Eltávolították Erdő Péter húgát a váci főiskola éléről

A Váci egyházmegye később közölte: a rektor megbízatásának lejártáig a szabadságát tölti.

MNO
2017. 01. 31. 5:54
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Eltávolították Fülöpné Erdő Máriát, Erdő Péter húgát az Apor Vilmos Katolikus Főiskola éléről – írja a Népszava.   vezetőváltást még nem jelentették be hivatalosan, de a híreket a Váci egyházmegye, az intézmény fenntartója megerősítette a lapnak. A tanév végéig a jelenlegi rektorhelyettes látja el a vezetői feladatokat, az egyházmegye pedig hamarosan pályázatot ír ki a pozícióra – tették hozzá.

A rektor leváltásának okát egyelőre nem indokolták hivatalosan, ám a Népszava úgy véli, az elmúlt öt év sorozatos botrányai miatt kell távoznia, amelyekkel sokat ártott a főiskolának: egyrészt felére csökkent a hallgatók száma, miután Erdő 2012-es kinevezése után elküldte a tanárok felét, hogy – a Népszava szavai szerint – „megbízható” embereivel töltse fel a helyüket. A lap azt írja, az intézményvezető 2013-ban azzal borzolta a kedélyeket, hogy hittankönyvében halálos bűnnek nevezte a homoszexualitást. A Népszava azt is hozzáteszi, hogy hatvankét diplomát adtak ki szabálytalanul, amit a lap birtokába került belső vizsgálati anyag is alátámaszt.

A napilap azt is megjegyzi, hogy Fülöpné Erdő Mária évekig vezette úgy a váci főiskolát, hogy nem felelt meg a rektori pozícióhoz szükséges feltételeknek, a szlovákiai Rózsahegyi Katolikus Egyetemen 2011-ben szerzett doktoriját csak 2015-ben honosíttatta.

A Váci egyházmegye később az értesüléssel kapcsolatban közölte: Fülöpné Erdő Mária továbbra is az Apor Vilmos Katolikus Főiskola rektora, megbízatásának lejártáig, július 31-éig a szabadságát tölti. Hozzátették: nincs és nem is volt szabálytalanságok miatt indított eljárás ellene.

Közleményükben ismertették: a rektor „az évek során felgyülemlett, ki nem vett szabadságára, valamint egészségi állapotára” tekintettel kérte, hogy a megbízatásából hátralévő időt szabadságon tölthesse. Kérését elfogadta Beer Miklós, aki váci megyés püspökként a főiskola fenntartója, valamint a mindenkori rektor munkáltatója – írja az MTI.

Az intézményt július 31-éig a tanulmányi rektorhelyettes, Libor Józsefné Csák Zsuzsanna vezeti. A rektori pozíció betöltésére a fenntartó egy későbbi időpontban tesz közzé pályázatot a vonatkozó jogszabályokban meghatározottak szerint – közölték. Hozzátették: a Váci egyházmegye ezúton is megköszöni Fülöpné Erdő Máriának „a főiskoláért végzett munkáját, erőfeszítéseit”.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.