Putyin-látogatás: öttonnás páncélautó vigyáz az elnökre

Az üzletek, éttermek valószínűleg nem nyitnak ki a Kossuth téren csütörtökön.

Lőrincz Tamás
2017. 01. 31. 17:40
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

„Furcsa ez a fordulat, 1990-ben kizavartuk az oroszokat, most pedig újra meghívjuk őket” – mondta egy a Kossuth Lajos tér környékén lakó férfi, akit Vlagyimir Putyin orosz elnök csütörtöki látogatásával kapcsolatban, illetve a szükséges biztonsági intézkedésekről kérdeztünk. A világ egyik legvédettebb emberének látogatása ugyanis leginkább az ott élőket érinti majd, a szigorú biztonsági intézkedések miatt várhatóan még a saját házukból sem léphetnek ki igazoltatás nélkül. „Emlékszem, amikor két éve itt volt, akkor már a lépcsőházban elkérték a papírjaimat, pedig még ki sem léptem az utcára” – mondta egy másik férfi, aki szerint az orosz elnök látogatása politikailag semmit sem befolyásol majd.

A környező üzletek életére viszont biztosan hatással lesz, a Magyar Nemzet kérdésére ugyanis több helyen is azt mondták, hogy csütörtökön zárva tartanak. „Semmi értelme sem lenne, ha nyitva maradnánk, úgyse jöhet ide senki” – mondta az egyik étterem pincérnője. A Kossuth tér közelében lévő Szemere utcai iskolában pedig elmarad a tanítás.

Az Együtt mindenesetre megpróbálja a lehetetlent, és fütyüléssel fejezné ki nemtetszését az Orbán–Putyin találkozó miatt, mindezt ráadásul a lezárt területen. A rendőrség néhány héttel korábban megadta az Alkotmány utcába meghirdetett tüntetéshez szükséges engedélyeket, ezért Juhász Péter, a párt alelnöke szerint mindenképpen ott lesznek. „Akkor is, ha vízágyúkkal próbálnak megakadályozni ebben” – jelentette ki. A Terrorelhárítási Központ (TEK) közleményében jelezte, hogy a tüntetések szabadon megtarthatók, ám a védett személyek biztonságának garantálása érdekében megteszik a szükséges intézkedéseket.

Vlagyimir Putyin látogatásának előkészítését egyébként már több napja szervezi a TEK, a Parlament környéki épületeket – így például a Néprajzi Múzeumot is – átvizsgálták. A múzeum csütörtökön zárva lesz, a munkatársait sem engedik be az épületbe.

A lakók egyelőre nem sokat érzékeltek az intézkedésekből, a lapunknak nyilatkozó helyiek ugyanis nem kaptak részletes tájékoztatást az átmeneti szabályokról. A közelgő látogatást egyelőre csak az a kapualjakon lévő papír jelzi, amelyben a rendőrség felszólítja az autósokat, hogy ne parkoljanak kedd délután hat órától csütörtök éjfélig a megjelölt utcákban, mert elszállítják a járműveket. Ha valaki nem találja a háza előtt a kocsiját, akkor a megadott számon érdeklődhet.

Az egyik közeli kávézóban már jártak a rendőrök, de a filmekből ismert kutyás átvizsgálás helyett csak azt jelezték, hogy az orosz elnök látogatása miatt tájékoztató táblákat helyeznek majd el az utcán.

A magyar rendőrség mellett természetesen az orosz fél is gondoskodik a biztonságról, Vlagyimir Putyin megérkezése előtt ugyanis egy másik repülő is érkezik majd a ferihegyi reptérre, amelyben az elnök külföldi útjain használt öttonnás Mercedes-Benzet hozzák majd. A limuzin – méretei és képességei alapján – inkább nevezhető tanknak, majdnem 6,5 méter hosszú, páncélborítást kapott, az ablakok pedig golyóállók. Az autó ellenáll a géppuskák lövedékeinek, a gránátrobbanásoknak, sőt még azt is kibírja, ha aknára fut. Az sem állítja meg, ha kilövik a gumijait: szitává lőtt kerekekkel még 200 kilométert képes megtenni akár óránkénti 80 kilométeres sebességgel. Az orosz elnöknek akkor sem kell aggódnia, ha gáztámadás éri, a kocsi ugyanis hermetikusan lezárható, és ilyenkor saját oxigéntartály biztosítja a friss levegőt. A limuzint felszerelték külső tűzoltórendszerrel is. A gépkocsi hajtásáról 5,5 literes, V12-es biturbó-erőforrás gondoskodik, amely 517 lóerő teljesítményre és 830 newtonméter nyomatékra képes.

A Mercedes-Benz S600 Pullman Guard alapváltozata 300 millió forintba kerül, de ez csak VR4-es védelmet ad, az extraként rendelhető VR7-es változat – ilyen van Putyinnak is – 380 millióba kerül.

A hazai biztonsági intézkedéseket a rendőrség érthető okokból nem részletezte, de a lapunknak nyilatkozó lakók szerint az sem derül majd ki, hogy miről egyeztetett Orbán Viktor és Vlagyimir Putyin.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.