Aláírásgyűjtés indult az FKF kirúgott dolgozóiért

A hétfői akcióban egy óra alatt 600 dolgozó aláírása gyűlt össze.

Lőrincz Tamás
2017. 01. 16. 13:28
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A négy dolgozót pénteken rúgták ki azonnali hatállyal, éppen a bértárgyalások közepén. Király András, az egyik érintett munkavállaló korábban a Hír TV-nek is beszélt a szakszervezet és a vállalat közötti egyeztetésekről, szerinte egyértelmű az összefüggés az elbocsátások és a nyilatkozat között. 

Az FKF álláspontja szerint viszont azért kellett elküldeni a négy dolgozót, mert jogellenesen dolgoztak főállású szakszervezeti képviselőként. – Egy szakszervezetnek befolyástól mentesnek és a munkáltatótól függetlennek kell lennie, törvényesen nincs „főállású” érdekvédő. Éves szinten 30 millió forintot fizettünk ki, ezt a keretet a legkisebb fizetésű dolgozók bérrendezésére fordítjuk – fogalmazott lapunknak Csontos István, a vállalat vezérigazgatója. Közölte, a szakszervezeti vezetők szabadon működhetnek, de fizetésüket ezután az érdekvédők állják.

Kordás László, a Magyar Szakszervezeti Szövetség (Maszsz) elnöke ugyanakkor úgy vélte, teljesen bevett szokás, hogy a nagy tagsággal rendelkező vállalati szakszervezetek főállásban foglalkoztatnak valakit, akinek nincs más munkaköre, csak az érdekképviselet.

– A munkaidő-kedvezménynek éppen az a lényege, hogy a munkavállalókért végzett feladatokat munkaidőben is el lehet látni. Ha egy vállalatnál sokan szakszervezeti tagok, akkor ebből a munkaidő-kedvezményből összejön annyi munkaóra, hogy főállású szakszervezetisként is lehet valakit foglalkoztatni.

Márpedig az FKF-nél rendkívül erős a szakszervezet, a 2800 fős alkalmazotti gárdából 2100-an tagok. A vállalattal való egyeztetéseken a munkavállalók 10 százalékos béremelést szeretnének 2016-ra visszamenőleg, a vállalat ezzel szemben csak négy százalékkal emelte a fizetéseket októbertől. A szakszervezet emiatt sztrájkra készült, a minimális szolgáltatás megállapítása már bírósági szakaszban van.

A kirúgás miatt Király Andrásék mindenképpen munkaügyi bírósághoz fordulnak, ebben legfeljebb az jelenthet változást, ha az aláírásgyűjtés hatására visszahelyezik őket állásukba.

Az elbocsátott munkavállalók egyébként hétfőn újra bementek munkahelyükre, hogy leszereljenek. Ezzel kapcsolatban Király András lapunknak elmondta, hogy a bejutásuk „kicsit nyögvenyelős” volt, számítógépeikhez pedig még nem fértek hozzá. Pénteken az informatikusok letiltották őket, emiatt viszont kihívták a rendőrséget is. A Budapesti Rendőr-főkapitányság aznap azt közölte, hogy adatgyűjtést végeztek, majd „megadták a szükséges jogi felvilágosítást” a bejelentőnek.

Az ügyben Tarlós István főpolgármestert is megkeresték, vele a héten egyeztetnek majd.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.