Lázár: Nincs korrupció, hiszen tele a kassza

Megvédte a Népszabadság volt munkatársait, odaszólt Németh Szilárdnak, hozta a formáját a csúcsminiszter.

MNO
2017. 01. 19. 9:57
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A magyaroknak megvan a joga arra, hogy tudják, a közbeszédet alakító civilek milyen háttérrel kapnak támogatást, és kinek a megbízására szólnak bele a hazai viszonyokba – védte meg az interjúban a civilek ellen háborút hirdető kormány álláspontját Lázár, aki szerint a nemzeti oldalon hagyományosan érzékenyek a külföldi befolyásolásra. De nem csak Soros György civiljeinek kiszorításáról van szó, és nem is arról, hogy valaki a kormány mellett vagy ellen politizál közülük – mondta a miniszter, majd hozzátette: a nyilvánosságért küzdő civilek, „nem félhetnek a fénytől”, az átvilágítástól.

Mindenkinek vállalnia kell a nyilvánosságot, ez a politikusokra is igaz Lázár szerint, ugyanakkor kérdésre a miniszter megvédte a vagyonbevallási fiaskóba keveredő L. Simon Lászlót és Rogán Antalt, mondván, 2018-ban majd a választók döntenek sorsukról. Egyébként szerinte szó sincsen hadjáratról, ők csak a transzparenciát szeretnék megteremteni.

Ugyanakkor finoman megfeddte Hollik István KDNP-s képviselőt, aki a civilek átvilágítása kapcsán Izraelre mutogatott „Egy kereszténydemokrata képviselő nem a kormány” – mondta Lázár, Németh Szilárd eltakarítós megszólalása kapcsán pedig kijelentette, politikustársa „elképzelése és szóhasználata nem esik egybe a kormány ízlésével és terveivel”.

Lázár kérdésre hosszan sorolta a kormány gazdasági érdemeit, arra a felvetésre, hogy a KSH számait a dolgozók közé sorolja a közmunkások és külföldön dolgozók húzzák fel, már érdemben nem reagált, ahogy konkrétumot arra sem mondott, mi lehet a 2020 után kifutó uniós támogatások helyett a magyar gazdaság motorja, és hogyan kívánja a kormány a térség vezető államává tenni hazánkat. Csak általánosságokban beszélt, mondván, a teljes szakközépiskolai rendszert át kell alakítani, de a legfontosabb, hogy a gyakorlati oktatást kell erősíteni, és továbbra is a duális képzés lenne a kormány csodafegyvere a munkaerő-piaci elvárásokhoz való alkalmazkodásban. A PISA-teszt-eredmények szerinte 2002 óta lejtőn vannak. Kijelentette: „az állam a történetnek csak az egyik szereplője. A javuló eredményekhez a kormány intézkedései mellett szükség van a tanárok és a szülők segítségére.”

Szóba került a – Lázár szavaival élve – „2010 óta lejtmenetben lévő, összeomlófélben lévő” Népszabadság is. A miniszter itt a megszokott kormánypárti érvvel jött, miszerint egyrészt baloldalról semelyik tőketulajdonos nem jelentkezett a lap megmentéséért, „Marx letéve, maradt A tőke”. Ettől függetlenül szerinte nem volt szép, ahogy az újságírókkal bántak, mert a munkavállalókat megilleti a tisztességes bánásmód, amit itt nem kaptak meg.

Lázár úgy véli egyébként, a média hatása nem is olyan nagy, ugyanis „az emberek nem lapinformációk alapján hozzák meg a politikai döntésüket, hanem napi tapasztalataik mentén”. Azt állította, hogy a kereskedelmi tévék híradói vagy a megyei napilapok nem befolyásolják döntően a közhangulatot (ami nyilvánvalóan nem igaz), és nagy kockázatot vállal az, aki médiába fektet, ahogy a „nemzeti oldalhoz tartozó vállalkozókként” aposztrofált Andy Vajna, Habony Árpád vagy Mészáros Lőrinc. (Habony esetében ez a kategória egyébként akár kitüntetésként is értékelhető, hiszen korábban jellemzően csak magyar állampolgárként aposztrofálta őt a csúcsminiszter.)

A nemzeti tőkésosztály építése pedig azért nem ipari méretű korrupció, mert akkor a miniszter szerint „üres lenne az államkassza, de tele van”, az ipari javak négyötödéről döntő multik kiszorítása történt csak meg, és ez a fontos. A korrupció pedig különben is csökkent.

Ami az egészségügyet illeti, Lázár szerint a kormány sok pénzt költött rá, és bár „egy szóval sem mondta, hogy nincsen mit fejleszteni rajta”, és több orvost is kell képezni, de a miniszter szerint az elégedettség gyorsan fog nőni. Ehhez viszont egészségtudatosabb lakosság is kell.

Egyébként a miniszter szerint a kritikák megfontolandóak, okulni is fognak belőle, de egy biztos: Magyarország erősödik.

További gyöngyszemek az interjúból:

###HIRDETES2###

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.