Rogán bukta a Juhász elleni pert

Elutasították Rogán keresetét, mert a bíróság szerint Juhász nem lépte túl a véleményszabadság kereteit.

Lándori Tamás
2017. 01. 24. 16:37
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Még ha olykor túloz is, tényeket nem hamisított Juhász Péter – állapította meg a Fővárosi Törvényszék kedden délután annak a személyiségi jogi pernek az ítélethirdetésén, amit Rogán Antal indított Juhász Péter ellen, miután utóbbi azt állította róla a Facebookon, hogy maffiózókkal üzletel, tehát maga is bűnöző. Bérces Renáta bírónő úgy látta, hogy az Együtt alelnöke politikusi minőségében tett politikai kijelentéseket, egy XXI. századi közegben, internetes közösségi oldalán.

A közügyek szabad megvitatásához fontos, hogy a tényállításokat és az ezek alapján levont következtetéseket a nélkül lehessen közzétenni, hogy jogi retorziótól kellene tartani – hangzott a főként az Alkotmánybíróság korábbi határozatára alapozott indoklás, mely egyúttal hangsúlyozta, ez nem foglalja magában a tények meghamisításának lehetőségét, az ellen ugyanis kell jogi eszközökkel harcolni. Csakhogy – mutatott rá a bíróság – az nem tényhamisítás, ha egy politikus a birtokába került információkat saját megállapításaival nyilvánosságra hozza, még akkor sem, ha ezen információk nem nyernek bizonyítást. Ilyen például az a kérdés, hogy Rogán üzletelt-e az emberölés felbujtójaként jogerősen elítélt Portik Tamással. 

A véleménynyilvánítás szabadságának érdekében a politikusi személyiségi jogokat korlátozni kell – szögezte le az ítész a rövid szóbeli indoklásban, hozzátéve, Rogánék jelen ügyben nem tudtak olyan érdeket bizonyítani, amely ezt felülírná. Azt a törvényszék is elismerte, hogy súlyos állításokat fogalmazott meg Juhász, ám a lefolytatott bizonyítás azt mutatta, nem minden alap nélkül. 

Juhász ezt úgy kommentálta a tárgyalóteremből kilépve, hogy a bíróság az állításait bizonyítottnak találta – ám ez több mint túlzás. A bíróság mindössze azt mondta ki, hogy a kijelentések nem nélkülözték a ténybeli alapokat, és nem volt olyan szempont, ami miatt megtiltható lenne, hogy valaki ezek fényében úgy nyilvánuljon meg, ahogy Juhász tette, mert az fenyegetné a közügyek szabad megvitatását.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.