Buszkatasztrófa: tizenhatan meghaltak, ketten még életveszélyben

Diákok, öregdiákok, pedagógusok utaztak a járművön. Több magyar orvos a helyszínre utazott, a hazai kórházak felkészültek a sérültek kezelésére.

MNO
2017. 01. 21. 6:19
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A Franciaországból hazafelé tartó magyar busz, amelyen 14 és 18 év közötti fiatalok utaztak, az A4-es autópályán egy veronai csomópontnál szenvedett balesetet, majd kigyulladt.

Az áldozatok számáról adott újabb mérleg vélhetően már véglegesnek tekinthető – közölte a tűzoltóság. Olasz hírportálok szerint harminckilenc sérült el tudta hagyni a buszt, őket kórházba vitték.

Ausztriában halt meg a legtöbb magyar

1983. szeptember 14.: A debreceni Medicor Művek autóbusza az ausztriai Graz melletti szakadékba zuhant, a balesetben 15 ember meghalt, 31 megsérült.

1988. július 19.: Jugoszláviában, Topolya és Kishegyes között egy magyar állampolgárságú turistákat szállító busz fának ütközött és felborult, 4 utas meghalt, 14 megsebesült.

1988. augusztus 22. Ausztriában, Schwechat és Schwadorf között a Cooptourist turistabusza egy keresztbe fordult teherautóval ütközött, amely felhasította a busz oldalát. A szerencsétlenségnek 12 halálos áldozata és 22 sérültje volt.

1991. augusztus 7. Az ausztriai Trieben közelében egy magyar turistákat szállító autóbusz egy meredek lejtőn lefelé haladva letért az útról és mintegy 100 métert zuhant. A balesetben 16 ember meghalt, 21 megsérült.

1992. június 27. Ausztriában, a stájerországi Steinberg és Unterwald között egy Olaszországból hazafelé tartó magyar autóbusz áttért a szemközti sávba, majd a védőkorlátot átszakítva tíz métert zuhant. A balesetnek két halálos áldozata volt, 7 utas maradandó sérüléseket szenvedett, 14-en súlyosan, 12-en könnyebben megsérültek.

1999. január 24. Ausztriában, a stájerországi Deutschlandsberg közelében egy kőszegi középiskola diákjait szállító turistabusz egy rendkívül meredek szakaszon letért az úttestről, és többször átfordulva lezuhant a domboldalon. A balesetben 18 utas meghalt, 27-en megsérültek.

2007. október 29. Ausztriában a stájerországi Modriach közelében egy olasz bajnoki labdarúgó-mérkőzésről hazafelé tartó szurkolókat szállító magyar turistabusz lesodródott az útról, majd az oldalára dőlve ötven métert csúszott az út menti töltésen. A balesetben hárman meghaltak, 25 ember sérüléseket szenvedett.

2011. november 7. Az egyiptomi Hurghadában közúti balesetet szenvedett egy magyar turistákat szállító busz, a balesetben 11 ember meghalt, 29 megsérült.

A hivatalos adatok szerint ötvennégy utas – köztük felnőtt kísérők – és két sofőr volt a buszon, de információik szerint ennél többen utaztak rajta, egyelőre tisztázatlan okból, tette hozzá.

Az MNO elérte a Szinyei Merse Pál Gimnázium igazgatóját. Tóth Gábor portálunknak elmondta: az iskola harminchat nappali tagozatos diákja utazott a buszon. Három kísérő tanár és családtagjaik is a járművön voltak, továbbá tizenhat öregdiák is részt vett a sítáborban. Azt is megtudtuk, hogy három szülő is elkísérte a csoportot.

Tóth Gábor napközben még semmilyen információt nem kapott arról, hogy kik sérültek meg, illetve hogy ki nem élte túl a balesetet. A gimnáziumigazgató délelőtt telefonon beszélt Szijjártó Péter külügyminiszterrel, Palkovics László oktatási államtitkárral és az iskolát fenntartó Klebelsberg Központtal is.

Megtudtuk, hogy a Pizolit Személyszállító Kft. vitte a diákokat, a cég megkeresésünkre megerősítette az információt. A vállalkozás honlapja alapján úgy tűnik, hogy a társaság jó műszaki állapotú buszokkal rendelkezik. A cég egyik munkatársa lapunknak elmondta, hogy két gyakorlott főállású munkatársuk vezette a járművet, ami egy Setra típusú busz volt. A sajtóban korábban felröppent, hogy egy francia sofőr ült a volán mögött. Ezt azonban a cég határozottan cáfolta. Az utazásszervező semmit sem tud a munkatársairól, arról sincs információja, hogy a buszvezetők túlélék-e a balesetet.

Úgy értesültünk, az egyik tanár két fia is meghalt a balesetben, ő sérülésekkel túlélte. A gimnázium egyik diákja arról számolt be, hogy ő is el akart menni síelni, de túl későn jelentkezett, és már nem volt hely a buszon. 

Az Index.hu két olvasója is azt írja, egyiküknek a testvére, másikuknak a lánya ült a buszon, és mindketten azt nyilatkozták, hogy a hozzátartozójuk a túlélők között van. „A baleset után a húgom hívott egy utastársa telefonjáról, mindenük a buszon maradt, ő például mezítláb üldögél a veronai rendőrségen” – írta az olvasó.

Timaffy Judit milánói magyar konzul a Repubblica.it cikke szerint azt mondta, hogy a gimnazistákkal utazó testnevelő tanár többek életét is megmentette, amikor visszament értük az égő buszra. Úgy tudni, hogy a férfi a hátán súlyos égési sérüléseket szenvedett, de életben maradt. A Hvg.hu tudósítása szerint egy „hős áldozat” holttestét is megtalálta az olasz veronai autópályarendőrség. Vezetőjük, Girolamo Lacquaniti azt mondta, az egyik holttest még kezében fogta az ablakok kitöréséhez a buszokra készített kalapácsot, így azt feltételezik, hogy a miután kitörte az egyik ablakot, előbb másokat segített ki a buszból, hogy megmeneküljenek. 

A buszon utazó diákok közül tizenhárman, főleg akik a jármű hátsó felében ültek, az ütközés után az ablakokat kitörve, pánikszerűen menekültek – derül ki a milánói magyar konzul elmondásából. Timaffy Judit már a helyszínen van, a kórházakat keresi fel – három veronai intézménybe vitték a sérülteket –, és igyekszik minden segítséget megadni. Hozzátette, hogy Milánóból minden munkatársuk Veronába utazik, és a római konzul is elindult oda. „A miniszter utasításának megfelelően két konzul Budapestről is útnak indult, hogy a szükséges segítséget megadja” – mondta.

Mély megrendüléssel értesültünk a magyar gimnazistákat ért tragikus buszbalesetről. Az elhunytak szüleit, testvéreit, hozzátartozóit, osztálytársait és tanárait ért gyász ma mindannyiunké. A szomorú hír minden édesanyában és édesapában ugyanazokat a szorongató érzéseket hívja elő, mert senki sem adhatja vissza szeretteiknek azok életét, akiket örökre elragadott ez a tragikus baleset. Lélekben közösen reménykedünk a baleset túlélőinek mielőbbi és maradéktalan felépülésében.

Köszönetem fejezem ki mindazoknak, akik részt vettek a mentésben, és mindazoknak, akik az olasz állam és a magyar kormányszervek részéről felelősséggel segítik a szerencsétlenség következményeiből adódó feladatok emberséges megoldását.

A külügyi tárca minden információt megad a szülőknek, de még nincs a busz minden utasáról névre szóló információjuk, ezeket igyekeznek megszerezni.

Paolo Gentiloni olasz miniszterelnök telefonon fejezte ki részvétét Orbán Viktor kormányfőnek és egész Magyarországnak az éjszakai olaszországi buszbaleset miatt – közölte Havasi Bertalan, a Miniszterelnöki Sajtóiroda vezetője az MTI-vel. Paolo Gentiloni tájékoztatta magyar kollégáját a balesettel kapcsolatban rendelkezésére álló információkról, és arról, hogy az olasz mentőegységek és egészségügyi intézmények minden tőlük telhetőt megtesznek a sérült magyarok lehető legjobb ellátásáért.

Orbán Viktor megkérte partnerét, hogy az olasz és a magyar állami szervek alakítsanak ki szoros együttműködést annak érdekében, hogy tisztázódjanak a tömegkatasztrófa körülményei, illetve az áldozatokat és a sérülteket mihamarabb sikerüljön Magyarországra szállítani.

Az Országos Mentőszolgálat főigazgatója, valamint vezető főorvosa is a helyszínre indult, de konzultált a Heim Pál Gyermekkórház főigazgatójával is, és az intézmény kész a hazaérkező sebesültek fogadására.

Két férfi van életveszélyes állapotban a hat súlyos sérült közül - tájékoztatta Győrfi Pál, a mentőszolgálat kommunikációs vezetője az MTI-t szombat este. Azt mondta: két csapatra oszlottak. Az egyik – köztük a mentőszolgálat főigazgatója – a kórházban kezeltek állapotát méri fel, a másik a könnyű sérüléseket szenvedett, szállodában lévő magyarokét. Győrfi Pál kiemelte: meggyőződtek róla, hogy a legmagasabb szintű ellátást kapják a sérültek, akik jellemzően égési sérülések, törések, belső vérzés miatt szorulnak ellátásra. Hozzátette: egyeztetnek a kezelőorvosokkal, hogy kiket mikor lehet hazaszállítani.

Csató Gábor, az Országos Mentőszolgálat főigazgatója, aki a sérültekért indult magyar mentőcsoporttal tartózkodik a helyszínen szombat este arról beszélt az M1-en, hogy a hat súlyos sérült közül négyet akár már vasárnap hazaszállíthatnak Magyarországra. Hozzátette, hogy a hat súlyos sérült közül ketten életveszélyes, válságos állapotban vannak, életfunkcióikat gépekkel tartják fenn. Ők egyelőre nem szállíthatók Magyarországra, akár hetekig is a veronai kórházban maradhatnak. Az OMSZ főigazgatója beszámolt arról is, hogy meglátogatták a könnyebb sérülteket is, akik egy szállodában várják, hogy a hatóságoktól engedélyt kapjanak a hazatérésre.

Az MTI helyszínen tartózkodó tudósítója arról számolt be, hogy az életveszélyes állapotban lévő sérültek a legmagasabb szintű ellátásban részesülnek az egyik veronai kórházban, ahol az olaszországi viszonyokhoz képest is magas a színvonal.

A tudósító közlése szerint a kiégett autóbusz váza délután még a baleset helyszínén volt, az olasz hatóságok ponyvákkal takarták le a roncsot, hogy a későbbi vizsgálatok érdekében védjék az időjárás viszontagságai elől. A tudósító közlése szerint az olasz sajtóban hősként ünneplik azt a tanárt, aki több gyereket is kimentett a buszból. 

Felajánlotta segítségét az égési sérültek ellátására a Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Kórház és Egyetemei Kórház gyermekegészségügyi központja is - közölte az intézmény az MTI-vel. A tájékoztatás szerint az országban két olyan központ van, ahol égéssérült gyermekek ellátására szakosodtak, az egyik a budapesti Bethesda, a másik a miskolci megyei kórház gyermekegészségügyi központja.

A veronai államügyészség közben gondatlanságból elkövetett, több ember halálával járó közúti baleset okozása miatt ismeretlenek ellen indított nyomozást. Az államügyészség tájékoztatása szerint tisztázni próbálják, ki felelős a tragédiáért. Egyben késznek mutatkoznak találkozni az áldozatok rokonaival, valamint kapcsolatba lépni a magyar hatóságokkal.

A diákokat és szüleiket elszállásoló hotel aulájában alakítottak ki egy átmeneti rendelőt a magyar mentősök, ott látják el a könnyebb sérülteket – jelentette szombat este a Hír TV tudósítója Veronából. Az olasz hatóságok folyamatosan hallgatják ki a magyar fiatalokat a tragédiával kapcsolatban, azért hogy pontosabb képet kapjanak a történtekről.

A helyszínen tartózkodik Hassay Zsófia, Terézváros fideszes polgármestere, aki rövid sajtótájékoztató keretében köszönetét fejezte ki az olasz hatóságoknak áldozatos munkájukért.

 

Az olasz hatóságok kérésére három tagú magyar rendőrszakértői csoport utazott Olaszországba – közölte honlapján a rendőrség. A közlemény szerint a rendőrségi szakemberek az olasz hatóságok munkáját fogják segíteni.

A csoport vezetője Óberling József rendőr ezredes, az ORFK Közlekedésrendészeti Főosztályvezetője. Vele utazik Jámbor István rendőr alezredes, az ORFK Közlekedésrendészeti Osztályvezetője és Fiore András rendőr százados, a Készenléti Rendőrség Nemzeti Nyomozó Iroda olaszul beszélő munkatársa – áll a közleményben.

Legmélyebb együttérzését és őszinte részvétét fejezte ki a tragédia kapcsán Jean-Claude Juncker, az Európai Bizottság elnöke közlemény útján. Az Európai Bizottság Magyarországi Képviselete által az MTI-hez eljuttatott közleményben olvasható, hogy Jean-Claude Juncker szerint semmilyen nyilatkozat nem enyhíthet azon a fájdalmon, amelyet ez a tragikus veszteség okozott, „de gondolataimban a baleset áldozataival és szeretteikkel vagyok, akik gyászolnak, és a nemzettel, amely együtt gyászol velük”.

Szombaton folyamatosan érkeztek a gyászolók a Szinyei Merse Pál Gimnázium elé. Délután Balog Zoltán, az emberi erőforrások minisztere is gyertyát gyújtott, majd rövid sajtótájékoztatót tartott.

A tragédia helyszínén nem találtak ugyan féknyomot, de ez nem jelenti feltétlenül azt, hogy a járművezető nem fékezett – mondta a Hír Televíziónak Melegh Gábor közlekedési műszaki szakértő.

A halálos áldozatok között van a Dunakeszi Kinizsi Futsal Klub U15-ös játékosa – írja a klub a Facebook-oldalán. A Siófoki Szakképzési Centrum egyik diákja és édesanyja sem élte túl a balesetet – erről Szamosi Lóránt főigazgató számolt be a legnagyobb közösségi portálon. Hozzátette: a diákok minden létező segítséget megkapnak diáktársuk elvesztésének feldolgozásához.

Orbán Viktor miniszterelnök kezdeményezésére hétfőre nemzeti gyásznapot rendelt el a kormány az olaszországi buszbalesetben elhunyt áldozatok emlékére. 

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.