig prevencióként óvszereket osztottak ingyenesen, most azonban informálisan arról értesítették őket, erre nem lehet költeni majd a támogatásból.

Szlávik János a szűréssel kapcsolatban arról is beszélt a Magyar Nemzetnek: idén a kórházukban volt lehetőség gyorstesztes szűrésre, amelynek során névtelenül, ingyenesen vizsgáltak mindenkit. A teszt előnye, hogy azonnal kimutatja, ha probléma van. Szlávik szerint leginkább olyanok érkeztek hozzájuk, akik attól tartottak, megfertőződhettek. A tesztet igénylők között döbbenetesen magas, 2,4 százalék volt a HIV-pozitívak aránya.

Tavaly összesen nyolcvanezer szűrést végeztek hazánkban, ami egy tízmilliós országban drámaian alacsony szám. A betegség akár 5-10 évig is tünetmentesen lappanghat, és minden évben 40-50 beteget már a sokkal veszélyesebb AIDS-stádiummal kell kezelni. A rizikócsoportba tartoznak a homoszexuális férfiak, a prostituáltak, valamint az intravénás droghasználók.

Szlávik János tapasztalatai szerint növekszik azoknak a száma, akiknél későn fedezik fel a betegséget, mert az emberek nem gondolnak arra, hogy szűrésre menjenek. A későn diagnosztizált AIDS-es betegeknek azonban a felét elveszítik, pedig ha hamarabb (a HIV-stádiumban) jutnának kezeléshez, évtizedekkel tovább élhetnének. A HIV-vírussal fertőzöttek ugyanis, a mai gyógyszeres terápiáknak hála, akár 50-60 évet is élhetnek a betegség felfedezése után. Szlávik János kitért arra is: a várandósok esetében 30 százalék az esély arra, hogy a baba is fertőzött lesz, ebben az évben azonban három olyan várandós nőt is szűrtek, aki HIV-pozitív volt, és két baba is megfertőződött. Hangsúlyozta, azért, hogy ezt elkerüljük, érdemes volna a terhes nőket automatikusan szűrni.

Az Országos Epidemiológiai Központ (OEK) adataiból megtudtuk: 2016 első fél évében 121 új HIV-fertőzöttet regisztráltak az országban, míg 2015-ben és 2014-ben is 271 új beteg volt. Százezer főre akkor 2,7 új vírushordozó jutott. Az érintettek nagy része férfi. Az adatokból az látszik, hogy a legtöbb regisztrált beteg (1469 fő) a fővárosban él, míg a legkevesebb HIV-pozitív lakosa Zala megyének van (19 fő).

A betegség előfordulása az EU-ban is magas. Az Európai Betegség-megelőzési és Járványvédelmi Központ (ECDC) legfrissebb adataiból az derült ki: tavaly 29 747 ember fertőződött meg HIV-vírussal az EU és az Európai Gazdasági Térség (EGT) 31 országában. Ez háromezer esettel kevesebb, mint 2014-ben, ám becslések szerint a 31 országban összesen 122 ezer olyan fertőzött él, aki nem is tud a betegségéről. A mutatók szerint százezer lakosra átlagosan 6,3 újonnan fertőzött jutott.

Még rosszabbak a mutatók, ha az Egészségügyi Világszervezet (WHO) európai régiójának ötven országát nézzük, ott ugyanis rekordmagas, 153 407 volt tavaly az új HIV-fertőzöttek száma. A fertőzés veszélye a kelet-európai országokban (Ukrajnában és Oroszországban) a legnagyobb.

Az ECDC szerint az egyik fő probléma, hogy nagyon sokan azt sem tudják, vírushordozók, az EU és az EGT országaiban hétből átlagosan egy fertőzött nincs tisztában azzal, hogy HIV-pozitív. Pedig kiemelten fontos lenne, hogy minél előbb felállítsák a diagnózist, hiszen aki időben értesül a fertőzésről, az a megfelelő kezelésnek köszönhetően hosszú, problémamentes életet élhet. Európában azonban az érintettek átlagosan csupán négy évvel a megfertőződés után tudják meg, hogy vírushordozók. Az adatok szerint a leggyakrabban – az esetek 42 százalékában – a férfiak közötti szexuális kapcsolat okozott HIV-fertőzést. Az esetek 32 százalékában a heteroszexuális kapcsolat során fertőződnek meg a betegek. A fertőzések négy százalékát a nem steril injekciós tű használata okozza, és egy százaléknál is kevesebb azon esetek aránya, amikor az anya adja át a vírust újszülöttjének. A többi érintett esetében nincs információ a fertőzés mikéntjéről.

A nyáron Szlávik János egyébként arról beszélt lapunknak, hogy nemcsak a HIV, hanem más, nemi úton terjedő betegségek is egyre gyakrabban fordulnak elő Magyarországon, ilyen például a szifilisz, a hepatitis C és a gonorrhoea. Ennek hátterében az áll, hogy az emberek kevésbé tartanak ezektől a betegségektől, mint régen, így nem is védekeznek ellenük megfelelően.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.