Országszerte az áldozatokra emlékeztek

Hétfőn felvonták, majd félárbócra eresztették a nemzeti lobogót. Összefoglalónk a gyásznap eseményeiről.

MNO
2017. 01. 23. 7:38
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Felvonták, majd félárbócra eresztették a nemzeti lobogót a veronai buszbaleset áldozataiért elrendelt nemzeti gyásznap, hétfő reggelén az Országház előtt.

A budapesti Kossuth Lajos téren tartott megemlékezésen ott volt Áder János államfő, Kövér László házelnök és Orbán Viktor miniszterelnök is.

A lobogó félárbócra eresztése után Bíró László katolikus tábori püspök mondott rövid imát.

Az Országház előtti megemlékezésen a budapesti Szinyei Merse Pál Gimnázium tanulói és tanárai közül is sokan ott voltak. A közjogi méltóságok részvétüket fejezték ki nekik.

A Parlament épületére a nemzeti gyásznap jeleként kitűzték a fekete zászlót.

Áder János a megemlékezést követően feleségével, Herczegh Anitával átment a Szinyei Merse Pál Gimnázium előtt folyamatosan zajló megemlékezésre, gyertyát gyújtott az áldozatok emlékére, és egy szál fehér rózsát helyezett el a gimnázium előtt.

Az intézmény igazgatóhelyettese, Jáki Gábor a helyszínen azt mondta, hogy hétfőn osztályozó konferencia miatt amúgy is tanítási szünet lett volna, sok diák mégis bejött. Az iskolában most ötvenfős pszichológuscsoport foglalkozik a tanárokkal, de bármelyik diák odamehet hozzájuk, és foglalkoznak velük. Eddig már többtucatnyian kérték a Fővárosi Pedagógiai Szakszolgálat munkatársainak a segítségét. Mosányi Emőke a szervezet igazgatója szerint a terápiás folyamat évekig is eltarthat. A szakember azt is hozzátette: mindenkinek tudnak segíteni, egyéni és csoportos beszélgetésekre is lehetőség van.

Sok diák átjött a környező iskolákból, hogy mécseseket és virágot helyezzenek el az áldozatokra emlékezve. 

A kormány a balesetet követően nemzeti gyásznappá nyilvánította a hétfői napot, az erről szóló rendelet már szombaton meg is jelent a Magyar Közlönyben.

A külön jogszabályban meghatározott középületekre fekete zászlót kell kitenni, Magyarország lobogója mellett az európai lobogót is félárbócra kell ereszteni. A most megjelent kormányrendelet külön szól arról is, hogy az iskolákban tanóra vagy külön diákrendezvény keretében méltó módon megemlékezést kell tartani.

Fekete szalaggal közlekednek hétfőn a budapesti közösségi közlekedés járművei. Emellett a BKK Zrt., a BKV Zrt. és a VT-Arriva Kft. székházára, telephelyeire is kitűzik a fekete zászlót az olaszországi tragédia áldozataira emlékezve, és egyúttal kifejezve az áldozatok hozzátartozóival való együttérzést.

Legyen könnyű a föld az áldozatoknak! Gyógyulást a sérülteknek! Vigasztalást a gyászolóknak! Hétfői vezércikkünket itt olvashatja.

Balog Zoltán, az emberi erőforrások minisztere vasárnap arra kérte az iskolákat: a hétfői nemzeti gyásznapot a tanárok kezdjék azzal, hogy megpróbálják megbeszélni a diákokkal a történteket. A nemzeti emléknapon egyes állami rendezvényeket is lemondanak, és a miniszter tájékoztatása szerint arra kérték a magánrendezvények szervezőit is, hogy a „kegyeleti szempontoknak felelően járjanak el”. A buszbaleset miatt az állami média kegyeleti okokból nem sugározta A Dal válogatóját, és elmaradt például a TV2 zenés műsora is.

Péntek éjjel az olaszországi Verona közelében balesetet szenvedett egy magyar fiatalokat szállító busz, tizenhatan meghaltak, huszonhatan megsérültek. A buszon a budapesti Szinyei Merse Pál Gimnázium tanulói, volt diákok, tanárok és egyikük családja utazott.

Vasárnap késő este erősítette meg a hírt a BVSC-Zugló labdarúgóutánpótlás-szakosztálya, hogy egyik fiatal játékosuk is életét vesztette a balesetben. Gyászol a Dunakeszi Kinizsi Futsal klub is, amelynek egyik utánpótlástagja is az áldozatok között van. Életét vesztette a tragédiában a Ferencvárosi Torna Club és az Újpesti Torna Egylet korábbi jégkorongozója, Vígh Balázs és húga is. A Siófoki Hírek azt közölte, hogy egy siófoki diák és édesanyja is áldozatul esett az olaszországi busztragédiának. Két tavaly elballagott tanulóját gyászolja a Budapest-fasori Református Kollégium Julianna Általános Iskolája, az intézmény hétfőn közös áhítatot tartott, amelyen megemlékeztek az áldozatokról. Fájdalommal búcsúzik egyik ifjú tanítványától a No Comment Hip Hop Tánciskola is: a fiatal lány a kelenföldi Reckless csapat tagja volt.

A közösségi oldalak is feketébe borultak. A felhasználók fekete profilképre vagy mécsesre cserélték fotójukat, ezzel emlékezve a baleset áldozataira. Nagyon sokan ajánlották fel és ajánlják fel segítségüket a tragédiában érintett családoknak. Voltak, akik abban tudtak segédkezni, hogy Veronába vigyék a hozzátartozókat, volt olyan Olaszországban élő magánszemély is, aki a tolmácsolásban segített, vagy az otthonát ajánlotta fel szálláshelyként.

A túlélők nagy része vasárnap hazaérkezett, de még mindig sokkos állapotban vannak, ilyenkor és később is létfontosságú a pszichológusok segítsége.

A buszbaleset válságos állapotban lévő egyik sérültjét hétfőn hazaszállították, a repülőgép kora délután érkezett meg Ferihegyre. A férfi koponyasérülést szenvedett. A három másik súlyos sérülthöz hasonlóan őt is a budapesti Honvédkórházban kezelik tovább. Két utast válságos állapotban kezelnek veronai kórházakban, ők egyelőre nem hozhatók Magyarországra. Hazánk római nagykövetét a sérülteket ellátó kórházak úgy tájékoztatták, hogy állapotuk stabil.

A miniszter szerint az olasz hatóságok a halálos áldozatoktól vett DNS-mintákat hétfőn Milánóba küldik, ahol a tervek szerint szerdára, de legkésőbb csütörtökre befejezik az azonosítást.

A tárcavezető közölte, hogy az észak-olaszországi buszbaleset áldozatainak és válságos állapotban lévő sérültjeinek hozzátartozói közül már majdnem mindenki megérkezett Veronába, és vannak, akik vissza is tértek Magyarországra.

Ma már négy súlyos sérültet a budapesti Honvédkórházban ápolnak. Ónodi-Szűcs Zoltán egészségügyi államtitkár az M1 műsorában elmondta: a Honvédkórházba érkezett sérültek állapota stabil, fel fognak épülni, ha műtétekre lesz is szükségük, és „nagyon jó kezekben vannak”.

Ónodi-Szűcs szerint nagyon jó az együttműködés a magyar és az olasz hatóságok között, így a helyszínre érkező magyar szakembereknek mintegy másfél óra alatt sikerült szinte minden érdemi információ birtokába jutniuk.

A Kossuth rádió 180 perc című műsorában a rádió Honvédkórházban tartózkodó tudósítója elmondta: egy 50–60 év közötti férfi és egy hasonló korú nő másod- és harmadfokú égési sérülésekkel a plasztikai sebészetre, a harmadik sérült végtagtöréssel és enyhébb égésekkel az ortopédiára került. Mindhárman maguknál vannak és kommunikálnak – közölték.

Vasárnap éjfélig hárommillió forintnyi adomány gyűlt össze az Ökumenikus Segélyszervezetnél a péntek éjjeli veronai buszbaleset sérültjei és az áldozatok családja számára – mondta Gáncs Kristóf, a szervezet kommunikációs igazgatója az M1 csatornán hétfőn.

A segélyszervezet szombaton országos gyűjtést indított a buszbaleset sérültjei és az áldozatok hozzátartozói javára a honlapján, a www.segelyszervezet.hu oldalon, valamint számlaszámán keresztül. A beérkező pénzt teljes egészében azoknak a családoknak juttatják el, amelyek családfenntartót, gyermeket vesztettek el, vagy tagjaik közül valaki hosszabb kezelésre szorul.

Gáncs Kristóf elmondása szerint a szervezetnél is megdöbbentek a példátlan összefogáson, ugyanis az első éjszaka nyolcszázezer, vasárnap éjfélig pedig már hárommillió forint gyűlt össze kis adományokból. A szervezet hétfő este hét órától gyertyagyújtást tart a fővárosi Akvárium Klubnál – tette hozzá.

A Veronában tartózkodó Adányi László, a Magyar Máltai Szeretetszolgálat vészhelyzet-kezelési munkacsoportjának vezetője arról beszélt: az érintetteknek pszichológiai elsősegélyre van szükségük, hogy megelőzzék a poszttraumás stresszbetegség kialakulását.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.