Ónos eső: kiadták a legmagasabb fokú riasztást

Egyelőre nem tudják elkezdeni a mellékutcák síkosságmentesítését.

MNO
2017. 01. 31. 15:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Az Országos Meteorológiai Szolgálat az MTI-hez eljuttatott veszélyjelzése szerint a harmadfokú riasztás a főváros mellett Baranya, Bács-Kiskun, Fejér Pest, Somogy és Tolna megyét érinti. Ezeken a területeken a csapadékmennyiség meghaladhatja az 5 millimétert is.

Azt írták: szerda reggelig a Pécs-Budapest sáv körüli megyékben akár 10-15 milliméter, néhol 15 milliméternél is több ónos eső hullhat. Az ónos eső veszélye miatt keddre Szabolcs-Szatmár-Bereg és Borsod-Abaúj-Zemplén megye kivételével mindenhol kiadták a figyelmeztetést, riasztást. Jász-Nagykun-Szolnok, Komárom-Esztergom és Veszprém megyében másod-, a többi megyében egyelőre elsőfokú a veszélyjelzés.

A fővárosi mellékutak jegesek, csúsznak, és síkosságmentesítésüket csak a több mint 1200 kilométernyi főútvonal rendbe tétele után tudják megkezdeni – közölte a Fővárosi Közterület-fenntartó Nonprofit Zrt.

Tájékoztatásuk szerint jelenleg hetven gép végzi folyamatosan a fő- és közösségi közlekedési útvonalak szórását és mintegy 350, a társaság üzemeltetésébe tartozó közjárdák, közlépcsők síkosságmentesítését.

A cég kedd reggel 6 órától – az időjárás előrejelzés alapján – a legmagasabb, hármas készültségi fokozatban várta az ónos esőt, járműveik már éjféltől megelőző síkosságmentesítést végeztek. A közleményben megjegyezték azt is, hogy az ingatlanok előtti járdák takarítása, síkosságmentesítése a tulajdonosok, üzemeltetők kötelezettsége.

Az Országos Mentőszolgálat szóvivője közölte: több mint ötszázszor kellett segíteniük a mentőknek a fővárosban kedden 15 óráig az ónos eső, illetve a csúszós utak miatt. Győrfi Pál elmondta, hogy az esetek száma szerda reggelre valószínűleg megduplázódik, és országosan 15-20 százalékkal több dolguk volt a mentőknek, mint egy átlagos munkanapon.

Elsősorban elcsúszásból, elesésből származó sérülésekkel találkoztak, jellemző volt a lábtörés, a fejsérülés és az agyrázkódás – jelezte.

A segélyhívások a kora reggeli óráktól folyamatosan érkeztek a mentőkhöz, ekkor még elsősorban a budai oldal hegyvidéki részéből. Reggel még főként a munkába indulók szenvedtek balesetet, délelőtt pedig elsősorban idős emberekhez hívták őket – mondta Győrfi Pál.

16-17 órára jelentősen romlott a helyzet, és szinte percenként kapták a segélyhívásokat a főváros minden pontjáról. Annyira sok értesítést kaptak, hogy előfordult: egy mentőkocsit két címre is kiküldtek – közölte, hozzátéve, hogy sok autós is balesetet szenvedett a csúszós utakon. A sok feladat miatt növelték a szolgálatban lévő járművek számát – mondta a szóvivő.

Az ónos eső miatt kialakult helyzet kezelésére a katasztrófavédelem központjában operatív törzs működik, de Budapesten, Pest, Baranya, Bács-Kiskun, Fejér és Tolna megyében is területi operatív törzs dolgozik. Az országban mintegy kétezer tűzoltó és ötszáz technikai eszköz áll készenlétben, és szükség esetén a katasztrófavédelem növeli az erők és eszközök számát – közölte az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság kedden.

A katasztrófavédelem azt kéri, hogy aki teheti, aki teheti, ne induljon útnak az ónos esővel érintett területeken. Aki bajba jutott járművet lát vagy tűzoltói segítségre van szüksége, hívja a 112-es segélyhívó számot.

Az ónos eső miatt helyenként előfordulhatnak áramkimaradások is, a katasztrófavédelem folyamatos kapcsolatot tart fenn a közműszolgáltatókkal, hogy ha szükséges, azonnal intézkedhessenek a kieső szolgáltatások helyreállításáért – közölték. Azt javasolják, mindenki kísérje figyelemmel a meteorológiai szolgálat riasztásait és a hatóságok közleményeit.

Az időjárás-előrejelzések alapján várható további ónos eső és havazás miatt síkosságmentesítési feladatokra munkaerő-felvételt hirdet a Fővárosi Közterület-fenntartó (FKF) Zrt.

A vállalat kedden az MTI-vel közölte: a munkásokat szerda délelőtti műszakra, 6-tól 14 óráig tartó időszakra veszik fel; a nyolcórai munkáért nettó 4000 forintot fizetnek.

A tájékoztatás szerint jelentkezni a kerületi szolgáltatási csoportoknál lehet, amelyek címei, illetve az alkalmazás feltételei megtalálhatók a vállalat weboldalán.

Több baleset is történt az országban az ónos eső miatt. Az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság tájékoztatása szerint a Zalaszentgrót és Türje közötti úton árokba csúszott egy autómentő, az útszakaszon több személyautó is elakadt.

Az M5-ös autópályán, Kecskemét térségében, a 73-as kilométernél egymásba rohant két személyautó. Ugyancsak az M5-ösön Kecskemét térségében, a Szeged felé vezető oldal 82-es kilométerénél pedig két autó és egy kistehergépkocsi ütközött.

Az M0-s autóúton, Gyál térségében átszakította a szalagkorlátot, majd az út menti árokba borult egy búzát szállító kamion.

Etyek határában, az Alcsútdoboz felé vezet úton egy személyautó borult árokba. Egy ember súlyosan megsérült a balesetben, a bicskei önkormányzati tűzoltók a mentőkkel közösen emelték ki a roncsból.

Az ónos eső veszélyeire figyelmeztetett az Országos Rendőr-főkapitányság (ORFK) és az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság (OKF) a két szervezet közös sajtótájékoztatóján. Gál Kristóf, az ORFK szóvivője kiemelte, hogy senki ne rutinból közlekedjen, akár autós, akár gyalogos, akár kerékpáros. Az autósoknál fontos a nagyobb követési távolság és a sebesség megfelelő megválasztása – tette hozzá. Hajdu Márton, az OKF szóvivője kiemelte: a legfrissebb meteorológiai előrejelzések szerint az éjszaka akár a legmagasabb riasztási fokozat is érvénybe léphet az ónos eső miatt.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.