Várólistán az életveszélyben lévő betegek

Egyéni helyett közösségi köldökzsinórvérbankok kellenének, míg itthon nagyon kevés a vérképző őssejtdonor.

Kuslits Szonja
2017. 01. 20. 12:40
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Annak ellenére, hogy ma már óriási a nemzetközi adatbank és gyakran hamar találnak idegen donort (olyan adományozót, aki nem a beteg hozzátartozója), a vérképző őssejtet igénylő súlyos betegek mégis hosszú várólistákra kerülnek. Az okok között szerepel a pénzhiány, de hazai donoroknak is híján vagyunk, és a máshol már rég megszokott közösségi köldökzsinórvérbank sincs Magyarországon. Így átlagosan csupán három hónap után van lehetőség az életmentő átültetésre a rosszindulatú vérképzőszervi betegségekben (leukémia, limfóma, plazmasejtes daganat) szenvedőknél – tudta meg lapunk.

A legtöbben nem is tudják, hogy egy vérvétellel is adhatnak vérképző őssejtet, a gyenge kommunikáció miatt pedig kevés az országban az „idegen” donor: mindössze hétezer önkéntes van, miközben a világban 29 millió. A hazai leukémiás, daganatos betegek ezért szükség esetén gyakran nem is magyar, hanem külföldi donortól kapnak segítséget.

A kezeléshez vérképző őssejtekre van szükség, amelyekhez ma háromféleképpen lehet hozzájutni: a fagyasztott köldökzsinórvérből, amelyet a gyermek születésekor vesznek le, csontvelőből és vérből, utóbbi talán a legegyszerűbb.

– A köldökzsinórvérből levett őssejteket hazánkban még inkább azért fagyasztatják le a szülők a magánőssejtbankokban, hátha egyszer a jövőben alkalmas lesz számukra valamilyen (nem vérképzőszervi) betegség gyógyítására. Ez azonban a távoli jövő, hiszen jelenleg inkább csak szakmai remények, várakozások vannak – mondta Masszi Tamás hematológus. Ugyanakkor külföldön – Szlovákiában, Ausztriában, Horvátországban, Franciaországban és Angliában is – már léteznek olyan közösségi köldökzsinórvérbankok is, ahonnan vérképzőszervi betegség esetén bárki azonnal hozzáférhet az őssejtekhez. Nálunk azonban ez a gyakorlat egyelőre várat magára. Pedig a világon jelenleg 720 ezer adag lefagyasztott köldökzsinórvér érhető el, amit a közösségi őssejtbankoknak hála bárki igénybe vehet, ha betegsége indokolja.

– A közösségi köldökzsinórvérbankok létrehozása alapvetően nagyon jó kezdeményezés, hiszen előfordulhat, hogy valakinek a saját lefagyasztott őssejtje soha nem kell, de másnak megmentheti az életét. Hazánkban azonban egyelőre csak saját célra fagyasztatnak őssejtet a szülők, a saját költségükre. Pedig ha a rendelkezésre álló donorok között nincs megfelelő, alkalmazhatók a köldökzsinórvérből vett őssejtek is, aminek előnye, hogy azonnal elérhető – mondta Masszi Tamás. Egy köldökzsinórvérből levett őssejt fagyasztásáért és tárolásáért első körben legalább 100 ezer forintot kell fizetni. A saját célra fagyasztás értelme azért is megkérdőjelezhető, mert csekély az esély arra, hogy vérképző betegség esetén a köldökzsinórvér alkalmas saját használatra. A leukémia esetén például hatékonyabb, ha valaki idegen őssejtet kap, mert akkor teljesen új immunrendszert kell hogy felépítsen a szervezete, ami eredményesebb gyógyuláshoz vezethet. A saját immunrendszere ugyanis már megbukott a daganat elleni küzdelemben.

Emellett fontos megjegyezni azt is, hogy ha valakinek betegség miatt szüksége is lesz vérképző őssejtre, számos más módon is hozzájuthat, méghozzá ingyenesen. A betegek ellátását ugyanis a Nemzeti Egészségbiztosítási Alapkezelő – korábbi OEP – finanszírozza, és az idegen donoroknak hála, akkor is megvalósulhat a transzplantáció, ha a beteg nem rendelkezik lefagyasztott őssejttel.

A témával kapcsolatban megkerestük a Krio Intézetet is, amely egy olyan őssejtbank, ami saját felhasználásra tárolja az őssejteket, nem kevés pénzért. Megtudtuk: ha a tulajdonos nem fizeti tovább, azaz nem akarja tovább tároltatni az őssejtmintáját és írásban lemond róla, akkor felajánlhatja a közösség számára. „Ezeket a mintákat azonban változatlanul tároljuk tovább, mert szeretnénk, ha később – egy jelenleg még nem létező – közösségi köldökzsinórvérbankba kerülhetnének és megjelennének az őssejtregiszterben. Jelenleg tehát más betegek számára nem elérhetők, mert a magánbankokban tárolt minták nem kereshetők kívülről” – közölte a Krio Intézet.

Masszi Tamás szerint fontos volna, hogy többen jelentkezzenek őssejtdonornak, ehhez egyrészt szükség van az egyéni akaratra, elköteleződésre, másrészt biztosítani kell a megfelelő vizsgálatok finanszírozását.

A vérből és csontvelőből származó vérképző őssejtek átültetése egyébként mára már nem számít különleges beavatkozásnak, Európában évente negyvenezer ilyen beavatkozást végeznek, Magyarországon 300-400-at. Masszi Tamástól azonban megtudtuk: a nem saját csontvelő-átültetéseket illetően még a visegrádi országokban is csupán a középmezőnyben vagyunk. Lengyelországban és Csehországban is több ilyen transzplantációt végeznek, mint Magyarországon. Az Európai Transzplantációs Társaság 2015-ös adatai szerint tízmillió lakosra számítva ugyanis 219 ilyen beavatkozást listáztak Csehországban, 120-at pedig Lengyelországban. Hazánkban 105, míg Szlovákiában 71 ilyen transzplantáció volt. Vagyis: Csehországban tízmillió lakosra kétszer annyi transzplantáció jutott, mint nálunk, ennek oka pedig leginkább a finanszírozásban keresendő.

A szakember szerint sajnos nem arról van szó, hogy hazánkban vagy Szlovákiában kevesebb az átültetésre váró beteg. Az egyik ok egyértelműen a pénz hiánya, ugyanis hazánkban ma egy előre meghatározott, fix összeg fordítható átültetésekre. Ettől némileg el lehet térni, de nincs túl nagy mozgástere az orvosoknak. – Ha több lesz a beteg, hosszabb a várakozási idő. A gyerekek esetében jobb a helyzet, náluk nem nagyon fordulhat elő, hogy pénzügyi okok miatt nem jutnak kezeléshez – mondta Masszi Tamás.

A szakember egy új eljárásról is beszélt, amelynek segítségével több esély van arra, hogy a családban is találnak alkalmas donort. A beavatkozásból eddig alig néhány tucatot végeztek az országban. A jelenleg is nemzetközi kutatás alatt álló technika azok számára nyújthat segítséget, akiknek sürgősen donorra van szükségük. Az új módszer lényege, hogy már nem csupán az a testvér tud vérképző őssejtet adni, aki a korábbi vizsgálatok alapján egyezést mutatott, az új eljárás szerint most már a részleges egyezés is elegendő lehet. – Ilyenkor a szülők és gyermekek egymásnak kölcsönösen donorai, illetve a testvérek is félazonos donorok lehetnek. Az esélyek így sokkal jobbak: a korábbi 25 százalék helyett már 75 százalék a valószínűsége annak, hogy egy testvér alkalmas donornak. Ez azonban egy jóval komplikáltabb transzplantáció, kizárólag akkor alkalmazzuk, ha már nincs más lehetőség, nem találunk idegen donort sem. Mindenesetre a magyar eredmények ígéretesek – mondta Masszi Tamás. Mint megtudtuk, a beavatkozásból eddig a világon is mindössze néhány ezret végeztek.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.